Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Türkiye ile KKTC arasında imzalanması öngörülen 2016-2018 yıllarını kapsayan “Yapısal Dönüşüm Programı”nın Meclis’teki siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve halk tarafından iyice tartışıldıktan ve sindirildikten sonra müzakere edilmesini istedi.
Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş yaptığı yazılı açıklamada, KIB-TEK, Telekomünikasyon ve limanlarla ilgili çekincelerini dile getirdi.
Özkardaş, "Yapısal Dönüşüm Programı " taslağına göre, “KIB-TEK'in, üretim, iletim ve dağıtım olmak üzere ayrıştırılarak üç şirket haline getirileceğini, elektrik dağıtım sisteminin işletme hakkının devredileceğini” belirtti.
Programa göre, “Telekomünikasyon alt yapısı ve hizmetleri işletme hakkı devrinin,yap-işlet-devret hisse devri modellerinden birisi ile işletileceğini” kaydeden Özkardaş, “liman otoritesi ve liman hizmetlerinin birbirinden ayrılacağını, Gazimağusa Limanı, Girne Turizm Limanı, Girne Antik Limanı ve Yat Limanları’nın işletme haklarının devredileceğini, kamu kurum ve kuruluşları arasındaki İhtiyat Sandığı prim oranları arasındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılacağını” ifade etti. (Toplu iş sözleşmeleriyle de olsa işçinin İhtiyat Sandığı prim oranları yükseltilmeyecek)
Özkardaş, taslak metin, vergide adaletin sağlanması, kayıt dışılığın önlenmesi, Bankacılık Yasası’nın düzenlenmesi, meslek edinme ve istihdamı artırmaya yönelik olumlu unsurlar içerse de, müzakere edilmeden, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve üniversitelerle tartışmadan imzalanmasının kabul edilebilir bir yaklaşım olmayacağını kaydetti.
Özkardaş, Kıbrıs konusu gibi çok önemli bir sürecin yaşandığı bu günlerde, kavgaya ve hizipleşmeye değil, iş birlikteliğine, dayanışmaya, şeffaflığa, biri birine değer vererek ortak paydaları birlikte oluşturup, bunları birlikte savunmaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2016, 09:23