Medya Etik Kurulu, “nefret söylemi içeren bir ilanı yayımladığı için” bir gazeteyi ve doğrulatılmamış bilgilere yer verdiği gerekçesiyle bir haber sitesini uyardığını açıkladı.
Kurul, özellikle ölümlü kaza haberlerinde yanlış bilgilere yer verilmemesi, bilgilerin birden çok kaynaktan doğrulatılması konusunda medyaya çağrı yaptı; “hızlı haber vermenin, doğru haber vermekten daha önemli olmadığını” hatırlatma kararı aldı.
Kıbrıs Türk medyasının etik standartlarının yükseltilmesine katkı yapmak amacıyla oluşturulan Medya Etik Kurulu yeni kararlarını kamuoyuna açıkladı.
Kurul’dan yapılan açıklamaya göre, elindeki bilgileri doğrulatmadan yayımlayan “kibrissondakika.com” haber sitesi ile nefret söylemi ifadeleri içeren bir paralı ilanı yayımlayan Havadis gazetesi, Medya Etik Kurulu tarafından uyarıldı.
Kurul, Diyalog gazetesi hakkında yapılan bir şikâyet başvurusunu ise yersiz buldu.
“Sert eleştiri var hakaret yok”
Medya Etik Kurulu’nun açıklamasına göre, Kurul son toplantısında ilk olarak, KKTC Kalkınma Bankası’nın, “kibrissondakika.com” haber sitesinde bankayla ilgili yayımlanan bazı haberlere ilişkin başvurusunu değerlendirdi. Başvuruda, ilgili sitenin, Banka Müdürü hakkında eleştiri sınırları ötesinde aşağılayıcı ve hakaret içeren ifadeler kullandığı ve bankanın kurumsal itibarını zedeleyici bir tutum sergilediğinin iddia edildiği kaydedildi.
Şikâyete konu olan haberleri inceleyen Kurul’un, Banka Müdürü hakkında sert eleştirilere yer verildiğini ancak hakaret içerikli ifadeler kullanılmadığı sonucuna vardığı belirtilen açıklamada, Kurul’un, haber sitesini, doğrulatılmamış bilgilere yer verdiği için uyardığı bildirildi.
Kararda ayrıca, haber sitesinin banka tarafından yapılan açıklamayı kendi haberindeki yanlışlıkları düzeltmekten çok, iddialarının doğruluğunu teyit eder mahiyette vermesinin de yanlış olduğuna işaret edildi.
“Gazeteler ilanlardan da sorumlu”
Medya Etik Kurulu, Havadis gazetesini, 16 Ocak 2014 günü yayımladığı bir ticari ilan nedeniyle uyardığını açıkladı.
Söz konusu ilanda “Ayrımcı, aşağılayıcı, düşmanlık içeren ve önyargılı ifadelere yer verildiği” Ultrabet kanaatinde olduğunu belirten Kurul, medya kuruluşlarının sadece yayımladıkları haber ve yorumlardan değil, ilan ve reklamlardan da sorumlu olduklarını anımsattı.
Bu konuda Kurul’a şikâyette bulunan Murat Kanatlı’nın başvurusu üzerine konuyu görüşen Kurul, aldığı kararda şu ifadelere yer verdi:
“Havadis gazetesi, bu ilânı yayımlamakla, Gazetecilik Meslek İlkeleri içinde yer alan, ‘Irka, milliyete, etnik kökene, cinsel kimliğe, cinsel yönelime, dile, dine ve mezhebe yönelik ayrımcılığı teşvik edecek yayın yapılmamalıdır,’ şeklindeki ilkeyi ihlâl etmiştir. Kurulumuz, Havadis gazetesini uyarma ve benzer durumlarda daha dikkatli olmaya davet etme kararı almıştır.”
“Şikâyet yersiz”
Medya Etik Kurulu’na başvuran Gazeteci Emre Diner’in, Haberal Kıbrıslı gazetesinde kendi imzasıyla yayımlanan “M16'nın aradığı çift Kıbrıs'ta” başlıklı haberde yer alan bilgilerin; Diyalog gazetesinde, “Kral hayatı sürdüler” başlığıyla, kendisinden ve gazetesinden hiç söz edilmeden, yeni bir habermiş gibi verildiğini iddia ettiği belirtilen açıklamada, başvuruyu inceleyen ve konu hakkında ayrıntılı bir çalışma yürüten Kurul’un, Diyalog gazetesinde yayımlanan haberin, Haberal Kıbrıslı gazetesinde yayımlanan haberle aynı bilgileri içerdiği iddiasının geçerli olmadığını saptadığı ve şikâyetin yersiz olduğu sonucuna vardığı belirtildi.
“Aşırı hız ve dikkatsizlik habercilikte de tehlikeli”
Medya Etik Kurulu, geçtiğimiz günlerde meydana gelen trafik kazasında ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan bir kişinin öldüğü hakkında yayınlar yapılması üzerine, medya kuruluşlarına genel bir hatırlatma yapma kararı aldı. “Aşırı hız ve dikkatsizlik habercilikte de tehlikeli” başlığıyla yayımlanan kararda, doğru haber vermenin en önemli ilke olduğu vurgulandı.
Kurul, 3 kişinin hayatını kaybettiği kazada ağır yaralanan bir kişinin öldüğünü duyuran ve gerçek dışı bilgiyle kamuoyunda infiale yol açan medya kuruluşlarına, haberdeki bilgileri birkaç farklı kaynaktan doğrulatmanın önemini hatırlattı.
“Çabuk değil doğru haber vermek önemli”
Kararda şu ifadelere yer verildi:
“Yaralı bir kişinin vefat etmiş gibi gösterilmesi kamuoyunda haklı bir tepkiye neden olmuştur.
Bunu dikkate alan Kurulumuz, tüm medya kuruluşlarına, doğru haber vermenin çabuk haber vermekten çok daha önemli olduğunu hatırlatma kararı almıştır. Kurulumuz bu vesileyle, ülkemiz medyasında giderek artmakta olan rekabetin, meslek kurallarını hiçe sayan bir aceleciliğe ve özensizliğe değil, bilakis haberlerin kalitesine yönelik bir yarışa dönüşmesini temenni etmektedir.”
Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2014, 03:26