Melin DOBRAN
Yapılan uyarılara karşın süt fiyatlarının artırılmaması ve diğer sorunların askıda kalması nedeniyle eylem kararı alan Hayvan Üreticileri, dün tarım araçlarıyla birlikte başkent Lefkoşa’yı kuşattı.
Diyalog TV’nin gün boyu canlı yayınla aktardığı eylem sırasında hükümete yönelik tepkilerini dile getiren hayvan üreticileri, taleplerin yerine getirilmesine dek eyleme devam edeceklerini söyledi.
Eyleme katılan traktörlerin üzerindeki sloganlar da oldukça dikkat çekti:
“Ekonomik akıl dediniz anamızı ağlattınız”, “Kepçeyle alıp kaşıkla bile vermiyorsunuz”, “Vatan-toprak-emek-üretim, değerini bilmediniz”, “Üretici bu ülkede zurnanın son deliği mi?”
Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Meclis önündeki konuşmasında, hayvan üreticisinin evine ekmek götüremeyecek, çocuklarına harçlık veremeyecek duruma geldiğini söyledi, “Üreticiyi batırdınız, tefecilere teslim ettiniz. Süte para yok, kuzu dibe vurdu, ineği arayan yok. Girdi maliyetleri her geçen gün artıyor, ne yapalım? siz söyleyin” ifadelerine yer verdi.
Akaryakıt başta olmak üzere bütün girdi maliyetlerinin zamlandığını belirten Naimoğulları, Güneyle Kuzeyin süt ve akaryakıt fiyatlarını kıyaslayarak, “Güneyde üretici 1 litre sütle 1,5 litre motorin, kuzeydeki üretici 3 litre sütle bir litre motorin alabiliyor. Akaryakıta 10 ayda 60 kuruşluk zam geldi” dedi.
Naimoğulları,”Bu üretici; akaryakıt, arpa, yem, elektrik zammını kaldıramaz. Bir ton suyu 6 TL’ye alamaz. Kepçeyle alıp kaşıkla bile vermiyorsunuz” şeklinde konuştu.
Naimoğluları, 28 yıldır veteriner hekimlik, 14 yıldır da birlik başkanlığı yaptığını söyleyen Naimoğulları, gelen giden tarım bakanlarına, hükümetlere aynı şeyi söylediklerini belirterek, “Anlamadılar, anlamıyorlar. Köylüyü seçimden seçime görmeyeceksiniz” dedi.
Sütün ve arpa satışının serbest bırakılması kararını da eleştiren Mustafa Naimoğulları, bu sektörden ekmek yiyen 50 bin kişiyi 5 imalatçıya teslim edildiğini savundu.
Denktaş umut vermedi
Başbakan’ın yurt dışında olması nedeniyle Maliye Bakanlığı’na giden eylemciler, Bakan Serdar Denktaş’la görüştü. Ancak bu görüşmeden olumlu sonuç çıkmadı.
Denktaş, burada yaptığı açıklamada, 2017 Mali Yılı Bütçesi’nde tarıma 180 milyon TL bütçe ayrıldığını bildirdi.
Denktaş, 6 ay içerisinde tarıma yönelik ödenebilecek her şeyi ödediklerini, kuraklık için de 25 milyon TL ödeneceğini kaydederek, “Bunun ötesinde bir şey yapmamız mümkün değil” dedi.
Düzenlemenin mümkün olduğunu dile getiren Denktaş, eylemi saygı ile karşıladığını ancak yeterli bilgi sahibi olunmadan yapıldığına inandığını belirterek şunları kaydetti:
“Suçlamalardan vazgeçelim. Burası diyaloga açık bir bakanlık. Gerçekleştirdiğiniz her ziyarette talepleriniz yanıt buldu. Buyurun, gelin, oturup diyalogla sorunlarımızı yeniden ortaya koyalım ve ortak bir çözüm formülünü konuşalım.”
Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2016, 06:40