banner564

İnşaat sektörü çökme noktasında 

Amca, Rum taşınmazlarla ilgili tutuklamaların ardından çok sayıda yabancının mülklerini satarak Kuzey Kıbrıs’tan ayrıldığını söyledi

İnşaat sektörü çökme noktasında 
banner598

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Bakanı Osman Amca, Diyalog’a yaptığı açıklamada, Rum tarafında taşınmazlarla ilgili yapılan tutuklamalardan ve Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkin çalıştırılamamasından dolayı inşaat sektörünü çökme noktasına getirdiğini söyledi.  Birçok yabancının mülklerini satarak ülkeden ayrılmaya başladığına da dikkat çeken Amca, ülkenin lokomotif sektörleri inşaat, turizm ve yükseköğrenimde de ciddi sorunlar olduğuna değindi. 
Amca şunları söyledi:  “Mal Tazmin Komisyonu tüm bu sorunların merkezindedir. Bugüne kadar birçok dosya burada çözümlenmiş ve ödenmişti. 277 milyon sterlin mal tazmin komisyonu aracılığı ile Rumlara ödendi. Peki yeterli mi? Değil. Mal Tazmin Komisyonu çok yavaş çalışıyor. Bize bu hak ve şan verildiyse bizim bu komisyona gözümüz gibi bakmamız gerekir. Daha çok Rum’un buraya müracaat etmesini nasıl sağlayabiliriz diye çalışmalıyız.”
Yabancılara toprakların sadece binde yedisi satıldı 
Yabancılara mal satışında “Topraklarımız elden gidiyor” eleştirilerine de yanıt veren Amca, ülke topraklarını sadece İsrailliler alıyor şeklinde bir önyargı oluşturulduğunu ifade ederek, inşaların bilinçli olarak kafasının karıştırıldığını savundu. Amca KKTC vatandaşlarının bu oran içerisindeki yerinin yüzde 11 olduğuna dikkat çekerek, TC vatandaşlarının yüzde 20.2,  Rusların 12.7, İranlıların 11.2, İsraillilerin de yüzde 6.4 ile en son sırada olduğunu söyledi. Amca İngilizlerin de çok toprak almış gibi göründüğünü aslında durumun böyle olmadığını da ifade etti ve “Çok İngiliz var gibi adada ama öyle değil. Yüzde 1.4 oranında bir toprak almışlar” şeklinde konuştu. 
Yabancılar korkudan ülkeyi terk ediyor 
Amca ayrıca İngilizlerin KKTC’ye mülk alımı anlamında ilgi gösteren ilk yabancılar olduğuna da dikkat çekerek, şu anda da ülkeyi terk edenler arasında yoğunlukta olduklarının altını çizdi. Amca, şunları ifade etti:
“Annan Planı döneminde Garry Robb isminde bir İngiliz ciddi rakamlara İngilizlere mal satıyordu. Bizim piyasamız bu adamı sıkıştırdı. Arapköy’de bu adamın malları atıl duruyor ve adam öldü.  İngilizler arasında bize karşı bir güven bunalımı yaşandı. İngilizlere satılmış hep yarım inşaatlar çıktı ortaya. İngilizlerin çoğu bu olayın ardından ellerindeki malları yarı fiyatına satarak gittiler. İlk etapta İngilizler çoğunluktaydı, şimdi en az İngilizler var yabancılar arasında.” 
Sektöre ağır darbe indirildi
Rumların son günlerdeki adımlarının sektöre ağır darbe indirdiğinin de altını çizen Amca, yabancıların son gelişmelerin sonrasında ülkeyi terk etme eğiliminde olduğuna da dikkat çekti. Amca, “İnsanlar korkuyor” dedi. Yerli iş insanlarının da korktuğunu söyleyen Amca, “Yurt dışına çıkamıyorlar, tutuklanmaktan konuyorlar” dedi. 
Birlik Başkanı Amca, inşaat sektöründe 70 ana dal, 100’ün üzerinde yan dal ve 300’ün üzerinde kurum, kuruluş olduğunu ve tüm bu çevrelerin yaşananlardan olumsuz etkilendiğini söyledi.  
İşçi sorunu ciddi boyut kazandı 
Sektördeki nitelikli işçi ve artan kontrolsüz nüfus sorununa da değinen Amca, birçok Bangladeşli içinin kendisinin ofisine yönlendirildiğini söyledi. “Ülkeye getirilmişler ve ortada bırakılmışlar bana iş bulmam için geliyorlar” diyen Amca, işçi konusunun da ciddi boyutlar kazandığına dikkat çekti. 

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2024, 10:01
YORUM EKLE
YORUMLAR
Doğru Söz
Doğru Söz - 23 saat Önce

Insaat sektörü memleketi satış sektörüne döndü. Elbette ki insAllah çöker. Amin. Çünkü komisyoncu siyasiler buna çare bulamaz. Iyi ki kriz çıktı. Kriz çözüm oldu.
İnsAllah araba satış sektörü da çöksün. Orada da büyük büyük hırsızlıklar var.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 18 saat Önce

Bugüne Kadar Yağma Ülkesi KKTC’de Hangi Sektörümüzü Çökertmedik Ki İnşaat Sektörümüzü de Çökertmeyelim ! Perşembenin Geleceği Çarşambadan Belli Değilmiydi Yani ?

Magusalı.
Magusalı. - 14 saat Önce

Bu kriz KKTC nin kurtuluşu için Allah tarafından gönderilen bir mücizedir.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 11 saat Önce

TMK çalıştırılmadan Ganimet Çılgınlığı ile Rum Mallarını Yağmalayıp Satmakla Şişirdiğimiz İnşaat Sektörümüzün de Elimizde Pateyacağını Yıllardır Yöneticilerimizi TMK Çalıştırın Diye Uyaran Sayın Akar’dan Başka Olan mı Var ?
Perşembenin Geleceği Çarşambadan Belli Değilmiydi Yani !

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473