Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Tufan Erhürman haftalık olağan görüşme çerçevesinde dün bir araya geldi.
Görüşme sonrası açıklama yapan Başbakan Erhürman, Cumhurbaşkanı Akıncı ile iki temel başlık üzerinde durduklarını belirtti. Erhürman, konu başlıklarını “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici danışman Jane Holl Lute'un ziyareti sonrasındaki gelişmelerle” “ekonomideki gelişmeler” olarak aktardı.
Başbakan Tufan Erhürman, Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesinin bütçede de açık yarattığını kaydederek, “Ekonomiyi Türkiye ile birlikte ele almamız, bunu 2019’daki protokol bağlamında da yapmamız gerek. Randevu talebinde bulunduk” dedi.
KKTC’deki yapısal sorunların nasıl ortadan kaldıracağı konusundaki görüşlerini Türkiye Cumhuriyeti’nden yetkililerle paylaşacaklarını, bütçedeki açığın nasıl kapatılacağı konusunda da Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte çalışacaklarını kaydeden Erhürman, “Bu söylediğim, Türkiye’den bir şey isteyeceğiz, istemeyeceğiz düzeyinde değil. Hemen öyle yansımasın” şeklinde konuştu.
Dövizdeki dalgalanmanın hükümetin kontrolünde olmadığını, bunu herkesin bildiğini ama bazılarının bilmezden geldiğini söyleyen Başbakan, “Yaşanan gelişmeleri kimse siyasi amaçlarla kullanmaya kalkmasın. Bunlar çok ucuz taktikler olur ve hiçbir sonucu da olmaz” dedi.
Siyaseten didişmek yerine aynı gemide olunduğunun bilinciyle hareket edilmesini isteyen Başbakan Tufan Erhürman, “Yaşadığımız ciddi ekonomik sıkıntıyı hep birlikte nasıl aşacağımız konusuna odaklanmamız gerek” şeklinde konuştu.
“Zamlar, dövizdeki yükselmeden kaynaklanıyor”
Erhürman, sözlerini söyle sürdürdü:
“Akaryakıttaki, elektrikteki, fiyat ayarlaması, zam, dövizdeki yükselmeden ve ithalattaki fazlalıktan kaynaklanıyor. Bunu hepimiz bildiğimize göre, aynı gemide olduğumuzun farkında olarak neler yapabileceğimizi masaya yatırmalıyız. Nitekim masaya yatırdık.
Reel Sektör Danışma Kurulu’nu, Sendikal Platformu topladık. Bu çevrelerle görüşmeler yaptık ve bu görüşmeler belli bir olgunluk çerçevesinde gerçekleşti. Dövizin yükselmesinde bu kadar çok etkilenmemize neden olan bir takım yapısal sorunları nasıl ortadan kaldıracağımız konusundaki görüşlerimizi oluşturduk. Dosyaları hazırladık. Bunları Türkiye Cumhuriyeti ile de paylaşacağız ve bu alandaki adımları cesaretle ve kararlılıkla atacağız.”
Lute’un ziyaretinin ardından…
Başbakan Erhürman, “Sayın Lute’un ziyaretinin ardından Kıbrıs sorunu çerçevesinde ortaya çıkma ihtimali olan gelişmeleri değerlendirdik” dedi.
Lute’un görüşmelerini henüz tamamlamadığını, raporunu hazırlamadığını anımsatan Erhürman, şunları kaydetti:
“Sayın Cumhurbaşkanı zaten bizimle görüşme notlarını paylaşmıştı. O notlar üzerinden konuştuk. Eylül’den sonra nasıl bir ihtimalle karşı karşıya olduğumuzu değerlendirdik. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne baktığımızda, Rum basınına baktığımızda orada eylülden sonra bir hareketlenme beklentisi olduğu görülüyor. Bunun ne derece gerçekçi bir beklenti olduğu konusunda görüş alışverişinde bulunduk, değerlendirmeler yaptık. Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşme notları da yakında elimize ulaşacak. Bunun üzerinden de daha ayrıntılı değerlendirmeler yapacağız. Şu an eylül sonrası beklenti düzeyi konusunda bir şey söylemek için erken.”