banner564

“Keşke, ama zor”

Gazimağusa’da, çözümün gerçekleşebileceğine inanan insan sayısı çok az

“Keşke, ama zor”
banner598

Hüseyin ÇİÇEK

 

 

Ali Tüzüner-Gazimağusa

 

   “Temennim Kıbrıs sorununun çözülmesidir ancak bu sorun başladığında babam henüz 5 yaşındaydım ve babam bana ben bu sorunun çözüldüğünü ben göremeycem sen de göremeyceksin ancak torunumu bilmem demişti. Babam rahmetli oldu göremedi, şimdi ben de aynısını söylüyorum: Bu sorunun çözüldüğünü ben göremeyceğim, oğlumda göremeyecek. Ancak torunumu bilmiyorum.

   Amerika, İngiltere, Yunanistan ve Türkiye çıkarları doğrultusunda ortak bir yol bulursa bu sorunu 3 güne kalmadan çözerler,  aksi halde hiçbir şekilde kimse çözüm beklemesin.

   Bir çözüm olması halinde ekonomik olarak şimdiki durumdan daha iyi durumda olacağımızı pek zannetmiyorum. Önemli bir gelişme olacağını sanmam, ancak şimdiki durumdan daha kötü olacağımızı da düşünmüyorum..

  Şu anda ülkemizdeki en büyük sorun bana göre hükümet belirsizliğidir, her gün gazetelerde hükümetin bozulacağı hakkında haberler okuyoruz, hiç kimse rahatlıkla diyemiyorki; bu hükümet öteki seçimlere kadar bozulmadan sürecek.

 

Bunca yıl çözülmediyse...

 

Yusuf Makal-Gazimağusa:

   “Ben bir çözüm olacağına ne yazıkki inanmıyorum, bu durum böyle gelmiş böyle gider diye düşünüyorum. Bu kadar yıl çözülemeyen bir sorun bundan sonra da çözülmez.

Çözüm olması halinde ekonomimizin ve hayat koşullarımızın daha iyi olacağına inanıyorum, her şey Avrupa standartlarına göre olacak, insan haklarımız, maaşlarımız, çalışma standartlarımız  Avrupa standartlarına göre olacak, baştakiler istedikleri gibi at koşturtamayacak.

    Bana göre ülkemizdeki en önemli sorun zamlar ve zamlara bağlı olarak insanlarımızın alım gücünün zayıflamasıdır.

 

Bu çözümü biz göremeyiz

 

Ahmet Madali-Gazimağusa: 

   “Anlaşma olmuş veya olmamış benim için bir önemi yok. Kıbrıs sorununun başlangıcında da vardık ancak ne babamız ne dedemiz sorununun çözümünü göremedi, bizim göreceğimize de inanmıyorum.

Çözüm olması halinde belki büyük ticaret adamları için şartlar daha iyi olabilir ancak küçük esnaf için hiçbir değişiklik olmaz. Ayrıca büyük ticaret  adamlarının da  işleri o kadar kolay olmayacaktır o kadar Rum işadamı var iken her şey Rumların kontrolünde olacaktır.

   Ülkemizin en önemli sorunu ekonomo ve işsizliktir.

 

İki taraf farklı düşünüyor

 

Hüseyin Özgüven-Gazimağusa:

   “Şu aşamada Kıbrıs sorununun çözümü olmaz, bizim olmazsa olmazlarımız rumların olmazsa olmazları ile örtüşmediği sürece asla bir anlaşma olmaz.

   Bence bir anlaşma ekonomi veya hayat şartlarınının daha iyi olmasını sağlamaz. Çünkü nasıl bir anlaşma olursa olsun bizim aleyhimize olur, durumumuz daha da kötüleşir ve sonunda adayı bile terketmek zorunda kalırız.

   Bence bu ülkenin en önemli sorunu Türkiye’ nin şu anki hükümetinin, buraya bakışıdır.

 

 

Mevcut durum iyi

 

   Emrah Parlan-Gazimağusa:

   “Çözüm olacağına dair bir umudum yoktur. Zaten ben mevcut durumdan da gayet memnunum. Olası biz çözümde ancak yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler adaya geri dönerlerse ekonomik olarak ülke canlanabilir. Şu an ülkemizde nüfus yok dolayısı ile nüfus azlığı da piyasaya az para akmasına neden olduğu için ekonomik olarak zayıf durumdayız. Zaten bana göre ülkedeki en büyük problem olan ekonomik sıkıntının nedeni nüfusumuzun yetersiz olmasıdır.

 

İki ayrı kesim olmalı

 

   Güner Mercan-Gazimağusa:

   “Bugünkü şartlar aynı kalmak şartı ile olası bir çözümü destekliyorum,  iki ayrı kesim ve 2 ayrı devlet. Barış Harekatında babamı şehit veren biri olarak Rumlarla beraber yaşamaya sıcak bakmıyorum. Zaten bir çözümün olacağına da inanmıyorum. Mal-Mülk konuları çok karışıktır, bu konular üzerinde anlaşacaklarını pek sanmıyorum.

   Tabiki olası bir çözüm ekonomimizi ve yaşam koşullarımızı daha iyi duruma getirir, Avrupa şartları altında çalışacak ve maaşlarımız Avrupa standardında olacak.

    Bana göre ülkedeki en büyük sıkıntı gençlerimizin işssiz olmasıdır. İşsiz kalan gençlerimiz ne yazıkki kötü yollara düşüyorlar.

 

Bunca zaman çözülmedi

 

   Nihat Karadaş-Gazimağusa:

   “ Sorunun çözüleceğine inanmıyorum, bu güne kadar çözülmeyen problem bundan sonra da çözülmez.Çözüm olursa buradaki koşullar daha iyi olacaktır, ekonomi canlanacak insanlar rahatlaycaktır.

   Ülkedeki en önemli sorun bana göre dövizin yüksek olması ve sık sık yapılan zamlardır. Artık geçinemeyecek duruma geldik.

 

Garantörlük olursa desteklerim

 

   İbrahim Oğuz Karataş-Gazimağusa:

   Garantörlük olduğu müddetçe her türlü çözüme razıyım ancak bir çözüm olacağına dair inancım da ne yazık ki yok.

   Olası bir çözümde ekonominin gelişeceğine inanmıyorum, özellikle Güney Kıbrıs’ ın ekonomik bunalımda olduğu bu dönemde bize çıkardan çok zararı olacağını düşünüyorum.

   Ülkemizdeki en büyük problem işsizlik, hayat pahalılığı ve partizanlıktır, Kıbrıs sorununun çözümünden önce bu sorunlarımızı çözmeliyiz.

 

İnancım yok

 

   Orhan Veli Tepe-Gazimağusa:

   “Sorunun çözüleceğine olan inancım yok denecek kadar azdır. Bu sorunun çözümü için öncelikle bize ait olan vakıf mallarının sahiplerine teslim edilmesi gerekiyor. İngiliz üslerinin adadan  gitmesi gerekiyor. Bunlar gerçekleşmedikçe çözümün olacağına inanmıyorum.

   Eğer başkanlık sistemine dayalı eşit statüde bir sistem olursa ve dış güçlere bağlı bir devlet olunmazsa olası bir çözüm şartları daha iyi yapacaktır.

   Ülkemizdeki en büyük problem insanların şuursuz tutumu ve birbirlerine olan güvensizlikleri aile ve toplum üzerinde derin yaralar açıyor, bu da  kendi devletine olan bağlılığı yok ediyor.

 

Artık sonuca ulaşılmalı

 

   Mustafa Acı-Gazimağusa:

   “ Çözüm olacağını ümit ediyorum, bu yoğun çalışmalar neticesinde artık bir sonuca ulaşılacağına inanıyorum.

   Olası bir çözüm bana göre ekonomimizi ve hayat koşullarımızı daha iyi duruma getirir, canlılık artacak, yeni iş sektörleri doğacaktır.

   Ülkemizdeki en büyük sorun bana göre milletin artık cebinde para kalmaması dolayısı ile ekonomimizin çok kötü olmasıdır.

 

Ambargolar sona erer

 

   Şerafettin Sarımusaoğlu-Gazimağusa:

   “ Kıbrıs sorununda çıkarlar doğrultusunda ciddi bir ilerleme sağlandı. Kıbrıs üzerinde birkaç ülkenin menfaatlerine geldiği için anlaşma yakın gibi görünüyor. Sonuç itibarı ile bir anlaşma olursa ülkemize uygulanan ambargolar da ortadan kalkmış olacak.

   Anlaşma olursa muhakkak ekonomimizde bir canlanma olacaktır, fakat şu anki huzuru ileride bulamayabiliriz. İçimize bir çok yeni insan gelecek, sadece Rum lar değil dışardan da yeni insanlar gelecek kalabalıklaşacağız  ve dolayısı ile nüfus ne kadar çok olursa huzur o kadar azalır.

   Ülkemizdeki en büyük sorun ambargolardır, birde K.K.T.C’ deki adaletsizliktir. İnsanlara hiç ir yönden eşit davranılmıyor.

 

İki bölgeli olmalı

 

Kemal Karakartal-Gazimağusa:

   “ İki bölgeli federal devlet olduğu taktirde çözümü desteklerim. 1974 öncesi ve sonrasını iyi bilen bir kişiyim,  bu konu yılan-çoban hikayesi gibidir, yılanda kuyruk çobanda evlat acısı olduktan sonra biz asla birlikte olamayız.

   Türkiye’ den bağımsızlığımızı alamadığımız sürece ekonomimiz hiçbir şekilde gelişmez,  Türkiye nezle olduğu zaman bir burda bronşit oluyoruz. Ayrıca Türkiye’ den bura ithal edilen her ürün Dolar ve Euro üzerinden geliyor, bu da haliyle ülkemizi daha pahalı bir durumuna getiriyor.

   Ülkemizdeki en büyük sorun bana göre sürekli olarak herşeye zam yapan bu hükümettir. Bu hükümetin bir an önce gitmesi gerekir.

 

 

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2014, 03:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473