Aytuğ TÜRKKAN
Ercan Havaalanı’nın gelirlerini ve hükümete önerilen 20 miyon Euro’luk vergi ödemesini gündeme getiren eski Başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer, tahsil edilmesi gereken gerçek miktarın ne olduğunu sordu.
Hükümeti, “şirketlerin esiri mi oldunuz?” sözleriyle eleştiren Soyer, “Şirket sahibi 20 milyon Euro vereceğini söylüyor. Peki bu neden 30, ya da 40 değil?.. Devlet bu konuda nasıl bir hesap yapıyor, ne istiyor, alması gereken miktarı neden açıklamıyor?” dedi.
Soyer, dünkü meclis birleşiminde yüzde 9’luk GSM zammını da gündeme getirdi ve zam miktarının şirketler tarafından belirlenmesini sert ifadelerle eleştirdi.
“Neden 30-40 değil?”
Havaalanındaki gelir paylaşımı konusuna değinen Soyer, 17 Şubat’ta sürecin başladığını ve hükümetin halka ve meclise bu konuda bilgi vermesi gerektiğini belirtti. Soyer şöyle konuştu
“Havaalanının gelir paylaşımı çok ciddi bir hadisedir. 17 Şubat itibarıyla süreç başlamıştır. Hükümet meclise ve halka bilgi vermekle mükelleftir. Hangi usulle bu vergi alınacak. Yolcu başına mı yoksa ciro üzerinden mi, önce buna kadar verilsin. Bunu da açıklayacak ve gerekçelerini ortaya koyacak. Bunu hükümet yapacak. Eğer ciro temel alınacaksa cirosunun nasıl saptanacağı oldukça önemlidir. İşletmecinin beyanına göre hareket edemezsiniz. Bunlar hiç açıklanmadı, bundan bir hafta evvel bir gazetenin manşetinde ilgili işletme sahibinin bir beyanatı çıktı, “devlete 20 milyon vereceğim” Allah allah! Verecek olan açıklıyor, alacak olandan gık çıkmaz. Bu nasıl iş! Neden 30 ya da 40 değil? Bunun açıklamasını yapacak olan işletmeci mi olacak? Bu nasıl kamu menfaatidir?”
“Tatar, neden sessiz kalıyor?”
Ferdi Sabit Soyer havaalanının özelleştirildiği dönem Maliye Bakanı olan Ersin Tatar’ın KDV’yi alabilmek için çok uğraş verdiğini idfade ederek şimdi neden sesiz kaldığını da sordu:
“Sayın Tatar ben konuşurken “hıh” dedi. Sayın Tatar’ın Maliye Bakanlığı döneminde özelleşti ve KDV’yi de almak için en çok bağıran bakan oldunuz. Şimdi neden gıkınız çıkmıyor? Nerede görüldü bu durum? Hangi esasa göre 20 milyon diyor işletmeci? Bu açıklığa kavuşmalıdır. Gelecek yıl ekim ayında bütçe gündeme gelecek, gelir kalemleri içerisinde havaalanından gelecek gelir diye yazacak. Bu nasıl yazılırdı eskiden, devletin kendi mekanizması içinde aldığı gelirdir. Bir komisyon üyesi bu 20 milyonu kalem kalem açıkla bana derse ne olacak. İşte bu noktada kontrol için esaslar belirlenmelidir. İşletmeci 20 milyon vereceğim diyor, devlet bunu doğru mu kabul etti, pazarlık bitti mi? bunu açıklamalıdır hükümet!”
Mobil telefon zammı uygulamada
Mobil telefonlarla konuşma ücretlerine yüzde 10 zam yapıldığını, daha sonra bu zammın bir ay ertelendiğini söyleyen Soyer, zammın bir ay sonrasında yüzde 9.8 olarak uygulamaya girdiğini belirtti.
Soyer, sorumluluğun hükümette olduğunu belirterek, “Hükümetin güçlü ekonomik şirketlerin belirleyiciliğinin esiri durumunda olduğunu” savundu.
Telefon Dairesi’nin özelleştirilmesi konusunun gündeme getirildiğini söyleyen Soyer, bu konuda ayrıntılı bilgi verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Soyer, dairenin tamamen devreden çıkmasına ilişkin bir formülün “çok ciddi olumsuz sonuçlar doğuracağını”, hava ve telekomünikasyonun özelleşmesiyle yerel emeğin tamamen devre dışı kalacağını savundu.
Soyer, “Yerel emek yoksa o topraklarda yaşayan insanların geleceği de yoktur” dedi.
Tatar: Hükümete görev düşüyor
Soyer’in eleştirisi üzerine söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, Ercan Havalimanı konusunun komitede görüşüldüğünü anımsatarak, kamu hakları açısından hükümete büyük görevler düştüğünü söyledi.
Tatar, firma sahibinin açıklamasının “kabul edilemez olduğunu”, parayı talep edecek ve hesaplamayı yapacak olanın devlet olduğunu belirtti.
Yolcu sayısında ve gelirlerde artış olduğunu söyleyen Tatar, bu konuların denetlenmesi ve halkın bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Dürüst: Denetimler yapılıyor
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de eleştirileri yanıtında, havalimanı konusunda yapılan denetimleri anlattı.
Dürüst, iki türlü denetim yapıldığını, bunlardan birinci ayağında yatırımların projelere uygun olup olmadığının denetlendiğini, bu alanda herhangi bir sorun bulunmadığını kaydetti.
Kemal Dürüst, mali denetimin yapılması konusunda bir komite oluşturulacağını, bu komitede ilgili alanlardan temsilciler bulunacağını belirtti.
Havalimanındaki trafik çoğaldıkça gelirlerin arttığını, devletin hesaplamalar yapacağını, şirketin de ödemeyi gerçekleştireceğini söyleyen Dürüst, şu ana kadar resmi olarak bir rakam açıklanmadığını belirtti.
Dürüst, sürecin 17 Şubat’ta başladığını, ilk ödemenin Nisan ayında yapılacağını dile getirdi.
Telekomünikasyon ve 4.5G konusunda Bakanlar Kurulu kararları bulunduğunu kaydeden Dürüst, 4.5G ile ilgili ihaleye çıkılacağını söyledi.
“Üçüncü bir operatörle rekabetin artırılması…”
Telekomünikasyonun yeniden yapılandırılması ve üçüncü bir operatörle rekabetin artırılması üzerinde durduklarını söyleyen Dürüst, telekomünikasyonla ilgili altyapı yatırımlarının devletten çıkmayacağı bir model düşünüldüğünü belirtti.
Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2017, 10:03