Pelin YÜKSELAY
Hükümet tüccara domates ithal izni verdi. İzin verilmesiyle birlikte 300 tonun üzerinde domates ithal edildi. Ancak 28 Ekim – 3 Kasım tarihleri arasında Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu tarafından yapılan kontrollerde 40 ton domateste pestisit kalıntılarına rastlandı.
Tarım Dairesi Müdürü ve aynı zamanda Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu Başkanı Emine Solyalı, Diyalog muhabirine yaptığı açıklamada 2 tır domateste pestisite rastlandığını kaydetti.
Solyalı, “Gelen her ürünü kontrol ediyoruz. Çok fazla domates ithal edildi. Sanırım 300 tonun üzerinde… Gelenler arasında iki tırda sorun tespit edildi. 40 ton domateste pestisite rastlandı” dedi.
Emine Solyalı, söz konusu domatesleri ithal eden şirketin bu ürünleri aldığı yere geri göndermek için başvuru yaptığını söyledi.
Solyalı, “Biz eğer geri göndereceklerse buna izin veriyoruz. Ama burada kalması istenirse söz konusu ürünleri Güngör çöplüğüne döküyoruz. İlgili şirket ürünlerini geri göndermek istedi” diye konuştu.
İthal taze fasulye ve elmada kalıntı
28 Ekim – 3 Kasım tarihleri arasında yapılan kontrollerde domatesin dışında ithal taze fasulye ve elmada da limit üstü kalıntıya rastlandığı ortaya çıktı.
Emine Solyalı, kalıntı tespit edilen ithal taze fasulye ve elmadaki miktarın çok düşük olduğunu ifade etti.
Verigo üzüme ciddi takip
Yapılan kontrollerde yerli verigo üzümde de limit üstü kalıntı tespit edildi. Emine Solyalı bu yıl neredeyse tüm bağları kontrol ettiklerini ifade ederek, kalıntı fazlalığı tespit edilen ürünlerin müsadere edildiğini belirtti.
Kansere yol açıyor
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Çocuk Doktoru Suphi Hüdaoğlu pestisitin insan sağlığı için çok zararlı olduğunu ifade etti. Hüdaoğlu şunları söyledi:
“Pestisit kimyasal bir zehirdir ve vücuda alındığı zaman yağlı dokuda birikir ve atılamaz. Kanser başta olmak üzere bir çok hastalığa yol açar. Pestisit şeker hastalığı, troit hastalığı ve kısırlık gibi hastalıklara da yol açar. Ama en fazla da kanser.. İçeriğindeki maddeler hem kanser oluşumuna neden oluyor hem de kanser vakasında ilerlemeleri sağlıyor.”
Dr. Hüdaoğlu, çocukların bedeninde pestisitin çok daha fazla zarar verdiğini sözlerine ekledi.
Limit altı yanıltmacası!
Dr. Suphi Hüdaoğlu önemli bir uyarıda daha bulundu. Yapılan kontrollerde limit altı denilerek pestisit içeren ürünlerin piyasaya sürüldüğü belirten Hücaoğlu, “Limit altı diyerek 10-15 pestisit içeren ürünler oluyor. Bunlar vücuta kokteyl oluyor ve yüksek düzeyde zarar veriyor . Çünkü vücutta katlanıyorlar” dedi.
Dr. Hüdaoğlu, organik ürünlerin ithali ve üretimi konusunda hükümetin destekler vermesi gerektiğine dikkat çekerek, kimyasaldan uzak durulmasının insan sağlığına yararlarını anlattı. Etiketleme yasasının uygulanması gerektiğinin altını çizen Hüdaoğlu, zehirli ürünleri kimlerin ürettiği ya da ithal ettiğinin de açıklanması gerektiğine vurgu yaptı. Dr. Hüdaoğlu, bunun tüketicilerin de bilinçlenmesi açısından önemine dikkat çekti.
İrfan Tan, son dönemlerde kaliteli yerli domates bulamadıkları için ithale yöneldiklerini söyledi
“Tüccar mecbur bırakılıyor”
Çiğdem AYDIN
Kuzey Kıbrıs’ta toptan sebze ve meyve ticareti ile uğraşan Sebze Dünyası isimli işyerinin direktörlerinden İrfan Tan, son dönemlerde standartlara uygun yerli domates bulamadıklarını söyledi.
Tan, “Üreticiler ürettikleri domateslerin tarlada kaldığından şikayet ediyor. Ben alacak domates bulamıyorum, taleplere cevap veremiyorum. Ben satacak domates bulamıyorum onlar nasıl tarlada kaldığını söylüyor. Bu işte bir yanlışlık var. Üreticiler bana haftada 5 ton standartlara uygun domates getirsinler alırım” dedi.
İrfan Tan, Kuzey Kıbrıs’ta son dönemlerde üretilen domateslerin kaliteli olmadığını, yeşil ve bazen de kurtlu olduğunu iddia ederek ithaline izin verilen domatesi mecburen getirmek zorunda kaldıklarını belirtti.
İthal domates getirilebilmesi için fiyatların yüksek tutulduğunu ve bunun da bir oyun olduğunu iddia eden Tan, “Domates tarlada falan kalmaz üretim kaliteli olursa ben almaya hazırım” dedi.
Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2015, 10:27