Kuzey Kıbrıs Genç İş İnsanları Derneği (GİAD), özel sektör çalışanları için işverenlere sağlanan sosyal sigorta prim desteğinin sona erdirilmesi kararını eleştirdi. GİAD kararın, piyasada büyük bir maliyet artışı yarattığını açıkladı.
GİAD’tan yapılan yazılı açıklamada, ekonomik koşulların her geçen gün zorlaştığı, enflasyonun toplumun tüm kesimlerini baskı altına aldığı bu dönemde, alınan her kamusal kararın etkisinin doğrudan piyasada hissedildiği kaydedildi.
İş dünyasının bu denli kırılganlaştığı bir süreçte, ekonomik politikaların istikrarsızlığının artık sürdürülebilirlik sorunu haline geldiği belirtilen açıklamada, hükümetin, özel sektör çalışanları için işverenlere sağladığı sosyal sigorta prim desteğini sona erdirmesi kararının piyasada büyük bir maliyet artışı yaratarak, işletmelerin üzerindeki yükü daha da artırdığı savunuldu.
Kararın, istihdam kayıplarına neden olma riski taşırken, kayıt dışılığı da tetikleyebilecek ciddi bir tehdit barındırdığı ifade edilen açıklamada, “Bu karar, sadece zamanlamasıyla değil, içeriğiyle de ciddi bir yönetim zafiyetine işaret etmektedir. Ne yeni bir destek modeli devreye alınmış, ne de iş dünyasıyla öncesinde istişare yapılmıştır. Hükümetin bu yaklaşımı, ekonomik aktörlere güven vermemekte, zaten kırılgan olan yatırım ve istihdam iklimini daha da bozmakta; kayıtlı çalışmanın cezalandırıldığı bir tabloyu meşrulaştırmaktadır.” ifadelerine yer verildi.
Pahalılık ve belirsizlik tavan yaptı
Pahalılığın ve belirsizliğin tavan yaptığı bir ortamda, devletten beklenenin piyasayı ucuzlatacak, nefes aldırıcı adımlar atması olduğu belirtilen açıklamada, ancak atılan adımın, tam tersine maliyetleri yükselten, güveni sarsan bir gelişme olduğu kaydedildi.
“Üstelik prim desteği sona ermiş olmasına rağmen, yeni ve dengeleyici herhangi bir destek mekanizması hâlâ açıklanmamıştır.” ifadeleri kullanılan açıklamada, bu tür hayati kararların, plansız ve öngörüsüz biçimde alınmasının, yalnızca ekonomik istikrarı değil, kamusal güveni de zedelediğine dikkat çekildi.
Kamu yönetiminin, bu gibi doğrudan piyasayı etkileyen kararları ilgili paydaşlarla önceden istişare ederek, zamanında ve şeffaf bir şekilde uygulamaya koymakla yükümlü olunduğu belirtilen açıklamada, “Gerektiğinde çok hızlı kararlar alabildiğini gördüğümüz hükümetimizin, aynı hız ve kararlılığı bu süreçlerde de göstermesini bekliyoruz.” denildi.
İstikrar ve güven ortamı şart
Hükümete, “Ekonomi yönetimi kriz refleksiyle değil, plan ve öngörü ile yürütülmelidir; Hükümet, işgücü maliyetlerini artıran bu tip politikaları uygulamadan önce, etki analizleri yapmalı ve tüm paydaşlarla görüşmelidir; Sosyal sigorta prim desteği gibi uygulamalarda süreklilik ya da yerini alacak yeni modeller gecikmeden açıklanmalıdır; İstihdamın korunması ve kayıt dışılığın önlenmesi için özel sektöre yük değil, destek üretilmelidir” çağrısında bulunulan açıklamada, GİAD'ın, ülke ekonomisine yapıcı ve çözüm odaklı katkı sunmaya devam edeceği kaydedildi.
Açıklamada, “Unutulmamalıdır ki; istikrar ve güven ortamı, sadece özel sektörün değil, kamunun da sorumluluğudur” ifadelerine yer verildi.