Halkın Partisi (HP) Girne Milletvekili Jale Refik Rogers, parti olarak Meclis’e girdiklerinden bugüne kadar kayıt dışılığı önlemek için düzgün bir politika oluşturmak adına birçok çalışma yaptıklarını belirtti.
Bu yöndeki çalışmaların başını İçişleri Bakanlığının çektiğini söyleyen Rogers, güzel gelişmelerin olduğunu, 23 Ekim’de yürürlüğe girecek olan Muhaceret Tüzüğüyle ülkede kalan herkesin bir şekilde kayıt altına alınmasının sağlanacağını kaydetti.
HP’den yapılan açıklamaya göre geçmişteki tüzüğün geçerliliğini kaybettiğini çok uzun zamandır da güncellenmediğini belirten Rogers şöyle devam etti:
“KKTC vatandaşı olmayan 60 yaş üstü kim gelirse kaydı olmadan ülkemizde hayatına devam edebiliyordu. Bu, dünyanın herhangi bir yerinde pek de örneğini bulamayacağımız bir uygulamadır. Tabi ki bu ülkede kimse kalmasın demiyoruz. Sadece kalacak olan kişilerin ne amaçla burada olduğu, ne kadar, nerede kalacağı bilinsin istiyoruz. Ülkemizde yaşayacak kişilerin bir çeşit ikamet izni alması gerekiyor. 17 farklı ikamet izni şekli var. Doksan gün üzerinde ülkede kalacak kişilerin ikamet veya çalışma izni alması gerekiyor. İkamet iznini de alırken özellikle 60 yaş üzerine bir ayrıcalık tanındı ve bu tüzükle daha uzun süreli izin almalarına fırsat verildi. 60 yaş üstünün izin süresi 3 sene olacak” ifadelerini kullandı.
Kaçak işçiliğe son verilmesi gerekiyordu
Kaçak işçiliğin de ülke sorunlarından biri olduğuna işaret eden Rogers, birçok kişinin turist vizesiyle ülkeye gelip çalışarak hayatını sürdürdüğünü söyledi.
Beyaz kimlik neleri içeriyor
Rogers, Yurttaşlık Yasası ile ilgili de şunları söyledi.
“Ümit ediyorum ki, Meclis’in bu döneminde genel kuruldan geçtiğini göreceğiz. Yurttaşlıkla ilgili de çok sıkıntılar var. Dünyanın hiçbir yerinde bir yere çalışmaya gittiniz diye bir süre sonra otomatik olarak yurttaş olma hakkı kazanmıyorsunuz. Bunun da kriterleri var. Bu kriterleri düzenleyen bir yurttaşlık yasası yaptık. İstisnai vatandaşlıkların ve yurttaşlığın kriterleri belirlendi. Aynı zamanda beyaz kimlik uygulaması için de çalışmalar devam ediyor. Son rötuşları yapılıyor. Beyaz kimlik, belirli kişiler için oy verme hakkı dışındaki haklarını kazanacakları bir uygulama.”
Dokunulmazlığın kaldırılması
Dokunulmazlığın kaldırılması konusunda Meclis’te bir parti başkanı tarafından yapılan eleştiri ve suçlamaların kurumların itibarını sarstığını ileri süren Rogers, mali polis raporlarının, Başsavcılığın talebinin görmezden gelinemeyeceğini söyledi.
Rogers, “Atılan bu adımı, mali polisin raporlarını, Meclis özel komitesinden çıkan raporu görmezden gelmek veya birilerini şov yapmakla suçlamak kurumlarımızın itibarını sarsan çok ciddi suçlamalardır.