Kıbrıs’a 1987’den beri uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını isteyen Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti üyelerinin hazırladığı yasa tasarısı ABD senatosuna sunuldu. Bu girişimin başını
New Jersey’den Demokrat Senatör ve Senato Dış İlişkiler Komitesi Kıdemli Kongre üyesi Bob Menendez ve Florida’dan Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio çekiyor.
Bir basın açıklaması yayınlayan iki Senatör, “2019 Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasası” çerçevesinde Kıbrıs Cumhuriyeti’ne silah satışı yasağını kaldırılacağını iddia etti.
Açıklamada şöyle denildi:
“Bir Amerika Birleşik Devletleri- Doğu Akdeniz Enerji Merkezi kurulması yetkisi, ABD, İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs arasında enerji işbirliğini kolaylaştıracaktır. Yunanistan’a 3 milyon dolar Dış Askeri Mali Yardım Yetkisi verecektir. Ayrıca Yunanistan’a 2 milyon dolar, Kıbrıs’a da 2 milyon dolar Uluslararası Askeri Eğitim ve Öğretim yardımı yetkisi verecektir;
F-35 uyarısı
İki senatörün açıklamasında Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 alımına da yer verilerek şöyle denildi:
“Türkiye Rusya Federasyonu’ndan S-400 hava savunma sistemi satın alma planlarını sürdürürse Amerika Birleşik Devletleri yasalarına göre bu satışla ilgili yaptırım olarak F-35 uçağının Türkiye’ye transferini engelleyecektir.
Yasa tasarısıyla ayrıca son keşfedilen önemli miktardaki doğal gaz alanları dâhil Doğu Akdeniz’de önemli değişikliklerin kabul edilmesi, Türkiye’nin ABD ve bölgedeki ortaklarıyla ilişkilerinin bozulması nedeniyle ABD stratejisini güncelleştirme aranmaktadır.
2019 Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Hareketi’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne, İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs üçlü ortaklığıyla, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne silah transferi ambargosunun kaldırılmasıyla, enerji ve savunma işbirliği girişimleriyle tam destek vermesi gerekmektedir.”