banner564

İcraat istedi

Reşat Akar, “Dileğimiz böylesi günlerde yaldızlı sözlerle basın özgürlüğünden söz etmek yerine, zorunlu yasaların bir an önce çıkarılması” dedi

İcraat istedi
banner598
Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar, basın kuruluşlarına ait özel haberlerin internet sitelerinde izinsiz kullanabildiğini, her türlü hakaretin sosyal medya üzerinden yapılabildiğini kaydederek, gelmiş geçmiş hükümetlerin bu konularla ilgili yasal önlem almadığını belirtti.
Akar, 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, “Dileğimiz böylesi günlerde yaldızlı sözlerle basın özgürlüğünden söz etmek yerine, zorunlu yasaların bir an önce çıkarılmasıdır” dedi.
Mesajında basının yaşadığı sorunlara dikkat çeken Akar, “KKTC gibi küçük bir ülkede Güney Kıbrıs’tan 4 kat daha fazla gazete, 2 kat daha fazla televizyon ve 20 kat daha fazla radyonun bulunması medya alanında daha ileride olduğumuz veya KKTC’de demokrasinin daha ileride olduğu anlamına gelmiyor” dedi.

“Yasal önlem alınmamasını büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz”
Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 
“Gelmiş, geçmiş hükümetlerin medya konusuna da partizanca yaklaşmaları en büyük sorunumuzdur. Siyasiler, medyanın eleştirileri ve yapıcı önerileri karşısında olumsuz tavırlar takınmak yerine, bunlardan yararlanmayı bilmeli, olumsuz tavırlarla basın özgürlüğüne zarar vermemelidir. 
Basının da kendi kendini kontrol etmesi, kişilerin özel yaşamına yönelik yayıncılık yapmaması gerektiğini kabul ediyor, bu konuda alınacak tüm önlemleri destekleyeceğimizin bilinmesini istiyoruz.
Özellikle sosyal medyada her türlü küfür, hakaret ve saldırıya karşı KKTC meclisinin bugüne kadar herhangi bir yasal önlem almamasını büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz.
Bir basın kuruluşunun, özel haber yaratmak için büyük uğraşlar vererek ve masraflar yaparak ortaya çıkardığı haberlerin dakikalar içinde internet haber sitelerinde izinsiz bir şekilde yer almasının önüne geçilmesi de zorunludur.
Ne yazık ki; gelmiş, geçmiş iktidarlar gerek sosyal medya, gerekse internet gazeteciliği konusunda zorunlu yasal önlemleri alma yönüne gitmemişlerdir. 
Dileğimiz böylesi günlerde yaldızlı sözlerle basın özgürlüğünden söz etmek yerine, zorunlu yasaların bir an önce çıkarılmasıdır.
11 Temmuz Basın Günü’nde ekmeğini gerçekten bu meslekten çıkaran ve her türlü olumsuz koşullarda görevini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan tüm meslektaşlarımızı kutluyorum.” 


Siber: Basının önemi yadsınamaz

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, basının; toplum yaşamında gücü ve etkisinin öneminin yadsınamaz olduğuna işaret ederek, doğru habercilik görevini başarıyla gerçekleştiren Kıbrıs Türk basınını ve her kademedeki çalışanının basın gününü kutladı.
Siber, 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Kıbrıs Türk basınının Kıbrıs’ta ilk Türkçe gazetenin basıldığı ve “Basın Günü” olarak kutlanılan günden bugüne Kıbrıs Türk halkıyla birlikte zorlu ve mücadelelerle dolu tarihi bir süreçten geçtiğini belirtti.
Siber, Basın Günü’nün, ülkede genel olarak basının geldiği noktaya, hedeflere, basın kuruluşları ile basın emekçilerinin sorunlarının gündeme taşınmasına ve çözüm arayışlarına vesile olması nedeniyle de önemli olduğunu kaydetti.

Özgürgün: Fedakarlıkları 
asla unutulmayacak

Başbakan Hüseyin Özgürgün, 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, Kıbrıs tarihinde ilk Türkçe gazete olarak kabul edilen Saded’in yayın hayatına başlamasının 127. yıldönümünde, Kıbrıs Türk medyasının Basın Günü’nü en içten duygularıyla kutladığını kaydetti.
Kıbrıs Türkü’nün toplumsal mücadele yıllarında çok zor şartlar altında halkın haber almasını sağlamak için yola çıkan basıncıların gösterdiği fedakarlıkların asla unutulamayacağına vurgu yapan Özgürgün, “O yıllarda onların vermiş olduğu bu mücadele Kıbrıs Türk basınının bugüne değin geçen tarihi süreçteki gelişimine yol göstermiş, ışık tutmuştur” dedi. 
Özgürgün, günün en zor mesleklerinden birini ifa eden medya çalışanlarının, özgür, tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışından ödün vermeyerek çalışmalarını yürüttüğü sürece demokratik ve çağdaş toplumların güçlenmesine büyük katkılar sağlayacağına inanç belirti. 

Savaşan: Bilişim Yasası geçmeli

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan, 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Kıbrıs Türk basınının, Kıbrıs Türk tarihinin yazılmasına hem tanıklık ettiğine hem de tarihin şekillenmesinde etkin rol oynadığına dikkat çekti.
Mesajında Basın İş Yasası’nın uygulanmasının son derece önemli olduğuna işaret eden Ahmet Savaşan, internet, sosyal medya ve sosyal paylaşım siteleri bağlamında düşünüldüğünde gazetecilik mesleğinin en önemli ve en temel özelliklerinden olan etik kurallara bağlılık ve doğruluk ilkelerinden taviz vermeden, gazetecilik-haber ilişkisini yeni çağın şartlarına uygun olarak sistematize edilmesinin önemini vurguladı. 
Savaşan, Bilişim Yasası’nın bir an önce geçmesinin bu alanın düzenlenmesi ve denetlenmesi için de zorunlu hale geldiğini savundu.

Bayraktar: Halka ışık tutuyor

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ümmü Altan Bayraktar, ilk Türk gazetesi Saadet’in yayınlanma tarihi olan ve “Basın Günü” olarak kutlanan 11 Temmuz nedeniyle mesaj yayımladı.
Bayraktar, basının Kıbrıslı Türklerin ve Rumların toplumsal, sosyo-politik, stratejik, kültürel ve ekonomik ilişkilerini yansıtabilen dokümanter verilerin en başta geldiğini belirtti.
“Kıbrıs Türk gazetelerinin ortak yönü Kıbrıs Rum basınına tepki olarak doğması ve mücadele basını olmasıdır” da diyen Bayraktar, mesajında özetle şunları kaydetti:
“Kıbrıs Türk ve Rum basını, iki halk arasındaki anlaşmazlıkları, çekişmeleri ve çözümsüzlükleri tam anlamıyla aktararak yansıtabilen yegane organ olarak kullanıldı. Bunun yanında toplum moralini ve manevi gücünü etkisinde bulunduran, kırıcı, yıpratıcı, yıkıcı, yükseltici ve dağıtıcı özellikleri olan bir güç olarak da değerlendirildi ve kullanıldı. Her iki basın kendi özünde kendi halkının temel anlayışına ışık tuttu, belirlenen hedef ve ideallere varılmasında toplumların ardı sıra sürüklenmelerine ön ayak oldu.”

Pınar: Sosyal medya 
sayesinde herkes gazeteci… 

Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Nazmi Pınar, sosyal medya sayesinde herkesin gazeteci kalıbına girmeye çalıştığını kaydetti.
Pınar, gazetecilikte branşlaşmaya gidilmesiyle bu sorunun ortadan kalkabileceğini, kamuoyunun doğru bilgiye hızlı ulaşabileceğini söyledi.
11 Temmuz Basın Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Nazmi Pınar, “Gazeteciliğin branşlaşmayla hak ettiği noktaya geleceğine inanmaktayız. Bu anlamda kurulan ve faaliyetlerine hızla devam eden derneğimiz turizm yazarlığını özelleştirme, yeni nesillere özendirme çabası içerisindedir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2016, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473