banner564

Kıbrıs sorunu çözülmeli

Eski bakanlardan Dr Tansel Doratlı “Bir devlet kurduk ama içini dolduramadık, çağa uygun yasalar yapamadık” dedi

Kıbrıs sorunu çözülmeli
banner598

Hüseyin ÇİÇEK

   Dr.Tansel Doratlı siyasete 1993 yılında UBP’de başladı, daha sonra DP’de devam etti. Ve 10 yıllık siyaset döneminde milletvekilliğinin yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı görevinde bulundu.

   Doratlı, Kuzey Kıbrıs’ta adaletli bir düzen kurulması gerektiğini belirtirken “biz bir devlet kurduk ama içini dolduramadık” dedi. Doratlı, çağa uygun yasalara ihtiyaç olduğunu belirtirken, Kıbrıs sorununun çözümünün şart olduğunu söyledi.

   Doratlı, Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:

 

   Soru: Siyasete ne zaman başladınız ne zaman ara verdiniz?

   Yanıt: Siyasete Ulusal Birlik Partisi’nde başladım ama  kısa bir süre için Demokrat Parti’de bulundum. 1993-2003 yılları arasında 10 yıl süre ile aktif siyasette rol aldım. Bu süre içerisinde bir dönem Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptım

  

Soru: Siyaset öncesinde ne iş yapıyordunuz? Şimdi ne yapıyorsunuz?

   Yanıt: Siyasete girmeden önce Genel Cerrah ve Travmatoloji uzmanı olarak Gazimağusa Devlet Hastahanesi’nde doktordum, şimdi de serbest olarak doktorluk görevimi icra ediyorum.

 

   Soru:Ekonomik durumunuz nasıl? Nasıl geçiniyorsunuz? Ne kadar Maaş alıyorsunuz?

Emekliyim, ayrıca part time olarak doktorluk yapmaktayım.

 

  Soru: Bakmakla yükümlü olduğunuz kimseler varmı? Kimlerdir? Ne iş yapıyorlar?

   Yanıt: Çocuklarım, eşim ve bütün ailem çalışıyor.

 

   Soru: Son zamanlarda ciddi bir sağlık problemi yaşadınızmı?

   Yanıt:Bundan 2 yıl önce kalp krizi geçirdim. Onun dışında bir problem yaşamadım.

 

   Soru: Siyasetten ayrıldıktan sonra dostlarınızın size karşı ilgisi değiştimi? Arayıp soran oluyor mu?

   Yanıt: Dostlarımın bana karşı ilgisi değişmedi, fırsat buldukça tüm arkadaşlarım dostlarım beni arayıp halimi hatırımı soruyorlar.

 

Yapılması gereken çok şey var

 

   Soru: Bugünkü siyaseti nasıl buluyorsunuz? Yanlışlar nelerdir? Neler yapılmalıdır?

   Yanıt: Esas yapılması gereken; daha adaletli bir düzen, gelir dağılımının  ve ekonomik yapının daha dengeli olduğu bir düzen. Ekenominin ayakta durabilmesi için verimlilik esasına dayalı kalitenin arttırılması ve daha verimli noktaya getirilmesi gerekmektedir. Bunun için de teşvik politikalarının yerinde, zamanında, adam kayırmadan ve adaletli bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

   Vergi politikalarının düzeltilmesi, daha adaletli uygulanması, esas zeminin kazanç üzerine kurulması, servet vergisinin mutlaka konması ve KDV üzerinden alınan verginin azaltılarak halkın geçiminin kolaylaştırılması ve buna bağlı olarakta halkın refah ve huzur seviyesinin arttırılması gereklidir.

   Eğitimde daha etkin, daha çağdaş, görsel eğitimin öne çıktığı, çok daha iyi düşünebilen insanların öne çıkarıldığı bir anlayışın yerleştirilmesi ve daha dinamik, daha verimli, sosyal olarak daha gelişmiş bir toplumun yetiştirilmesi yönünde daha çok çaba harcanması gerekmektedir.

   Devlet yapısında mutlak bürokratik engellerin ortadan kalkacağı, daha dinamik,  iş ve hizmetlerin daha süratli yapıldığı bir yapının mutlaka yerleştirilmesi gerekmektedir. Sağlıkta hekim seçme özgürlüğünün genel sağlık sigortasınında hayata geçirerek sağlanması şarttır.

Bir devlet kurduk ama içini dolduramadık, çağa uygun yasalar yapamadık...

 

Gelecek çözümde

 

   Soru: Kıbrıs sorununun çözümü konusunda ne düşünüyorsunuz?

   Yanıt: Kıbrıs meselesinin çözümü şarttır. Çözüm uzun vadede Kıbrıs Türkünün geleceği açısından büyük önem taşıyor. Kıbrıs Türkü’ nün geleceği ve mutluluğu Kıbrıs sorununun çözümünden geçer. Kendi ayaklarımızın üzerinde durabilecek bir noktaya gelebilmemizin yolu da Kıbrıs meselesinin çözümünden geçer.

   Soru: Kıbrıs Türk tarafı çözüme hazır mı? Değilse ne yapmalı?

   Yanıt: Bana göre Kıbrıs Türk tarafı çözüme hazırdır, 2004 yılındaki referandumda da “EVET” diyerek çözüme hazır olduğunu kanıtlamıştır.

   Soru: Müzakerelerde en önemli sorun ne olacak? Ve bu nasıl çözülebilir?

   Yanıt: Bana göre en büyük sorun toprak konusu olacak, fakat çözülemez bir sorun değildir, insan hakları ve değerleri masaya konularak orta yol bulunabilir.

   Soru: Çözüm olursa siz ne yapacaksınız?

   Yanıt:Çözüm olduktan sonra da mesleğimi sürdürmeye devam edeceğim.

 

 

Yarın:Mehmet Tancer

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2014, 02:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473