Aytuğ TÜRKAN
Hükümetin küçük ortağı Ulusal Birlik Partisi (UBP) su kirizi konusunda Cumhuriyetçi Türk Partisi’ne (CTP) Cuma gününe kadar süre verdi. Sorununun çözülmemesi halinde hükümetten çekilme konusunu gündeme alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün, dün bu konuda partili milletvekillerini bilgilendirdiği öğrenildi.
CTP ile UBP’li kurmayların anlaşıp, Türkiye ile imza aşamasına getirdiği mutabakat metinin, CTP Parti Meclisi (PM) tarafından reddedilmesi sonrasında UBP’de sabırların tükendiği ve tepkilerin alevlendiği bildirildi…
Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; UBP Başkanı Hüseyin Özgürgün, CTP Başkanı Mehmet Ali Talat’a, sorunun çözülmemesi halinde ayrılığın ve erken genel seçimlerin gündeme gelebileceği uyarısında bulundu. Hatta Cuma gününe kadar süre verdi. Bu süre zarfında olumlu bir adım atılmaması durumunda hükümetin dağılmasının söz konusu olacağı mesajını iletti.
Yap-işlet-devret
UBP, suyun yönetimin KKTC makamlarında olacağı, ancak Türkiye’nin de önerdiği gibi yap-işlet-devret modelini benimsiyor. Özgürgün, Türkiye’nin de bu model üzerinde ısrarlı olduğunu anımsatarak, ortaya çıkan sorunun aşılmasını bekliyor.
Başta Maliye Bakanı Birikim Özgür olmak üzere bazı CTP’li bakanların ve yöneticilerin de bu modeli desteklediği biliniyor.
Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun “KKTC’li hükümet yetkilileriyle anlaştık” şeklinde beyanat verdiği mutabakat metini CTP PM’de reddedilmişti.
Kalyoncu krizleri ilişkilendirmişti
Başbakan Ömer Kalyoncu’nun Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, su krizi nedeniyle ekonomik protokolün de imzalanamadığı, bundan dolayı da 13’üncü maaşların hala ödenemediğini söylediği de akıllarda.
Her ne kadar CTP Başkanı Talat bu açıklamayı desteklemese de, kamuoyunda “su krizi çözülemediği için ekonomik protokol de imzalanamıyor. Dolayısıyla 13’üncü maaşlar da ödenemiyor” fikri hakim.
UBP’li kurmaylar, su konusundaki “CTP” odaklı krizin bir an önce aşılıp, ekonomik protokolün de imzalanmasını ve hükümetin reform adımlarını atması taraftarı.
Bu konuda ileri adım atılamaması nedeniyle hükümet de tepkilerden kapana kısılmış durumda. İşte tam da bu önemli eşikte UBP, CTP’ye Cuma gününe kadar süre tanıdı. Bu süre içerisinde sorunun çözülmesi talep ediliyor.
Gözler Tuğrul Türkeş’te
Bu arada hem su krizindeki son durum, hem de ekonomik protokoldeki sorunun aşılması için gözler Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’e çevrildi.
Ankara’da sürpriz bir şekilde Talat ile görüşen ve Türkiye’nin suyun yönetim ve işletimi konusundaki bakış açısını bir kez daha anlatan Türkeş’in bu hafta içerisinde adaya gelmesi bekleniyor. Bu ziyaret büyük önem arz ediyor. UBP bu ziyarete kadar sorunların çözülmesini istiyor. Aksi takdirde reform hükümeti her an dağılabilir…
Türkeş Milliyet’e verdiği demeçte, "KKTC ile yaptığım bir anlaşmayı AKP’nin MYK’sına, ya da Parti Meclisine götürmem. Bu nedenle CTP’yi anlayabilmemiz mümkün değil" demişti.
Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2016, 11:00