Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı. İlk olarak onaya ve bilgiye sunuş işlemleri bölümünde Ateşli Silahlar (Değişiklik) Yasa Tasarısı için oy çokluğuyla ivedilik kararı alındı.
Daha sonra Başkanlık Divanı kararlarına geçildi.
Meclis’in Avrupa Parlamentosu’nda (AP) görevlendirilen sürekli heyet üyelerinin değiştirilmesiyle ilgili karar onaylandı ve buna göre DP-UG Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy’un yerine Gazimağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu’nun atanması kabul edildi. Daha sonra DP-UG’nin bazı komitelerdeki üyelerinin değiştiğine dair tezkereler okundu.
Hükümetin DP-UG kanadındaki değişim nedeniyle komitelerde yapılan değişikliklerle, Meclis Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi ile Anayasa Seçim ve Halkoylaması Yasası ve Siyasi Partiler Yasası değişiklikleri için oluşturulan geçici özel komiteye Mustafa Arabacıoğlu; Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, Çevre Komitesi Anayasa, Seçim ve Halkoylaması Yasası, Geçici Özel Komite üyeliklerine Hamit Bakırcı; İdari Kamu ve Sağlık İşleri ile AB Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici Özel Komite’ye Hüseyin Avkıran Alanlı; Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi ile AB Uyum Yasalarını Hazırlamakla Görevli Geçici Özel Komite’ye ise Fikri Ataoğlu görevlendirildi. DP-UG’nin Başkanlık Divanı’ndaki idari amiri görevini yürüten Özemir Berova’nın bakan olması nedeniyle yerine Hamit Bakırcı getirildi.DP-UG Grup Başkan Vekilliği’ni bundan böyle Mustafa Arabacıoğlu ve Hüseyin Avkıran Alanlı’nın yürüteceği de milletvekillerinin bilgisine getirildi. Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra güncel konuşmalara geçildi.
Atun: Ülkeyi yangının ortasında bırakacak
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk gündem dışı konuşmayı UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun “ekonomi” konusunda yaptı.
Atun, Başbakan ve Başbakan Yardımcısı’nın hükümetin bir yılıyla ilgili basın toplantısında bazı veriler ortaya koyduğunu ifade ederek, bu verilere eleştirilerde bulundu. Faizlerin yarı yarıya düşeceği yönündeki söylemleri eleştiren Atun, dövizin belirsiz olduğu bir dönemde ve para politikası olmayan KKTC’de faizlerin nasıl düşürüleceğini sordu.Yerel gelir-yerel gider oranına ilişkin açıklamadaki rakamları elde etmenin imkansız olduğu görüşünü ifade eden Atun, alım gücünün düştüğünü ve bütçe açığının arttığını savundu.
Yorgancıoğlu: İyiye gidişin telaşını yaşıyorsunuz
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, Atun’un ekonominin iyiye gitmesinin telaşını yaşadığını söyledi.
Yorgancıoğlu, “Siz bıraktığınızda yerel gelirlerin, giderleri karşılama oranı yüzde 72 iken bugün yüzde 78 oldu.. Buna gülebilirsiniz, eleştirebilirsiniz ama bu yaşadığımız gerçeği değiştirmez” dedi.
Vergi tahsilatlarının ve ithalattan alınan vergilerin arttığını kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, eksikler bulunduğunu ancak 1 yıllık sürede 5 yıllık hedefin hayata geçmesinin beklenemeyeceğini ifade etti.
Yorgancıoğlu, “Üretimin ve yatırımın arttığı bir realitedir. Hükümet ilk kez tarım sektörünü kuraklık nedeniyle bu kadar destekliyor. Tarıma 52 milyonluk kaynak aktarıldı. Narenciyede konsantre satılmadığı için bir sıkıntı var, bunu aşmak için uğraşıyoruz” dedi.
Oğuz, Arpa ihalesini eleştirdi
UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz da “Tarım” konusundaki güncel konuşmasında, yemlik ve tohumluk arpa üzerinde durarak, ihalenin pahalıya sonuçlandığını savundu.Tarım konusunda bazı araştırmalarından söz eden Oğuz, tohumluk arpa ihalesiyle ilgili yorumlar ve eleştiriler yaptı.
Dursun Oğuz, TÜK’ün ihaleye çıktığı 100 bin ton arpayı depolayacak tesisi olmadığı için yer kiraladığını; bu nedenle fiyatların daha da yükseldiğini söyledi.
Sennaroğlu: Sözlerim çarptırıldı
Oğuz’u yanıtlayan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Meclis kürsüsündeki iddiaların tutarlı olması gerektiğini vurguladı.
Ürün bedellerini alamayan narenciyecilerin yerden göğe haklı olduğunu vurgulayan Sennaroğlu, geçenlerde narenciye üreticilerinden bir heyeti kabulünde kendisini istifaya davet eden üreticiye verdiği “Bilsem ki benim istifamla narenciye paraları ödenecek, yarın sabah istifa edeyim” yanıtının da basına yansıtılarak, çarpıtıldığını söyledi. Niye 120 bin ton arpa aldıklarını anlatan Sennaroğlu, geçen yıl parça parça aldıklarında, arpa fiyatlarının arttığını ve üreticiye yansıtmamak için sübvansiye uyguladıklarını belirtti.
Hamzaoğulları: Kıb-Tek kötü durumda değil
Üçüncü gündem dışı konuşmayı yapan CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Kıb-Tek’e yönelik suçlamaları eleştirdi. Biray Hamzaoğulları, yönetim kurulu başkanı İsmet Akim’in yeni atandığı dönemde geldiğini söylediği bir faksı okudu. Faksta, hükümete öngörülen miktarın verilmemesi halinde gemi tahliyesinin durdurulacağı, hatta boruların iptal edileceği yönünde ifadeler bulunduğunu kaydeden Hamzaoğulları, bu faksın, hükümetin ne denli bir yıkım aldığını gösterdiğini savundu.
Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2014, 10:12