Raif DOĞRU
Anamur’dan gelen suyun dağıtımı ve fiyatlandırılması konusunda henüz tam bir uzlaşı sağlanamadığı için KKTC halkı, koliform bakterisinin yoğun olduğu kirli suları kullanmaya devam ediyor.
Gazimağusa Belediyesi’nin 20 Haziran 2016 tarihinde tahlil amacıyla Sağlık Bakanlığı’na sunduğu 8 örnekten 4 tanesinin kirli çıktığı görüldü.
Buna göre birinci ve ikinci şebeke suyunda 15 ile 23 mil Koliform bakterisi ve E-coli bulunurken, 3’üncü, 4’üncü, 5’inci ve 6’ıncı şebeke sularında herhangi bir bakteriye rastlanmadı.
Ancak yine Gazimağusa’nın 7’inci şebeke suyunda yüksek miktarda, 8’inci şebeke suyunda ise düşük miktarlarda Koliform bakterisi ve E-coliğ bulundu.
Lefkoşa’nın 4 bölgesi
Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, Hamitköy’den Gazimağusa’a giden ‘Su Dairesi çıkışlı’ su örneğinde yüksek miktarda bakteri bulundu. Yine Lefkoşa’nın Göçmenköy bölgesinde anahat örneğinde düşük oranda Koliform bakterisi ve E-coli saptandı. Kermiya bölgesi ana hattından alınan örnek suyun tahlili de her iki bakteri açısından kötü çıktı. Lefkoşa’nın ilk 4 örnek su tahlilinde temiz çıkan tek bölge Küşklüçiftlik oldu.
Tahliller devam edecek
Güvenilir bir kaynak, Lefkoşa ve diğer bölgelerden alınan su örneklerinin Devlet Tahlil Laboratuvarı’nda sırayla tahlil edildiğini ve ortaya çıkacak sonuçların ilgili belediyelere aktarılacağını kaydetti.
Muhtarların su isyanı devam ediyor..
Öte yandan ülke genelindeki birçok noktaya halen düzenli su verilemiyor. Sıcak yaz günlerinde halkın susuzluktan kırıldığını ifade eden muhtarlar, yaşanılan duruma adeta isyan ediyor.
Başkent Lefkoşa’nın Taşkınköy ve Hamitköy muhtarları, su konusunda hem kendilerinin hem de bölgelerindeki halkın isyan noktasına geldiğini aktardı.
Dizliklioğlu: Su akar biz bakarık…
Diyalog’a konuşan Taşkınköy Muhtarı Derviş Dizliklioğlu su konusunda isyan noktasına geldiğini söyledi. Dizliklioğlu, “Su meselesi halkı öyle bir noktaya getirdi ki artık insanlar isyanları oynar. Dereceler 35’ten 45e çıktı. Kuyularda sular bitti bitiyor. Bu su 4-5 yıllık meseledir. Ben dahi inanmazdım denizin altından geleceğini ama dünya da bir ilk kilometrelerce derinlikten geldi. Ama bu su akar bizde bakarık” dedi.
Suyun fiyatı konusunda da bir öneride bulunan Dizliklioğlu, “Belediyelere verilen fiyat 2.30, Belediye de 2.70 koysa üstüne 4-5 liraya verseler hiç kimse bu fiyata şikayet etmez. Çünkü şimdi alınan su 12- 15 TL tonu, onlarda temiz değil” şeklinde konuştu.
Hamitköy’e 9 günde bir su veriliyor
Diyalog’a konuşan Hamitköy Muhtarı Fezullah Bostancı ise köyde uzun süredir su sıkıntısı yaşandığını söyledi.
Bostancı şunları aktardı, “8 veya 9 günde bir su veriliyor. Bu mübarek Ramazanda banyo yaparken su yetmiyor. Küçük deposu olan insanlar bu yazı nasıl çıkaracak. Belediye meclislerinden istediğimiz bir an önce otursunlar anlaşsınlar bu suyu versinler. Hamitköy’de 3000 bin tane ev, ortalama 6-7 bin nüfus var. Öğrencilerle birlikte bu sayı daha da artar. Dolayısı ile su sarfiyatı da çoğalır. Vatandaş, suyu 5 TL’ye versinler hemen akıtsınlar diyor. 15 TL veriyorlar çünkü tankerden aldıkları tonuna.”
Gazimağusa Emniyet Kurulu denetimi artıracak
Öte yandan dün toplanan Gazimağusa İlçe Emniyet Kurulu, 1974 öncesi açılanlar da dahil olmak üzere kullanılmayan ve tehlike arz eden kuyuların kapatılması ve /veya tellenmesini kararlaştırdı.
Kurul, su satışı yapılan kuyuların Kaymakamlık Temel Sağlık hizmetleri ve belediyelerle koordineli denetlenmesi yönünde karar üretti.
Gazimağusa Kaymakamı ve İlçe Emniyet Kurulu Başkanı Dürdane Acı başkanlığında toplanan Kurul’un aldığı kararlar yazılı olarak açıklandı.
Buna göre, olası yangınların önlenmesi için güvenlik şartları sağlanarak, anayol ve tali yol kenarlarının ve yüksek gerilim trafolarının etrafındaki otların temizlenmesi için çalışma başlatılacak.
Kırsal belediyeler yangınlarla mücadele konusunda araç-gereç olarak güçlendirilecek.
Eksikliklerin giderilmesi yönünde plajlar Kaymakamlık, polis ve Belediye ile birlikte denetlenecek. Sahil kenarlarına izinsiz konuşlandırılan karavanların kaldırılması hususundaki koordinasyon devam edecek.
İlçe belediyeleri hudutları içerisindeki çöp alanlarının ıslahı için çalışma başlatılacak.
Ayrıca, Kaymakamlığın başkanlığında ve belediye başkanlarının katılımı ile ilçe sınırları içerisindeki sorunların tespit edilmesi ve karar üretilmesi hususunda komite kurulacak.
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2016, 14:20