Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 12.00’de Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Birleştirilmiş Sokağa Çıkma Yasağı Yasası Hakkındaki Yasa Gücünde Kararname”yi oybirliğiyle kabul etti.
Ekonomi, Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nin “Birleştirilmiş Yasa Gücünde Kararnameye İlişkin Raporu”nu komite başkanı Sunat Atun okudu.
Raporun görüşülmesine geçilmeden önce Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu’nun bir sonraki genel kurulun birleşimine ilişkin kararı okundu. Karara göre genel kurul 12 Mayıs Salı günü toplanacak. Genel kurul, yasama öncelikli olacak şekilde denetim faaliyetleri ile birlikte yapılacak.
Genel kurul, özel gündemde yer alan “Birleştirilmiş Sokağa Çıkma Yasağı Yasası Hakkındaki Yasa Gücünde Kararname”yi görüşmeye başladı.
Komite başkan vekili CTP Milletvekili Fikri Toros söz alarak, hükümetin Covid-19 ile ilgili ekonomik konularda kararname şeklinde alınan bazı kararların Anayasa’yı ihlal ettiğini tespit ettiklerini ve bunu defalarca gündeme getirdiklerini ifade ederek, esas yasada değişiklik olacak şekilde bunların komitede oybirliği ile onayladıklarını kaydetti.
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de, hükümetin ekonomik kararlarda hukuka aykırı adımlar attığını ve hükümetin bunu bildiği halde bilmemezlikten geldiğini savundu ve hükümeti eleştirdi.
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da, hükümetin Covid-19 ile bu olağan üstü dönemde Anayasa’ya aykırı işler yaptığını ancak bunu bilmemezlikten geldiğini, muhalefetin bu süreçte hükümete her türlü desteği verdiğini, Olağan Üstü Hal ilan edilmesini ve buna göre hareket etmesine de destek verdiğini ancak bunu da yapmadığını anlatarak, eleştirilerde bulundu.
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, bugün görüşülen yasanın komitede Anayasa’ya uygun hale getirildiğini öğrendiklerini ifade ederek, bundan mutluluk duyduklarını kadetti. Özyiğit, kısmi sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını, ancak salgın tehdidinin geçmediğini ifade ederek, Sağlık Bakanlığının, Bilim Kurulunun konuyla ilgili raporunu ne zaman açıklayacağını sordu, erken açılım ile ilgili uyarılarda bulundu.
Okulların açılması konusunda da hükümetten “çeşitli açıklamalar, gelgitler ve çelişkili açıklamalar” yapıldığını ifade eden Özyiğit, salgın tehdidi geçtiyse okulların açılmasına itirazları olmadığını ancak gerçekten tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti, bakanlığın yüksek öğrenim dahil eğitime yönelik ne gibi adımlar attığını sordu.
Özyiğit, Güney’de çalışan kişilerle ilgili de hükümetin bazı açılım ve önlemler alması gerektiğini ifade ederek, aksi takdirde bu kişilerin iş kaybı yaşayacağını, bu konunun iki toplumlu çalışılarak çözülmesi gerektiğini söyledi.
Özdenefe: Hükümet kaosa oynuyor
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine yer veriliyor.
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, Covid-19 ile ilgili alınan önlemler ve etkileri ile eğitim konusunda yaptığı konuşmada, hükümetin bu süreçteki uygulamaları, kararları ve açıklamalarını eleştirerek, hükümetin doğrular konusunda en az enerjiyi harcadığını, en çok enerjisini kaos yaratılması için harcadığını savundu.
Hamzaoğulları: Yardımlar yanlış dağıtılıyor
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “Kızılay Yardımları ve Pile köyü” konusunda güncel konuşma yaptı.
Dağıtılan Kızılay yardımlarıyla ilgili bu hafta yine konuşma ihtiyacı hissettiğini, elinde bazı bilgiler olduğunu ifade eden Hamzaoğulları, yardım dağıtım stratejinin yanlış çizildiğini, yardımın doğru adreslere ulaşmadığını iddia etti.
Hamzaoğulları, bu süreçte Pile köyünün çok yalnızlaştırıldığını, daha etkili çözümler bulunabileceği, hızlı testlerle bu insanların Beyarmudu sınırından geçirilebileceğini ifade ederek, “Doğru strateji yapmadınız, hiç ilgilenmediniz, gerekli önlemleri almadınız” dedi.
Arıklı: Üniversitelerin durumu kaygı verici
Daha sonra söz alan YDP Milletvekili Erhan Arıklı, “Yüksek Öğrenimin Problemleri” konusunda güncel konuşma yaptı.
Arıklı, KKTC’nin iki ekonomik sektöründen biri olan üniversitelerin durumunun kaygı verici noktaya geldiğini, yurt dışından gelen öğrenci sayısının giderek azaldığını, 2018’de 13 bin olan sayının, 2019’da 8 bine düştüğünü, bu yıl ne kadar öğrenci geleceğinin bilinmediğini söyledi.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın bu alandaki önlemlerini yeterli bulmadığını ifade eden Arıklı, zaten zor durumda olan üniversitelerin daha da zor duruma düştüğü görüşünü ifade etti.
Şahali: DAÜ’de sıkıntı var
CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, konuşmasında Doğu Akdeniz Üniversitesindeki sıkıntılara işaret ederek, DAÜ’de son iki ayda yaşanan sıkıntılar konusunda hükümeti eleştirerek, DAÜ’de huzurun yeninden tesis edilmesi gerektiğini ifade etti.
DAÜ’de siyaset üstü bir şekilde sorunların ele alınması gerektiğini ifade eden Şahali, aksi halde DAÜ’de büyük sorunların yaşanacağını ve üniversitenin ağır hasar alacağını kaydetti.
Şahiner: Salgında üretim durdu
CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, “Covid-19 sonrası dünyada alınan ekonomik önlemlere” değindi.
Şahiner, dünyada salgına yönelik alınan ekonomik tedbirleri anlatarak, salgından dolayı üretimin durduğunu, tedarik zincirinin etkilendiğini, bu sıkıntıların ve ekonomik yavaşlamanın birkaç yıl süreceğini kaydetti.
Dünyada yaşanabilecek sıkıntıları anlatan ve işsizlik dahil enflasyon oranlarının artacağına işaret eden Şahiner, ekonomilerin küçüleceğini ve uzmanlara göre henüz en kötüsünün henüz yaşanmadığını vurguladı.