Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dün saat 10.45’te Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı. Genel Kurulda ilk olarak bilgiye sunuşlar yapıldı. Bu bölümde, ilk olarak trafik güvenliği ile ilgili geniş tabanlı geçici ve özel komitenin üye sayısının 7 olması kararı oybirliğiyle kabul edildi.
Genel Kurul’da daha sonra trafik güvenliği ile ilgili geçici ve özel komitenin kurulmasına ilişkin karar oybirliğiyle onaylandı. Komite üyeleri; CTP’den Armağan Candan, Birikim Özgür, UBP’den Esat Ergün Serdaroğlu ve Zorlu Töre, DP’den Hüseyin Avkıran Alanlı, TDP’den Zeki Çeler, Bağımsız milletvekili Hasan Taçoy oldu. Daha sonra Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalar yapıldı. Meclis’te vatandaşlık, trafik ve hükümet icraatları da tartışıldı.
Yorgancıoğlu: Hükümet, talan hükümeti
CTP milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, “Hükümetin adaletsiz uygulamaları” konulu konuşma yaptı. Yorgancıoğlu, hükümeti “talan hükümeti” olmakla suçladı.
Anayasa’dan maddeler okuyan Yorgancıoğlu, milletvekillerinin başka bir iş üstlenemeyeceğinin buradaki yasalarla açık ve net olarak belirlendiğini belirtti.
KIB-TEK’in borçlarının bağışlandığını, izaz ikramların geçmişe göre 7 katına çıktığını, düzensiz şekilde vatandaşlık dağıtıldığını savunan Yorgancıoğlu, “Hükümet, devlet kaynaklarını talan ediyor” dedi.
Çavuşoğlu: Talan hükümetini CTP’ye yakıştırmıştık
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, CTP hükümetleri döneminde Anayasa’daki eşitliğe ilişkin maddeler uyulup uyulmadığını sordu. Çavuşoğlu, “Biz yalan dolan ve talan hükümetini biz çoktan CTP hükümetine yakıştırmıştık” dedi. Parti gruplarında Genel Kurul salonuna taşan tartışmalar olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Bir dönemeçteyiz” dedi.
Derya: Akraba kayırmacılığının hakim olduğu bir düzen
CTP milletvekili Doğuş Derya da “Hükümetin yurttaşlık politikaları” konusunda konuşma yaptı. Derya, 1974 sonrasında kurulan düzenin nepotik, yani akraba kayırmacılığının hakim olduğunu bir düzen olduğunu savunarak, hükümetin de nepotik bir hükümet olduğunu iddia etti.
Bakanlar Kurulu’nun kriter olmadan çok sayıda kişiyi vatandaş yaptığını savunan Derya, çalışma izni ve evlilik yolu dışında istisnai vatandaşlık sayısının çok fazla olduğunu ve kurala bağlı olmadığını söyledi. 2016 Nisan Ağustos ayları arasında çalışma izni ve evlilik yolu ile 433 kişiye vatandaşlık verildiğini söyleyen Derya, çalışma izni ile 5 yıla kadar vatandaşlık verildiğini belirtti.
Derya, ülkenin koşulları düşünülmeden, altyapı ve verilecek hizmetler göz önünde tutulmadan vatandaşlık verilmesinin doğru olmadığını kaydetti.
Vatandaşlıklar keyfi olarak veriliyor
Bakanlar Kurulu’nun istisnai vatandaş olarak toplamda 643 kişiye vatandaşlık verdiğini söyleyen Derya, keyfi olarak verildiğini savunduğu bu vatandaşlıkların aileler de dahil edildiğinde üçle çarpılması gerektiğini kaydetti. Derya, bu vatandaşlıkların neye göre verildiğini sordu.
Bu kişilerin sağlık ve sabıka kontrolü yapıldığına, araştırıldığına inanmadığını söyleyen Derya, ülkenin kaldıramayacağı kadar nüfusun yığıldığını, okullarda ve hastanelerde yığılmalar yaşandığını savundu.
Evren: Keyfi vatandaşlık yapılmıyor
İçişleri Bakanı Kutlu Evren, 11 yılı doldurmuş güvenliği ve sağlığı olumlu gelen, ülkeyi vatan belirlemiş kişileri vatandaş yaptıklarını söyleyerek, son yıllarda 11 yılı dolduran kişi sayısının fazla olduğunu belirtti. Evren, pratik olarak görülen bazı sıkıntılar bulunduğunu, buna çözüm bulmak için Bakanlar Kurulu’nun kararlar aldığını söyledi. Ailesi vatandaş olmuş, 18 yaş üzeri çocukların vatandaş yapıldığını söyleyen Evren, ayrıca ülkede çalışan ama bir süre yurt dışında kalmış kişilerin ve iş dünyasına, ekonomiye katkı koyacak yatırım yapacak kişilerin vatandaş yapıldığını, bu kişilerin güvenlik ve sağlıklarının değerlendirildiğini ifade etti.
Evren, mevcut yurttaşlık yasasının bu sorunlara çözüm üretemediğini, dolayısıyla Bakanlar Kurulu’nda vatandaşlık yapıldığını ancak güvenlik ve sağlığı olumlu gelmeyen kişilerin vatandaş yapılmadığını belirtti.
Evren, “Biz keyfi vatandaşlık vermiyoruz. Endişe edilmesi gereken bir şey yok” dedi.
CTP milletvekili Doğuş Derya, Bakan Evren’in konuşmasının ardından tekrar söz alarak, Vatandaşlık Yasası kapsamındaki “istisnai” şartlarına uygun olmayan şekilde vatandaşlık yapıldığını ileri sürerek, ülkede yaşayan ve çalışan kişilerin vatandaşlık hakkına karşı olmadığını belirtti.
Şahali: Hükümet marifetiyle bir talan yaşanmaktadır
CTP milletvekili Erkut Şahali, “hükümetin icraatları, yasallık ve meşruiyet” konusunda konuşma yaptı. Şahali, yaşananlardan ders almanın önemli olduğunu, dün Meclis’te Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı ile ilgili konunun tartışıldığını söyleyerek, konuyu anımsattı.
“Etik” kelimesinin son zamanlarda sıklıkla kullanıldığını söyleyen Şahali, kelimenin yaygın karşılığının “ahlak” olduğunu belirtti.
Angolemli: Trafikte ciddi denetimsizlik var
Ardından TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, “geçen hafta gerçekleşen trafik kazaları” başlıklı konuşma gerçekleştirdi. Yaşanan trafik kazalarına işaret eden Angolemli, geçtiğimiz günlerde yaşanan trafik kazasında vefat eden kimliği belirsiz kişiye de değinerek, öğrencilerin ve yabancıların kimlik taşımaya yönlendirilmesi gerektiğini anlattı.
Trafik konusunda ülkede “ciddi bir denetimsizlik” olduğunu kaydeden Angolemli, yayaların bilinçlendirilmesi ve yolların ışıklandırılması gerektiğini dile getirdi.
Dürüst: Mesleki sürücü belgesi tüzüğü yeniden yapılandırılacak
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ise, yaşanan kazaların kendilerini de çok üzdüğünü anlattı. Mesleki sürücü belgesi tüzüğünü yeniden yapılandırma çalışmalarının sürdüğünü belirten Dürüst, ülkede 9 günden fazla kalan bireylerin mevcut ehliyetlerinin çeşitli kontrollerin ardından KKTC ehliyetine çevrildiğini dile getirdi.
Hamzaoğulları: Tuvaleti kullanmak 2 Euro
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, Yenierenköy Belediyesi’nde yaşanan sorunları çözmek için hükümetin ne gibi planları olduğunu sordu. Toplu turizm için yapılan yatırımlara işaret eden Hamzaoğulları, turizmde yaşanan sorunlara değindi.
Hamzaoğulları, ören yerlerinde yaşanan altyapı yetersizlikleri ve tuvalet sıkıntılarının çözülmesi gerektiğini kaydetti. Tuvaleti kullanmak isteyenlerden 2 Euro talep edildiğini söyleyen Hamzaoğulları, bunun kabul edilebilir olmadığını anlattı.
Erçal: Kamu reformu gündemde bile değil
CTP Milletvekili Hüseyin Erçal “hükümetin yasa çalışmaları” başlıklı konuşma yaptı. Hükümet programında yer alan yasal düzenleme vaatlerine değinen Erçal, bunlardan en önemlisi olan kamu reformunun artık gündemde bile olmadığını kaydetti.
Kaşif: Komitelerin toplantı sayısını artırdık
Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Ahmet Kaşif bunun üzerine söz alarak, yasa çalışmaları hakkında bilgi verdi. Haftada bir olan toplantı sayısını iki, bazen üçe çıkardıklarını kaydeden Kaşif, çalışmalarda azami müştereklerde buluşmak için çalıştıklarını kaydetti. Erken seçimle ilgili konuşmalara da cevap veren Kaşif, erken seçim için önce konunun Meclis’e gelmesi gerektiğini anlattı.
Bunun üzerine yeniden söz alan Erçal, hükümetin görevde olduğu süre boyunca Kamu Reformu konusunda ne gibi çalışmalar yaptığını sordu. Güncel konuşmaların ardından yazılı ve sözlü sorulara yer verildi. Burada söz alan CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe ilgili bakanlar Meclis salonunda olmadığı için sorulan sorulara cevap alınamadığını söyledi. Özdenefe, bunu halk iradesine bir saygısızlık olarak niteleyerek Meclis Başkanlığı’nı bu konuda önlem almaya çağırdı. Böylece Genel Kurul dünkü toplantısını tamamladı. Sonraki toplantı 5 Haziran’da yapılacak.
Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2017, 11:33