Başbakan Tufan Erhürman, hükümete elektrikte bırakılan mirasın, ya popülizm yapıp kurumu geri dönülmez noktalara taşımak ya da yapılabilecek asgari zammı yapıp elektrikte sürdürülebilir bir yapıya ulaşmaya çalışmak olduğunu söyledi.
Erhürman, “Evet risk aldık ve ikincisini seçtik. Akaryakıtta ise mevzuat ve mali olanaklar çerçevesinde seçenek bile bırakılmadı. Her şeyi açık açık konuşmanın zamanıdır. Popülizme ve günü kurtarma çabasına devam etmek mümkün değil” dedi.
Erhürman, sosyal medya hesabından, akaryakıt ve elektrik zammıyla ilgili açıklama yaptı. Erhürman, hiçbir hükümetin, hele de seçime giderken zam yapmak istemediğini vurguladı.
Başbakan Erhürman açıklamasında, kendilerinden önceki hükümet döneminde, elektrik fiyatlarında nizamnameye aykırı biçimde iki yıl boyunca artış yapılmadığına dikkat çekti ve bu şekilde KIB-TEK'te 50 milyon 676 bin TL kayıp yaratıldığını belirtti.
Erhürman, konuyla ilgili bilgileri halkla daha da açık biçimde paylaşacaklarını da belirtti.
Enerji Bakanlığı açıklama yaptı
Öte yandan Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, hükümetin, akaryakıt fiyatlarındaki artışlar karşısında bütçe imkânları çerçevesinde tedbir alarak, bunların tüketiciye asgari oranda yansımasını sağlamaya çalıştığı, bu çerçevede Fiyat İstikrar Fonu (FİF) rakamlarını indirdiği açıklandı.
Açıklamada, ülkeye ithal edilen akaryakıt ürünlerinin fiyatının uluslararası borsalarda oluşan fiyatlara bağımlı olduğu ve fiyatların da özellikle petrolün üretildiği coğrafyalardaki siyasi gerilimlerle çok değişken olabildiğine işaret edilerek, 2017 yılı sonunda ortalama 117,47 kuruş olan FİF rakamında hükümetin, bugün itibariyle yürürlüğe giren akaryakıt fiyatlarında yüzde 34,02 indirim yaparak, FİF uygulamasını ortalama 77,50 kuruş seviyesine çektiği belirtildi.
Açıklamada “Henüz 100. gününü tamamlamamış olan hükümetimiz akaryakıt fiyatlarında yapılacak olan fiyat artışlarının doğuracağı olumsuz etkilerin bilinciyle önceki hükümet döneminde son 1 yılda FİF’da yapılan indirimin 2,50 katı daha fazla indirim yapmıştır” denildi.
Fiyatlar, Türkiye Rum tarafının altında
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı açıklamasında, KKTC akaryakıt fiyatlarının gerek Türkiye Cumhuriyeti gerekse Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde uygulanan fiyatların çok altında olduğuna da işaret edilerek şunlar kaydedildi:
“Henüz 100. gününü tamamlamamış olan hükümetimiz akaryakıt fiyatlarında yapılacak olan fiyat artışlarının doğuracağı olumsuz etkilerin bilinciyle önceki hükümet döneminde son 1 yılda FİF’da yapılan indirimin 2,50 katı daha fazla indirim yapmıştır.
Hale hazırda KKTC akaryakıt fiyatları gerek Türkiye Cumhuriyeti gerekse Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde uygulanan fiyatların çok altındadır.
FIF devlet bütçesinin gelir kalemlerinden biri olup başta tarım ve hayvancılık olmak üzere çeşitli sektörlere verilen destek ve teşviklerin finansmanında kullanılan önemli bir kaynaktır. Hükümetimizin akaryakıt fiyatlarındaki zorunlu düzenlemeleri yukarda ifade edilenler ışığında, bütçe disiplini çerçevesinde oluşan dengeleri ve ilgili mevzuatın izin verdiği alt seviyeyi de göz önüne alarak mümkün olan en düşük seviyede düzenlemiştir.”
Öksüzoğlu: Zamlar, alınmayan tedbirlerin sonucu
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Umut Öksüzoğlu ise, kötü yönetim sonucu gelinen aşamada zamların kaçınılmaz hale geldiğini belirtti.
Zamları savunma sorumluluğu olmadığını ancak halka doğru bilgi vermenin sendikanın başta gelen görevlerinden olduğunu kaydeden Öksüzoğlu, zamların geçmiş hükümet ve atadıkları KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun kötü yönetiminin kaçınılmaz sonucu ve AKSA isimli özel şirketle yapılan “döviz endeksli garantili alım” sözleşmelerinin eseri olduğunu savundu.
Zamlara tepki yağdı
Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Çaluda, hükümeti dar ve sabit gelirliyi, asgari ücretliyi, yoksulu, ekonomik gerçekleri görerek halkın yaşamını etkileyen bu olumsuz tabloyu düzeltmeye çağırarak seçim döneminde verilen sözlerin yerine getirilmesini önerdi.
Kıbrıs Türk Amme Mamurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan hükümetten zam değil, çalışanların ve dar gelirlilerin yaşam koşullarını iyileştirecek tedbirler beklediğini ifade etti ve bu bağlamda elektrik ve akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların “derhal” geri alınmasını talep etti.
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), hükümetin elektrik ve akaryakıt fiyatlarına yüzde 14’lere varan zam yapmasının, sıkıntıda olan emekçi kitleleri daha da zora sokacağını kaydetti.
Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Başkanı Kağan Mındıkoğlu, hükümetten akaryakıt ve elektriğe yapılan zamları geri alması çağrısında bulundu.
Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Metin Atan, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların geri alınması çağrısında bulundu.
Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP), yapılan zamları eleştirerek, “seçim meydanlarındaki vaadler, zamlara dönüştü” denildi.
Yapılan yazılı açıklamada, tüm devlet harçlarına yüzde 45’e varan zamlarla işe başlayan dört parçalı hükümetin her geçen gün halkı cezalandırırcasına zam yaptığı iddia edildi.