Aytuğ TÜRKKAN
İç piyasada bulunmayan kırmızı greyfurtu yurt dışından getirmek isteyen Onabaşı İşletmeleri isimli firmanın sahibi, uygulanan ithal yasağı ile isyan noktasına geldi.
KKTC genelinde ürünün tükenmesi sonrasında yurt dışından 900 kilogram kırmızı greyfurt sipariş ettiğini söyleyen Hasan Onbaşı, ithal yasağına takıldığını söyledi.
Ürünün KKTC’ye girmesinin yasak olması nedeniyle 900 kilogramlık kırmızı greyfurtların imha edileceği öğrenildi. Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsal, Kıbrıs’ın narenciye ülkesi olması nedeniyle narenciye ürünlerine ithal iznine sıcak bakmadığını ifade etti. Ünsal, söz konusu kırmızı greyfurtun ithalinin hala yasak olduğunu belirtti.
“Bilen yol göstersin”
Yaşananlara isyan eden Hasan Onbaşı sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:
“Selam müşterilerim, dostlarım, üreticilerim… Özellikle bu ürünü tedarik edip müşterilerini mutlu etmek isteyen otel ve restoranlar, turizmciler ve devlet büyüklerimiz. Bir palet 900 kg kırmızı greyfurt ithal etmek istedik, cevap; “imha olacak.” Canınız sağ olsun. Adanın en doğusundan en batısına tüm üreticilerin ürünlerini pazarlamaya elimizden geldiğince çalışıyoruz bu ürün yok, kalmadı, ne yapmamız lazım? Bilen yol gösteren olursa memnun olurum.”
“Sadece otellere vereceğiz dedik ama…”
Diyalog, şirket direktörlerinden Müsteyde Onbaşı’ya ulaştı. Onbaşı, ithal öncesinde ilgili daireye ithalin açık olup olmadığını sorması gerektiğini ancak daha önceki yıllarda bu ürünün ithalinin açık olması nedeniyle sormadan ürünü getirttiğini anlattı. Onbaşı, “Otellerimiz bu ürünü istiyor. Biz tüm ülkede araştırdık, tüm üreticilere haber saldık. Ancak sadece 100 kilo bulabildik ve hemen aldık. Ancak ülkede bu ürün kalmadı, bitti. Biz de Hollanda’da bulduk ve hemen sipariş ettik çünkü oteller bu ürünü müşterilerine sunmak istiyor. 60 kasa ürün geldi ve öğrendik ki ithali yasak. ‘Sadece otellere vereceğiz’ desek de izni alamadık. Ürünlerin imha edilecek olması beni çok üzüyor” dedi.
“Kendi dönemimde hiç izin vermedim”
Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsal da Diyalog’a açıklamada bulundu. “Bu ürün için ithal izni yoktu, ithalatçı sormadan getirdiği için ürün içeri giremedi” diyen Ünsal, ürünün piyasada kalmamasına rağmen ‘Neden ithal izni verilmiyor?’ sorusuna şu yanıtı verdi:
“Bazı ürünlerin her zaman ithal izinleri açık olur, elma armut gibi. Ama ülkede yetiştirilen ürünler için ithal yasağı oluyor. Kırmızı greyfurt ürünü için de ithal şu anda kapalı. Ülkemiz narenciye ülkesi, o nedenle benim müdür olduğum dönemde narenciye ithaline sıcak bakmıyor. Müdürlüğüm döneminde hiçbir narenciye ürününe limon da dahil olmak üzere ithal izni açmadım. Ama bu açılmayacak anlamına gelmiyor. Benzer ürünler var hala portakal, mandarin gibi. Ama hiç kalmamışsa durum değerlendirilebilir.”
Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2017, 11:29