Remzi SAMAR
Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Avukat Barış Mamalı, hukuk alanında kapsamlı bir revizyonun şart olduğunu söyledi. Mamalı, yasaların güncel olmamasından dolayı yargıçların önlerinde olan kanuna göre ceza vermek zorunda kaldıklarını belirterek, “Verilen cezalar bu sebeple toplum vicdanını rahatlatmıyor. Toplum yargıyı suçluymuş gibi eleştirmeye başlıyor” dedi.
Son yıllarda hukuksal alanda yaşanan sıkıntıları anlatan Barış Mamalı, yaşadıkları sorunların hukuk reformunun hala yapılamamış olmasından kaynaklandığını ifade etti. İngiliz döneminden kalan kanunların artık yetersiz kaldığını aktaran Mamalı, bu yasaların çağı yakalayabilecek düzeyde olmadığını vurguladı.
“Yargıçlar da insandır”
Zaman zaman bazı makyajlar yapıldığını ancak bunların köklü reform olmadığına işaret eden Mamalı, yargıçların verdiklerini kararların bazen topluma olumsuz yansıdığını belirtti.
Yargıçların önündeki kanunlara göre ceza vermek zorunda kaldıklarına işaret eden Barış Mamalı,
söz konusu cezanın da toplumun vicdanını rahatlatmadığını belirterek, “Medya da böyle karar mı olur böyle ceza mı olur gibi haberler vermek durumunda kalıyor. Bu da bana göre mahkemeler üzerinde zaman zaman olumsuz etki yaratabilmektedir. Neticede onlar da insandır. Kendi yaşadıkları toplumun gösterdiği tepkiyi ister istemez göz önüne almaktadırlar” şeklinde konuştu.
“Medyaya yansıyınca farklı karar verilebiliyor”
“Olayların medyaya yansımasının ardından hiç gereği olmadan bazı durumlarda sırf toplum vicdanının rahatlatabilmek adına farklı cezalar almak durumunda kalıyorlar” diyen Mamalı, “Yasa organının ihmalinden ötürü yargı böyle bir pozisyon içerisine girmek zorunda kalıyor. Medya önemli bir güçtür. Toplumu yönlendirme notasında da önemli bir görev yapmaktadır. Yargıdaki aksi durumları olumsuzlukları aktarması da bana göre büyük bir fayda sağlar. “ açıklamalarında bulundu.
“İnsan hakları ihlal ediliyor”
Kuzey Kıbrıs’ta insan hakları konusunda bazı sıkıntıların yaşandığını da bildiren Mamalı, bir kişinin tutuklandığı andan itibaren bir hukukçunun yardımından faydalanmasının şart olduğunu savundu. Bunun KKTC’de olmadığına dikkat çeken Mamalı, “Bu maalesef bizim ülkemizde yok. İdareciler ve yöneticiler bu konuda hala sessiz kalmaktadırlar. Bu düzenlenin yapılmaması İşkence ve dayak iddialarını sürekli olarak gündeme getirmektedir. Türkiye’de bu noktada gelişme sağlamıştır. En azından Türkiye üzerinde büyük bir baskı olan insan hakları mahkemesi kararlarına da yansıyan bu işkence ve dayak iddiaları alınan tedbirlerle artmıştır.” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2015, 10:44