Gözde Süreç SARI
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü toplantısında ilk olarak Organik Tarım Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereyi oybirliğiyle kabul etti.
Daha sonra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından Bir Daha Görüşülmek Üzere Geri Gönderilen Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik: no 2) Yasa Tasarısı görüşülerek, oybirliğiyle kabul edildi.
Meclis’te söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, kamu arazilerinin kiralanmasına ilişkin konuşma yaptı.
Konunun çok önemli olduğunu söyleyen Tatar, Eşdeğer Mal Hak Sahipleri Derneği Başkanı Taner Derviş’in Anayasa ve İTEM yasası maddelerine göre kamu arazilerinin dağıtımına ilişkin hukuksuzluk yaşandığını anlattığını ve bu konunun yasal boyuta taşınacağını belirtti.
Tatar, kamu arazilerinin devlet ciddiyeti dahilinde ele alınması gerektiğini, bakanların ailelerine bu arazileri kiralamasının doğru olmadığını düşündüğünü söyleyerek, kamu yararı olması şartının aranması gerektiğini kaydetti.
Tatar, bu konunun hükümet tarafından ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı.
Erhürman: Aynı hassasiyeti taşıyoruz
Başbakan Tufan Erhürman, Tatar ile aynı hassasiyeti taşıdığını söyleyerek, 1987’den bugüne binin üzerinde gayrı menkulün tahsis edildiğini, bu konuda Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın çalışma yaptığını kaydetti
Erhürman, Devlet İhale Yasası’nın geçirildiğini, yasanın geçmesinden bugüne Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Yasası’na uyulmaksızın bu daire tarafından çok fazla ihalesiz mal verildiğini söyledi.
Maliye Bakanı Denktaş’ın Başsavcılığa hangi yasanın uygulanacağına ilişkin bir yazı yazarak görüş istediğini söyleyen Erhürman, popülizm yapmamak adına yazının sonucunun beklendiğini belirtti.
Lefkoşa Yenişehir bölgesinin 2005 yılında İmar Planı’nda yapılan değişiklikle bölgenin “Merkezi İş Alanı” ilan edildiğini, 12 kata kadar izin verildiğini söyleyen Erhürman, şu anda yapılması planlanan binanın 8 kat olarak planlandığını ifade etti.
Erhürman, kiralama ve tahsis kararlarına kriter getireceklerini, gereken incelemenin yapılacağını kaydetti.
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü ile İskele bölgesinde üniversite inşasına ilişkin görüştüğünü, dört çeşit kiralama yapıldığını, ancak sözleşme süresinin aşıldığını, buna rağmen iptal edilmediğini söyleyen Erhürman, kira bedellerinin 1 TL olduğunu, bu gibi çok sayıda arazi kirası bulunduğunu belirtti.
Rogers: İkinci iş yasağına uymayanlar…
Daha sonra Cumhurbaşkanınca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik No 2) Yasası görüşülmeye başlandı.
Yasaya ilişkin raporu İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Jale Refik Rogers okudu.
Rogers, yasanın, bazı maddelerinin “ikinci iş yasağını sulandırdığı” gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı tarafından geri gönderildiğini, yapılan değişiklikle yasanın yeniden Meclis Genel Kurulu’na geldiğini belirtti.
Yasayı gözden geçirerek, ikinci iş yasağına uymayanlara yönelik somut ve uygulanabilir kriterler hazırladıklarını söyleyen Rogers, yasal uyarının ardından yasağa uyulmaması halinde 15 iş günü süre içinde kişinin işinden uzaklaştırılabileceğini öngördüklerini belirtti.
Gündüz: YYasak tüm kamuda uygulanmalı
İkinci iş yasağının tüm kamuda uygulanması gerektiğini söyleyen UBP Milletvekili Menteş Gündüz, önceki yasa tasarısında 6 kademeli bir süreç bulunduğunu buna yönelik bir değişiklik yaptıklarını ve kriter belirlendiğini belirtti.
Gündüz, kamu sağlık çalışanlarının gelir getirici başka işler de yapmasının da yasak olduğunu vurguladı.
Yazılı ihtar yapıldıktan sonra 15 iş günü içinde yasaya uymayan kişinin işine son verilebileceğini belirten Gündüz, yasaya olumlu oy vereceklerini söyledi.
Arıklı: Sağlık sektöründe büyük bir rant var
YDP Milletvekili Erhan Arıklı, sağlık alanındaki tüm yasaların geçmesinin önemine işaret etti. Arıklı, sağlık sektöründe büyük bir rant olduğunu savunarak, MS hastalarının ilaçları konusu üzerinde örnek verdi.
Arıklı, yasaya olumlu oy vereceklerini, süratle hayata geçmesine katkı koyacaklarını, Genel Sağlık Sigortası’nın da hızla ele alınması gerektiğini belirtti.
Sucuoğlu: Devlet özel ile rekabet edebilmeli
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, ikinci iş yasağı kararı verildikten sonra büyük sıkıntılar ortaya çıktığını, bunları çözmek adına bakan olduğu dönemde çalışma yaptıklarını, bunlardan birinin de Döner Sermaye Yasası olduğunu, ancak Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadığını, ardından da seçimlerin geldiğini ve yasanın kaldığını söyledi.
Sucuoğlu, bu yasanın da kısa sürede geçirilmesini ve yasal altyapının hızlı bir şekilde düzeltilmesini temenni etti.
Pilli: İkinci iş yapan çok…
UBP milletvekili Ali Pilli, çok sayıda kamu çalışanının ikinci iş yaptığını söyleyerek, kamu reformunun şart olduğunu belirtti.
Pilli, ikinci iş yapan memurların vergi kaçakçısı durumuna düştüğünü söyleyerek, reform yapılarak tüm bu sorunların çözülmesi gerektiğini kaydetti.
Doktor ihtiyacının karşılanması gerektiğine de işaret eden Pilli, doktor olmadan hastane açılmasının anlamı olmadığını belirtti.
Çağman: Düzenlemeden sonra sorun kalmayacak
DP milletvekili Koral Çağman, gerekli düzenlemenin yapılmasıyla ikinci iş ile ilgili sorun kalmayacağına inandığını belirtti.
Çağman, ikinci iş konusunun denetlenmesi, fazladan çalışandan da vergisini alacak bir düzenlenme yapılması yönünde çalışma yapılması görüşünü paylaştı.
Besim: Kamu reformu hızla yapılmalı
Sağlık Bakanı Filiz Besim düzenlemeyi önemli bulduklarını yasağa uymayan herkese aynı uygulamanın yapılması gerektiğini belirtti.
Besim, yapılan uygulamanın çalışma barışını bozduğunu kamu reformunun hızla yapılması gerektiğini, aksi halde toplumsal olarak ciddi sıkıntılar oluşabileceğini kaydetti.
Besim, eşit adil bir çalışma düzeni sağlanması konusunda ilgili tüm yasaların hızla çıkarılması ve eşitsizliklerin giderilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Döner Sermaye Yasası ile Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın birlikte çalışıldığını söyleyen Besim, Hasta Hakları, Kamu Tabipler Yasası gibi yasalarla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.
Konuşmaların ardından yasa oybirliğiyle kabul edildi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Sayıştay Komitesi’nin KKTC Güvenlik Kuvvetlerini Güçlendirme Kurumu’nun 1 Temmuz 2016-30 Haziran 2017 Mali Dönemine İlişkin Raporu görüşüldü.
Sayıştay Komitesi Başkanı Faiz Sucuoğlu yasaya ilişkin raporu okudu.
Raporun okunmasının ardından toplantı sona erdi. Meclis’in bir sonraki oturumu bugün saat 10.00’da yapılacak.