Tarım alanında “birlikte üretelim ve birlikte gelişelim” temasıyla ilk iki toplumlu etkinlik olarak düzenlenen “Zeytin ve Sonbahar Meyveleri Festivali”, bugün Lefkoşa’da ara bölgede Ledra Palace Otel’in bulunduğu güzergahta yapılıyor.
Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Kıbrıslı Türk çiftçilere yönelik Bitkisel Üretim Projesi’nin tamamlanma günü de sayılan festival kapsamında dün Lefkoşa’da ara bölgedeki Fulbright Merkezi’nde paydaşların konuşma yaptığı bir etkinlik düzenlendi.
Zeytin Üreticileri Birliği (ZEYBİR) Başkanı İrfan Çelik etkinlikte yaptığı konuşmada, ZEYBİR ile Güney Kıbrıs Zeytin Üreticileri Birliği’nin (SEKEP) işbirliğini “geç kalmış bir birliktelik” olarak tanımladı.
Çelik, “Bize ait varlıkların, bizim tarafımızdan, bizim refahımız için korunması ve değerlendirilmesi gerektiğine inanarak bir olarak yola çıktık” dedi.
Zeytinin Kıbrıs’ın en değerli varlıklarından biri olduğunu söyleyen Çelik, “Ortak sorunlarımız, ortak çözümlerimiz var... Birlikte yaratabileceğimiz sinerji ayrı ayrı yaratabileceğimizden çok daha fazla. Toplumsal eşitlikle Kıbrıslı kimliği temelinde Kıbrıs’ı dünyanın zeytin adası yapmak için yola koyulduk” dedi.
Kameris: Birçok ülkeye ihraç ediyoruz
Güney Kıbrıs Zeytin Üreticileri Birliği (SEKEP) Başkanı Phillipos Kameris de konuşmasında, Güney Kıbrıs’ta en büyük zeytinyağı üreticisinin SEKEP olduğunu, birliğin ülkenin zeytin üretiminden, depolanmasına, sıkımından pazarlanmasına kadar önemli bir paya sahip olduğunu ifade etti.
Birliğin, zeytin üreticilerinin hak ettiği payı almasına çok önem verdiğini kaydeden Kameris, Almanya, Çin ve Japonya’nın zeytinyağı ihraç edilen ülkeler arasında olduğunu belirtti.
Aktunç: İki toplumun yakınlaşmasına katkı
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Asbaşkanı Akın Aktunç da yaptığı konuşmada, LTB’nin iki toplumlu etkinliklere çok önem veren bir kuruluş olduğunu, bu gibi işbirliği ve projelerin adada hem çözüme hem de iki toplumun yakınlaşmasına katkı koyduğunu söyledi.
Lukaidu: İşbirliği teşvik edilmeli
Lefkoşa Rum Belediyesi Asbaşkanı Elleni Lukaidu da, yaptıkları işbirliğinden dolayı iki birliğin yetkililerini tebrik etti.
Bu gibi etkinliklerin iki toplum arasında işbirliğini teşvik ettiğini, iki topumun birbirini daha iyi anlamasına yardımcı olduğunu ve yeni yeni alanlarda işbirliğinin başlamasına vesile olduğunu kaydeden Lukaidu, Lefkoşa Rum Belediyesi’nin iki toplum arasında işbirliklerine destek verdiğini, bu işbirliklerinin günlük hayatı kolaylaştırdığına inandığını söyledi.
Viezzer: Ortak düzenlenen ilk etkinlik olacak
Avrupa Birliği katkılarını koordine eden AB Program Destek Ofisi Proje sorumlusu Alessandra Viezzer de, sözkonusu festivallin iki toplumun tarımsal alanda ortaklaşa düzenlediği ilk etkilik olmasının önemini vurguladı.
Viezzer, sözkonusu etkinliğin iki kesimden üreticilere muhtemel işbirlikteliğini tartışma ortamı yarattığını belirtti.
İki birliğin ortak çalışmasının iki toplumun sorunlarını çözmek için işbirliğine hazır olduğunun göstergesi olduğunu kaydeden Viezzer, “Bu girişim tabandan yukarıya yaklaşımına mükemmel bir örnektir“ dedi.
Festival programı
Kıbrıslı Türk ve Rum zeytin, narenciye ve nar üreticilerinin ürünlerini 40 stantta teşhir edeceği “Zeytin ve Sonbahar Meyveleri Festivali”’nde iki toplumlu müzik şöleni de var. Lefkoşa’da ara bölgede Ledra Palace Otel’in bulunduğu güzergahta bugün 10.00-18.00 saatleri arasında yer alacak festivalde, geleneksel Kıbrıs ekmeğiyle zeytinyağı tadım testleri de yapılacak.
Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum zeytin üretici örgütlerinin talebi üzerine düzenlenecek festival, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Bitkisel Üretim Projesi altında yapılacak.
Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2014, 10:00