banner564

KKTC’yi tanıyın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM kürsüsünden dünyaya çağrıda bulundu

KKTC’yi tanıyın
banner598

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, Kıbrıs’ta federasyon sürecinin artık bittiğinin altını çizdi. Erdoğan, uluslararası topluma KKTC’yi tanıma çağrısı yaptı.
Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na hitap etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ada’da iki ayrı devlet ve iki ayrı halk vardır. Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artık son bulmalıdır” dedi.
Erdoğan, Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip ülke olan Türkiye’nin anahtar rolünün yadsınamayacağını belirterek, "Kıbrıs Adası’nın kuzeyi ve batısında, ilan edilmiş kıta sahanlığında Türkiye’nin, Ada’nın tümünün etrafında ise Kıbrıs Türklerinin hakları vardır" açıklamasını yaptı. 
Erdoğan, "Kıbrıs Barış Harekatı’nın üzerinden 50 yıl, Rumların ortaklık devletini gasp etmesi sonucunda Kıbrıs meselesinin ortaya çıkmasının üzerinden ise 61 yıl geçti. O günden bugüne kadar Ada’da barış ve sükûnet hakim oldu. Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm getirilmesi için samimi irade ortaya koyan taraf, daima Kıbrıs Türkleri ve Türkiye’ydi" dedi.

"Tecrit artık son bulmalıdır"
"Federasyon modeli artık geçerliliğini tamamen yitirmiştir" ifadelerini kullanan Erdoğan, açıklamasının devamında ise şunları kaydetti:
"Ada’da iki ayrı devlet ve iki ayrı halk vardır. Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artık son bulmalıdır. Bugün uluslararası toplumu bir kez daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımaya, diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmaya davet ediyorum."
 

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2024, 09:54
YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 4 gün Önce

AB toprağı KKTCnin Tanınmayacağını BİZDEN BAŞKA BİLMEYEN Mİ VAR !!

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 gün Önce

Sayın POWERLESS bey Amerika’lara gitmeye ne gerek var ki Türkiye’deki Amerika’n İncirlik Üssüne Gitmek varken !!

Gerçekçi
Gerçekçi - 2 gün Önce

GARANTİ ANTLAŞMASI (Zürich,11 Şubat 1959)
Bir taraftan Kıbrıs Cumhuriyeti, diğer taraftan Yunanistan, İngiltere ve Türkiye,
1. Anayasanın esas maddeleri ile kurulan ve düzenlenen Kıbrıs Cumhuriyetinin bağımsızlığının, toprak bütünlüğünün ve güvenliğinin tanınması ve devamının kendi ortak yararları gereği olduğunu dikkate alarak.
2. Sözü edilen anayasa ve oluşturulan duruma saygı gösterilmesini güvence altına alacak işbirliğini arzulayarak, aşağıdaki hususlar üzerinde anlaşmaya varmışlardır.
MADDE 1.
Kıbrıs Cumhuriyeti, kendi bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve güvenliğini devam ettirmeyi ve anayasaya saygıyı güven altına almayı üstlenir. (taahhüt eder)
Kıbrıs Cumhuriyeti, ayrıca tümüyle veya bir bölümüyle herhangi bir devlet ile hiçbir şekilde siyasi veya ekonomik bütünleşmeye girmeyeceğini taahhüt eder. (sorumluluğunu yüklenir)
Kıbrıs Cumhuriyeti, bu maksatla adanın gerek birleşmesini, gerekse taksimini doğuracak doğrudan doğruya (direkt olarak) veya dolaylı olarak gerçekleştirmeye yardımcı ve teşvik edici tüm hareketleri yasaklar.
MADDE 2.
Yunanistan, İngiltere ve Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1’nci maddede belirtilen taahhütlerini kaydederek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını, ülke bütünlüğünü, güvenliğini ve anayasanın temel maddeleri ile oluşan durumu (state of affairs) tanırlar ve garanti ederler.
Yunanistan, İngiltere ve Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin diğer herhangi bir devlet ile gerek birleşmesini. gerekse Ada’nın taksimini doğrudan doğruya, veya dolaylı olarak gerçekleştirmeye yardım ve teşvik edici bir amacı olan tüm hareketleri kendi yetki ve ilgileri oranında önlemeyi üstlenirler.
MADDE 3.
Bu Antlaşma hükümlerinin herhangi birinin ihlali (çiğnenmesi) halinde Yunanistan, Türkiye ve İngiltere bu hükümlere saygıyı sağlamak için gerekli girişimlerin yapılması ve önlemlerin alınması maksadıyla aralarında danışmalarda bulunmayı üstlenirler.
Üç garantör devletten biri, birlikte veya birbirlerine danışarak (işbirliği halinde) hareket etmek olanağı bulunmadığı taktirde, bu antlaşmanın oluşturduğu durumu (state of affairs) münhasıran yeniden oluşturmak gayesi ile hareket etmek hakkını korumaktadırlar.
MADDE 4.
Bu antlaşma imza edildiği gün yürürlüğe girecektir.
Yüksek Akit Taraflar, Birleşmiş Milletler Şartının (charter) 102’nci maddesi hükümlerine uygun olarak bu antlaşmayı Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğine en kısa sürede kaydettirmeyi üstlenirler.

KKTC
KKTC - 4 gün Önce

KKTC AB toprağı degildir.

Cypriot Uk
Cypriot Uk @KKTC - 2 gün Önce

Öğren de ondan sonra konuş a cahil...

Turkısh Power
Turkısh Power - 3 gün Önce

Çakma Muhip salakşör tayfası bm bm diye ab ab diye sıçıp batırdınız mu da artık herkes bm nin ne boka yaradığını isyan ederek haykırdı senin bm dediğin 5 li çete ab dediğin ırkcı fasist emperyalist topluluğu ne adalet ne insanlık barındırmayan oluşumlar ittir git itliğini oralarda yap

Doğru Söz
Doğru Söz @Turkısh Power - 2 gün Önce

Bak senin gördüğünü bile RTE görememiş olacak ki o anlamsız kurulda boşuna konuşuyor!

Doğru Söz
Doğru Söz - 2 gün Önce

Madem ki Dünya lideri! bu daveti yaptı, muhakkak ki icabet edeceklerdir!

TRNC
TRNC - 3 gün Önce

TRNC forever. Two separate state the only solution for both side.

Tom
Tom @TRNC - 2 gün Önce

Bugger Off


SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner473