Hakan YILDIRIM
Kıbrıs’ta uzun yıllar Lefkoşa’dan Girne’ye ulaşım için kullanılan Gönyeli-Boğaz yolu ülkedeki ihmaller zincirinin en somut örneği olarak karşımızda duruyor…
Yetkililerin ilgisizliği nedeniyle her gün yüzlerce aracın kullandığı, güvenlik tedbirlerinin olmadığı yolda adeta kazaya davetiye çıkarılıyor…
Ekonomik ömrünü tamamlayan, her metresi çukurlarla dolu olan yolda, geceleri seyahat edenlerin yaşadığı tehlike iki katına çıkıyor… Hiç bir aydınlatmanın bulunmadığı yolda, yön gösteren ve uyaran tabelaların yetersizliği de dikkat çekiyor.
Bunca eksiğin yanı sıra oldukça dar olan yol, sürücülere de zor anlar yaşatıyor…
Gönyeli-Boğaz arasında araç kullanan vatandaşlar hem yolun durumundan şikayet ediyor, hem de devletin iyileştirme yönünde bir adım atmamasına feyat ediyor.
“Kelle koltukta gidiyoruz”
Boğaz sakinlerinden Belgin Nuri bu yolu kullanan sürücülerden sadece bir tanesi. Belgin Nuri “kelle koltukta gidiyoruz” dedi.
Her gün bu yolu kullandığını dile getiren Nuri, devletin bir şey yapmadığından şikayet ediyor. Nuri şu ifadelere yer verdi; “Devlet hiç bir önlem almıyor, hiç bir tamirat etmiyor. Yolda uyarı tabelası yok.yolda ilerlemek zor. Karşıdan araba geldiğinde çukurların önünde bekliyoruz. Mesajım şudur ki, yetkililer bu yolu bir an önce tamir etsin.”
Sevay: KKTC kocaman bir kara nokta
Trafikte Kazasız Yaşam Derneği Başkanı Hüseyin Sevay da Diyalog’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “20 yaşında kaybettiğimiz İpek Mısırlı, 2016 yılı başından itibaren KKTC trafiğinde kaybettiğimiz 21'inci insanımızdı. Sorumluluk, bilgi, ve etik anlayış sahibi olmasını beklediğimiz, ama bu beklentileri karşılamaktan aciz yöneticiler ne yazık ki KKTC'deki trafik güvenliği ile ilgili hiçbir ciddi soruna çözüm bulmak niyetinde değiller ... Gönyeli-Boğaz yolu, içinde birçok tehlike barındıran yollarımızdan sadece bir tanesi ... İnsan hayatını tehdit edici birçok unsuru bulunan bu gibi yollar ve/veya kavşaklar, KKTC yöneticilik mantığına göre ancak ciddi bir kayıp yaşandığı zaman değerlendirilmeye alınırlar. O zaman da sorunların çözülmemesinin temel nedeni para kaynağı sıkıntısına dayandırılır. Onlar nasılsa uzman görüşlerine ihtiyaç duymaksızın çözümlerin en iyisini hep bilirler, ama her nedense her defasında para bulmakta zorlanırlar. Bu çarpık bakış açısı aslında trafikte hayat kurtarma gibi bir derdi olmayan yönetici konumundaki kişilerin öngörüden yoksun olduklarını kanıtlar. Her noktası ölüm kokan KKTC'nin kocaman bir "kara nokta" olduğu yıllar önce bilimsel olarak gösterilmişti. Trafik güvenliği ile ilgili koltuk işgal eden ve etmiş olan tüm devlet yetkilileri bugün ve öncesinde trafiğimizde meydana gelen tüm ölümlerden birincil derecede sorumludurlar. Doğruları, doğru sıra ile yapmak için bu yetkililer hala neyi beklemektedirler? Bir insanımızın daha ölmesini mi?”
Mehmet Topal’a bu yolda araba çarptı
Öte yandan önceki gün aynı yolda meydana gelen trafik kazasında 14 yaşındaki yaya Mehmet Topal yaralanmıştı. Yol kenarında yürürken, yoldan çıkan aracın çarpması sonucu ağır yaralanan 14 yaşındaki Mehmet Topal’ın hayati tehlikesi devam ediyor. Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde yoğun bakımda olan Topal’ın beyin ölümünün gerçekleştiği öne sürülürken kazaya neden olan 26 yaşındaki araç sürücüsü Afet Karasalih dün tutuklama talebi ile Girne’de mahkemeye çıkarıldı.
Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2016, 11:12