Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelere Avrupa Birliği’nin de katılmasında ısrar ediyor. Anastasiadis, To Vima gazetesinde yer alan demecinde “Kıbrıs sorunu, Avrupa sorunudur” dedi.
Rum lideri şöyle dedi:
“Çözümü siz bulun, biz Avrupa müktesebatına uyduralım doktrininin benimsenmesi yanlış politikadır. AB’yi dikkate almayan bir çözüm, iki vitesli bir devlet yaratacak olmasının ötesinde Kıbrıslı Türkler vasıtasıyla Avrupa’yı Ankara’nın keyfine mahkum edebilir”
Enerji faktörü
Kıbrıs Türk tarafıyla yürüttüğü müzakerelerin “ilerlemediği” görüşünü ortaya koyan Anastasiadis, “Ankara’nın Kıbrıs sorununu çözmek için tek teşviki, enerji rezervleridir. Türkiye’nin enerji rezervlerine katılmasının ön şartı Kıbrıs sorununun çözümüdür. Ancak Lefkoşa’nın egemenlik haklarını Ankara ile müzakere etmesi söz konusu değildir” dedi.
Anastasiadis, Rum-Yunan ilişkilerinin bozulmadığını da savunarak, Yunanistan’ın bütün aşamalarda Rum Yönetimi’yle birlikte hareket ederek, diplomatik çabasında destek verdiğini söyledi. Anastasiadis, “aksini söylemek nankörlük olur” dedi.
Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, sonbaharda ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmeyi başaracağına inandığını da sözlerine ekledi.
Türklerden fazla eleştiri
Anastasiadis, müzakerelerde fazla “uzlaşıcı” olmakla suçlayanlara da “bugün fiili durum daha da kötüleşti” diyerek cevap verdi, şunları ekledi:
“Ortak Açıklama’da, Avrupa müktesebatının uygulanması, insan haklarının korunması ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlık ile BM ve AB üyesi olmaya devam etmesi güvence altına alınıyor. Bazıları (Ortak Açıklama’ya) Türklerin yapmadığı yorumları yapıyor. Bazıları, üç egemenliğimiz ve üç vatandaşlığımız olduğunu söylüyor. Bunu bana söylemeye Eroğlu bile cesaret etmedi. Özellikle vatandaşlık konusunda Ortak Açıklama, siyasi eşitliğin güvence altına alınması kaygısıyla kişinin iç vatandaşlığı olacağını söylüyor. Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarına verilecek. İç vatandaşlık, tek ve bir vatandaşlığın yerine geçmeyecek, onu tamamlayacak.”
“Türkiye baskı yaptı ve başarılı oldu”
Anastasiadis, Türkiye’nin müzakerelerdeki etkisini “Yeni oluşumun tek ve bir egemenliği konusunda baskı yaptı ve başarılı oldu” sözleriyle açıkladı. Avrupalılar ve Amerikalıların, AB’nin alternatif ikmal çözümü olabilecek yeterli enerji miktarı bulunduğuna inandıkları Doğu Akdeniz’deki yatakları kontrol etmeye çalıştıklarına işaret eden Anastasiadis, bunun öncelikle Batılıların Kıbrıs sorununa ilgisini çok daha yoğunlaştırdığını ve önümüzdeki yıl artacak enerji ihtiyacının Türkiye açısından teşvik olduğunu söyledi.
Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2014, 10:11