Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 11.50’de Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı. Genel Kurul, yerel seçimin yapılacağı 24 Haziran’a kadar sadece pazartesi günleri toplanma kararı aldı. Meclis Genel Kurulu’nun dünkü toplantısında ilk olarak Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu’nun Genel Kurul’un birleşim günlerine ilişkin kararı okunarak, Meclis’in bugün toplanmayacağına ve 24 Hazirana kadar da yasama öncelikli olarak pazartesi günleri toplanmasına ilişkin kararı oyçokluğuyla kabul edildi. Ardından UBP Milletvekili Hasan Taçoy’un öneri sahipleri adına sunduğu KKTC Yükseköğretim (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü. Meclis’te UBP Milletvekili Ersin Tatar ile Başbakan Tufan Erhürman’ın Dome Hotel konusundaki tartışma gündem oldu. Tatar, Dome Otel’in sözleşmesinin gizlice uzatıldığını ve bu kuruluşta büyük bir rant olduğunu savundu, Başbakan Erhürman bunu yalanladı. Erhürman, Dome Hotel’in gelir ve gider çalışmalarının yapıldığını, ortaya çıkacak durumdan sonra kira bedelinin belirleneceğini kaydetti.
Özyiğit: En doğru kararı üretmeye çalışacağız
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, gelinen aşamada, önerinin ivedilikle görüşülmesine onay vereceklerini, komite aşamasında görüşlerini yansıtıp en doğru kararın üretilmesine çalışacaklarını kaydetti. Özyiğit, önceki bakanlık döneminde alınan bazı kararların da değerlendirileceğini, yok sayılmayacağını belirtti. Bakan Özyiğit öneri için teşekkür ederek, hükümetin tezkereye olumlu oy vereceğini söyledi.
Taçoy: Eğitimde kalite korunmalı
UBP Milletvekili Hasan Taçoy, konunun önemine vurgu yaparak, eğitimin her şeyden önemli olduğunu, kalitesini korumanın da şart olduğunu söyledi. Taçoy, çalışmanın ülke lokomotifi olan üniversiteleri daha iyi noktaya getirmesini diledi.
Tezkere oy birliğiyle kabul edildi. Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Başbakanlık’ın İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi ele alındı.
Muhalefet milletvekillerinin bilgi istemesi ancak Meclis salonunda bilgi verecek biri olmaması üzerine Teberrüken Uluçay, tezkerenin Personel Dairesi tarafından hazırlandığını ve kadro fazlası olan dairelerden, başka kadrolara aktarım yapılmasına ilişkin düzenlemeleri içerdiğini bildiğini aktardı.
Konu hakkında tartışmalar yaşanması üzerine tezkerenin görüşülmesi haftaya ertelendi.
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin Ercan Havaalanı Yer Hizmetleri Hakkında Yasa Gücünde Kararname’nin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Yasa Tasarısı’nın genel kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi oy çokluğuyla kabul edildi.
İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin ivedilikle görüşülen “Kıbrıs Türk Sanayi Odası (Değişiklik) Yasa Tasarısı”, genel kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi oy birliğiyle kabul edildi.
Genel Kurul’da okutulup bilgiye sunulacaklar bölümünde ise 2018 Yılı TC Kaynaklarından KKTC’ye sağlanan Hibelerin Kullanımına İlişkin Protokol ile 2018 Yılı TC Kaynaklarından KKTC’ye Sağlanan Kredinin Kullanımına İlişkin Protokol de milletvekillerinin bilgisine getirildi.
Tatar: Şeffaflık tartışmaları sürüyor
İç tüzüğün 62. maddesi uyarınca söz alan UBP milletvekili Ersin Tatar, Dome Hotel hakkında şeffaflık tartışmalarının devam ettiğini, Dome Hotel konusunda bir gizlilik içinde, sözleşmenin bittiği ve uzatıldığı duyumunu aldıklarını söyledi. İhale yöntemine bu kadar önem verdiğini söyleyen bir hükümetin, nasıl olur da şeffaflığa aykırı hareket ettiğini soran Tatar, Dome Otel konusunda ciddi bir rant söz konusu olduğunu vurguladı, Dome Otel’in en az 20 milyon dolar yatırıma ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Tatar, yapılanın şeffaflık ve İhale Yasasına aykırı olduğunu vurgulayan Tatar, Vakıflar İdaresi yöneticilerine vicdanlarının rahat olup olmadığını sordu. Tatar, Dome Otel konusunda büyük bir peşkeş olduğunu ileri sürdü.
Erhürman: İhaleye çıkmaya gerek yok
Tatar’ı yanıtlayan Başbakan Tufan Erhürman, orasının hali arazi olduğunu belirterek, “İçişleri Bakanı bu konuda isterse cevap verebilir” dedi. Erhürman, gizlilik içinde yapıldığı duyumlarının yanlış olduğunu söyleyerek, Evkaf’ın kiralama ve uzatma işleri konusunun kamuoyunda ve Meclis’te birçok defa konuşulduğunu belirterek, sözleşme uzatılmış olsaydı bunu gönül rahatlığıyla söyleyebileceklerini kaydetti. Erhürman, Evkaf, Başbakanlık ve Dome Hotel yetkililerinin otelin gelir ve giderleri konusunda bir haftadır çalışma yaptığını kaydetti.
Başbakan, bu çalışmanın ardından kira bedeli konusunda bir sonuca ulaşılacağını ifade etti.
Hukuka uygun olarak sözleşmelerin yapılması veya iptali konusunda çalışmaların yapılması için uğraş verdiklerini ifade eden Erhürman, “Keşke Vakıfların ve Devlet Emlak Malzeme Dairesi’nin diğer kiraladığı alanlar için de aynı hassasiyet gösterilseydi” dedi.
Erhürman, Dome Hotel konusunda “kira yenilenme” sürecinin söz konusu olduğunu, bu kiranın ne kadar olması gerektiği konusunda ilk kez gerçekleştirilen bir tarzda bir çalışmanın yapıldığını yineledi ve sonucun şeffaf bir şekilde paylaşılacağını anlattı.
Evkafın, 10 yıl üzerindeki sözleşmelerinin incelendiğini anımsatan Erhürman, sözleşme yenilemesi konusunda Tatar’ın dile getirdiği gibi ihaleye çıkılmasının gerekli olmadığını belirtti.
Erhürman, milletvekillerinin konu hakkındaki sorularını da yanıtlayarak, sembolik rakamlara yapılan kiralamalar için de düzenlemeler getirileceğini, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Süren çalışmanın ardından çıkacak sonucu kamuoyuyla paylaşacağını ifade eden Erhürman, objektif bir çalışmanın sonucu belirleyeceğini söyledi. Erhürman, gece kulübü olarak kiralanan araziler ve casinolar için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Meclis Genel Kurulu’nda, Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nin Ercan Havaalanı Yer Hizmetleri Hakkında Yasa Gücünde Kararname’nin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Yasa Tasarısı, oy çokluğuyla kabul edildi.
Amcaoğlu: En az iki şirket olmalı
UBP milletvekili Olgun Amcaoğlu da, Ercan Havaalanı’nda yer hizmetlerinde haksız rekabetin önlenebilmesi için en az iki şirketin olması gerektiğine işaret etti.
Doğru ve sağlıklı şekilde hizmet verilebilmesi için CAS’ın hizmetine ihtiyaç olduğuna işaret eden Amcaoğlu, CAS’ın hizmetlerine devam edebilmesinin hükümetin görevleri arasında bulunduğunu kaydetti.
Atakan: Sayının bire indirilmesi kararı yok
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da, hükümetin CAS’ın kapatılması veya yer hizmetleri veren şirketleri bire indirme gibi bir kararı olmadığını, bu konuda yapılan konuşmaları hayretle dinlediğini vurguladı. Gerek muhalefet, gerek iktidarın vatandaşlara doğru ve sağlıklı bir şekilde bilgi vermesi gerektiğini ifade eden Atakan, CAS’ın mevcut durumunun devam ettirebilmesi için çok ciddi bir çalışma yaptıklarını vurguladı. Atakan, CAS’ın yaşamını ekonomik akılla devam ettirebilmesi için hükümet ve bakanlığın çalışmalarını sürdüreceğini sözlerine ekledi.
Oğuz: Başbakan ajitasyon yapıyor
Erhürman’dan sonra söz alan UBP Milletvekili Dursun Oğuz, Başbakan’ın konuşmasını “ajitasyon” olarak niteledi. Oğuz, YDP’nin Meclis’in açılmasına verdiği desteğe değinerek, bunun alışkanlık haline getirildiğini iddia etti. Meclis 26 milletvekilinin katılımıyla açıldıysa, 26 milletvekilinin oturum bitene kadar Meclis’te bulunması gerektiğini ifade eden Oğuz, YDP’nin nisaba sürekli destek vermesinin, hükümetin sorgulanması anlamına geldiğini savundu.
Arıklı: Olumlu muhalefetimiz sürecek
YDP Genel Başkanı, Milletvekili Erhan Arıklı da, geçmişte yapılanların tartışıldığı bir ortamın, Meclis’i bir yere götüremeyeceğini ifade ederek, olumlu muhalefet tavırlarını sürdüreceklerini söyledi.
Üç tane iktidar partisi milletvekilinin insani nedenlerle Meclis’te olamayacağını ifade eden Arıklı, “Gönül isterdi ki bizden önce ana muhalefet partisi nisaba yardımcı olsun. Halkın bize verdiği görevi yerine getirmeliyiz” dedi.
Arıklı, hükümete 100 günlük süre verdikleri, hükümete icraatlarını yerine getirebilmek için yeni bir avans verdiklerini ve yerel seçime kadar hükümete destek vermek adına bu akşam MYK’larını toplayacaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Ercan Havaalanı Yer Hizmetleri Hakkında Yasa Gücünde Kararnamenin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Yasa Tasarısı madde madde görüşülerek, açık oylama usulüyle oylandı. Tasarı 24 kabul, 8 ret oyuyla ve oy çokluğuyla kabul edildi.
Genel Kurul’da daha sonra İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesinin ivedilikle görüşülen “Kıbrıs Türk Sanayi Odası (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ele alındı.
Berova: Değişiklik yapmak zorlaştırıldı
UBP Milletvekili Özdemir Berova, Sanayi Odası’nın rutin işlemlerindeki bir takım sıkıntıların giderilmesinin söz konusu olacağına işaret ederek, tasarıya olumlu oy vereceklerini açıkladı.
Berova, yasamadaki sıkıntılara değinerek, bu sıkıntının rutin değişiklikler yapabilmesini zorlaştırdığını, bunun giderilmesi için bir çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.
Nami’den teşekkür
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de yasa tasarısına verilen destek için teşekkür ederek, oy birliği ile geçecek daha çok yasa tasarısı olması temenni etti. Konuşmalar sonrasında tasarı oy birliğiyle kabul edildi. Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Lefkoşa Kazasına Bağlı Alayköy’de Salih Hamitoğlu Adına Kayıtlı Emlakin İstibdalinin Onaylanmasına İlişkin Karar Tasarısı’nın üçüncü görüşmesi oy birliği ile kabul edildi. Bu oylamanın ardından Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü çalışmaları tamamlandı. Meclis’in bir sonraki birleşimi 28 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da gerçekleştirecek.