banner564

Nasıl giderilecek?

Bütçe görüşmelerinde söz alan Soyer, müzakerelerde yeni bir federal yapının çalışmaları devam ederken, mevcut kamu yönetimindeki sorunlara ve boşluklara dikkat çekti

Nasıl giderilecek?
banner598
Tuğçe AYDIN-Gözde SARI-Doğuş ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 7 Aralık’ta başladığı 2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye dün de devam etti.
Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında saat 10.50’de başlayan toplantıda, ilk olarak 5 milyon, 15 bin, 200 TL olarak öngörülen Kamu Hizmeti Komisyonu bütçesi oy çokluğuyla onaylandı. 
İlk sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, geçmişte Kamu Hizmeti Komisyonu’nun çok sorgulandığını ifade ederek, nitelikli bir Kamu Hizmeti konusunda çalışmaların yapıldığını söyledi. 
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Türkiye’de yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, kritik günlerden geçildiğine işaret etti. 
Kamu Hizmeti Komisyonu’nun tarafsız çalışmasının önemine işaret eden Angolemli, var olan Kamu Hizmeti Komisyonu’na güven kalmadığını söyledi. 
CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, 9 Ocak’ta Cenevre’de yapılacak görüşmeye dikkat çekerek, yeni bir federal yapının çalışmaları devam ederken, kamunun yönetiminin sorunları ve boşluklarının olduğunu, bunun nasıl giderileceğini sordu.
Kamu yönetiminin son derece verimsiz bir ortamda olduğunu ileri süren Soyer, Kamu Reformu Yasası’nın raflarda durmasını eleştirdi.
Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz, kamu reformu konusuna değinerek, eleştiri yapanların sanki hiç hükümette bulunmamış gibi konuştuklarını söyledi. 

Yorgancıoğlu: Vatandaşlar daireye gitmek istemiyor
CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu da, vatandaşların devlet dairelerine gitmekten kaçındığını, memurdan şikâyet ettiğini dile getirerek, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun iyi çalışıp, hak edenleri göreve atamadığı bir dönemden geçildiğini söyledi. 
Yorgancıoğlu, CAS çalışanlarının sorunları konusunda, hükümetin çalışanların hangi sendikaya üye olacağına karar veremeyeceğini söyledi. 


Tarımdaki kuraklığa ve et fiyatlarına dikkat çekildi…
Meclis Genel Kurulu’nda Kamu Hizmeti Komisyonu Bütçesi ardından, 236 Milyon, 856 Bin, 400 Türk Lirası olarak öngörülen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Bütçesi kabul edildi. 
Tarım Bütçesi üzerine söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, ülkede kuraklık yaşandığını ancak Hükümetin bu konuda ciddi bir çalışma ve hazırlık yapmadığını ifade etti.
Güney ve Kuzey’de et fiyatlarındaki farklılığa dikkat çeken Angolemli, Güneyde çiftçi ve hayvancının desteklenmesi nedeniyle et fiyatlarının da düşük olduğunu anlattı. Angolemli, Kuzey’de et fiyatlarının yüksek olmasını eleştirdi. 
UBP milletvekili Ergün Serdaroğlu, gıda güvenliği konusunda bir konuşma yaptı. 
Serdaroğlu, Gıda ve Yem Yasası’nın tüzükleri ile Hal Yasası’nın kısa sürede geçirilmesi gerektiğini söyledi. 
CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları, “durumu iyi olan” çiftçi ve hayvancıların eylem ve protestolara katıldığını, ancak çoğu üreticinin durumunun iyi olmadığını söyledi. 

Şahali: Tarıma ayrılan bütçe yeterli değil…
CTP milletvekili Erkut Şahali, tarıma ayrılan bütçeyi eleştirerek, hedeflere ulaşmayı sağlayacak noktada bulunmadığını kaydetti. 

Şahali, kamuya dönük destekleme programlarının en fazla olduğu bakanlığın Tarım Bakanlığı olduğunu söyleyerek, 2017 için destek miktarının azaltıldığını, yaklaşık 10 milyona yakın bir kesinti olacağını, dolayısıyla 2017’nin bu yıldan daha zor bir yıl olacağına inandığını belirtti. 
Şahali, Veteriner Dairesi’nde bazı sorunlar yaşandığını, hayvan sağlığı ile ilgili bir birim oluşturulmasının önemli olduğunu, daire bünyesinde bu birimin oluşturulması gerektiğini kaydetti. 
SÜTEK’in alacaklarının 40 milyonu aştığını söyleyen Şahali, bu konuyla ilgili bakandan bilgi istedi. 
CTP milletvekili Armağan Candan, gıda güvenliğini geliştirmek adına Tarım Bakanlığı’nın önemli rolü bulunduğunu söyledi. 

Çavuşoğlu, soruları cevapladı
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu milletvekillerine cevap verdiği konuşmasında, TÜK’ün piyasa düzenleyici bir şekilde varlığının devamını sağlamayı öngördüklerini anlattı.
TÜK’ün ekonomik durumunun vahim olduğunu belirten Çavuşoğlu, Kooperatife olan 120milyon dolarlık borcun TÜK’e olmadığının tespit edildiğini ve bu borcun Maliyeye devredilmesi için çalışmaların başlatılması konusunda herkesin hemfikir olduğunu dile getirdi. 
Kuraklık konusundaki soruya cevaben bunun hükümetin konusu olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bütçe bittikten sonra Başbakan ve Maliye Bakanı’nın bu sorunu çözeceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi ve Meclis oturumu sona erdi. 
Meclis Genel Kurulundaki bütçe görüşmeleri bugün, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı Bütçesi, Gelirler Bütçesi ve Tasarı’nın madde madde görüşülmesinin tamamlanması ve bütününün oylanmasıyla sona erecek.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2016, 08:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474