Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün hükümet programının görüşülmesi gündemiyle olağanüstü toplandı.
Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında saat 10.40’ta başlayan toplantının gündeminde Başbakan Ersin Tatar başkanlığındaki Ulusal Birlik Partisi (UBP)-Halkın Partisi (HP) koalisyon hükümetinin programı vardı. Meclis’teki görüşme dün uzun konuşmaların ardından yaklaşık 13 satte tamamlandı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu güven oylaması için 1 Haziran Cumartesi saat 10.00’da toplanacak.
Oylamada, hükümetin güvenoyu alabilmesi için, toplantıya katılanlardan güvenoyu verenlerin sayısının ret oyu verenlerden fazla olması gerekiyor.
Anayasa’ya göre güvenoyu alan Bakanlar Kurulu’na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemiyor.
Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, hükümet programında somut şeyler olmadığını ifade etti. Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş da Türkiye’den planlanan para akışının bir an önce başlamasını ve kurulan hükümetin dönem sonuna kadar devam etmesini ümit ettiğini dile getirdi.
Başbakan Ersin Tatar, gün boyu süren görüşmenin ardından söz alarak, uzun bir gün olduğunu ve hükümet programında bazı eksiklikler ya da farklı görüşler olabileceğini ancak uyumlu bir programdan bahsettiklerini söyledi.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da, yapılan tüm eleştiri, öneri ve katkılar için teşekkür ederek, hükümet programında yazmayan veya eksik bırakılan konuların üzerine gidilmeyecek diye bir durum olmadığını ifade etti.
Başbakan Tatar: Hizmet için çalışacağız
Başbakan Ersin Tatar, gün boyu süren görüşmenin ardından söz alarak, uzun bir gün olduğunu ve hükümet programında bazı eksiklikler ya da farklı görüşler olabileceğini ancak uyumlu bir programdan bahsettiklerini söyledi. Tatar, bu uyumun umut taşıdığını, bu yüzden programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Tatar, programın uzun bir çalışma sonrası ortaya çıktığını, eksiklikler olabileceğini ancak uyum içinde ülkeye hizmet için çalışacaklarını belirtti.
Bu anlayışla çalışacaklarını ifade eden Tatar, Meclis'in 1 Temmuz-1 Ekim tatil olduğunu ancak yaz aylarında çalışmaların süreceğine inanç belirtti. Tatar, ekonomik mali işbirliği protokolünün yürürlüğe girmesiyle Türkiye’nin desteğini alarak hizmetlere hızlı bir şekilde başlayacaklarını kaydetti.
Tatar, 2019 için ayrı bir protokol, 2020-2022 dönemi için ise ayrı bir protokol düşündüklerini ifade ederek, ulaşım, eğitim ve sağlık başta olmak üzere her alanda halka hızlı ve kaliteli bir şekilde hizmet götürmenin hedefleri olduğunu söyledi.
Başbakan Tatar, tüm milletvekillerine koyduğu katkılardan dolayı teşekkür etti.
Özersay: Eleştirileri dikkate alacağız
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da, yapılan tüm eleştiri, öneri ve katkılar için teşekkür ederek, hükümet programında yazmayan veya eksik bırakılan konuların üzerine gidilmeyecek diye bir durum olmadığını söyledi. Özersay, örneğin dokunulmazlık ve yolsuzluk dosyalarının hükümet programında olmayabildiğini ancak protokolde bulunduğunu kaydetti.
Programda yazılan şeylerin somut olmadığı konusunda söylenenlere saygı duyduğunu ancak program içerisinde değinilmemesinin atlandığı anlamına gelmediğini ifade eden Özersay, örneğin Ķültür Dairesi ile ilgili bir şey yazmıyorsa, bu konuda bir şey yapılmayacağı anlamına gelmeyeceğini söyledi.
Özersay, Kıbrıs sorunuyla ilgili çok şey söylenebileceğini, ancak bu konuya daha sonra daha çok değineceklerini ve dış politika konusundaki eleştirilere daha detaylı bilgiler vereceklerini belirtti. Özersay, değerli eleştirileri dikkate alacaklarını kaydederek, yargıdaki sorunların programda yazılmadığını ama bina, personel gibi sıkıntıların herkes tarafından bilindiğini ifade etti.
Arıklı: Siyasete güven sıkıntılı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün hükümet programı ile ilgili ilk sözü YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı aldı.
Siyasete güvenin sıkıntılı olduğu bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Arıklı, ‘temiz düşün’ kampanyasıyla hükümete gelen HP hakkında eleştirilerde bulundu.
UBP ile koalisyon kurmayıp, kimisini mahkemeye, kimisini mahalleye göndereceği yönündeki söylemlerinden dolayı HP Genel Başkanı Kudret Özersay’ı eleştiren Arıklı, Özersay’ın “eşref saati gelince” bu hükümeti yıkmaya karar verdiğinde de, ilk defa duymuş gibi Serdar Denktaş’ın arazi meseleleri ileri sürdüğünü kaydetti.
Denktaş: Para akışı bir an önce başlamalı
Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş da konuşmasında, geçen dönem 4 partinin iktidarda, 2 partinin de muhalefette olduğunu ancak bu dönem 4 parti muhalefette, 2 parti iktidarda olduğundan, muhalefet partilerinin genel başkanlarının zaman zaman istişare etmesi gerekmesi sebebiyle ön sıralarda oturmaları konusunda usulle ilgili bir talepte bulundu.
Geçmiş dönem hakkında fazla bir şey söylemek istemediğine işaret eden Denktaş, programın acele hazırlandığını iddia etti. Denktaş, Hazine ve Muhasebe Dairesi’nin başbakanlığa bağlanması ile Eski Eserler Dairesi’nin altınının boşaltılmasının dikkat çekici olduğunu kaydetti.
Serdar Denktaş, ‘vatandaşlıkla’ ilgili CTP-DP Hükümeti döneminden itibaren aynı şeyi savunduğunu ifade ederek, burada doğup, büyüyen kişilerin KKTC yurttaşı yapılması gerektiğini de söyledi.
Geçtiğimiz hükümet döneminde ‘mali kriz’ nedeniyle nüfus sayımı yapılamadığını ifade eden Denktaş, ekonomi, eğitim ve sağlığı belirleyebilmek için, bazı şeylerin belirlenmesi gerektiğini, bunun için ciddi bir nüfus sayımın yapılması gerektiğini, otomasyon sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’den planlanan para akışının bir an önce başlamasını ve kurulan hükümetin dönem sonuna kadar devam etmesini ümit ettiğini dile getiren Denktaş, hükümete, bol hayırlı bir çalışma dönemi temenni etti.
Özyiğit: 41 kere maşallah
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, 41. Hükümete, 41 kere maşallah diyerek başladığı konuşmasında yeni hükümetin kurulma şekline eleştiride bulundu ve bakanlık icraatlarını anlattı.
Özyiğit, “4’lü koalisyon hükümeti, ne söylenen nedenlerle bozuldu, ne de yeni hükümet söylenen nedenlerle kuruldu. Kısa bir süre sonra Kıbrıs Türk toplumu bu oyunu da bozacak” dedi.
Erhürman: Somut şeyler yok
Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, hükümet programında somut şeyler olmadığını, cek/cak eleştirisinin de bundan kaynaklandığını belirtti. Hükümet programında yargının sorunlarını bildikleri ve yapılması gerekenlerle ilgili yolla koyulacaklarıyla ilgili yazılanları eleştiren Erhürman, “Sorunları bildiklerini anladık da ne yapacaklarını bilmeden mi oy verilecek” dedi.
Kendisinin bu programla neye el kaldıracağını bilemediğini, bu şartlarda bugünkü turun nafile olduğunu kaydeden Erhürman, protokolde yer alan kurumlar ve dairelerle ilgili maddelerin de hukuku zorlayan adımlarla düzenlendiğini savundu. Erhürman, protokolün bazı maddelerinin yasalar görmezden gelinse bile zaten gerçekleşebilecek konular olmadığını söyledi.
Bütçe, Hazine, Eski Eserler gibi dairelerin hangi bakanlık altına konulacağına karar verilemediği için görünmez olduğunu savunan Erhürman, “Eski Eserler Dairesi’ni Ulaştırma Bakanlığı’nın altına koymak dünyada görülmemiş bir şey” dedi.
Ataoğlu: Sıfırdan devretmedik
DP Gazimağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu, Turizm Bakanlığı’nı “sıfırdan” devretmediklerini belirterek, bakanlığı döneminde birçok projenin hayata geçirildiğini, yarım kalan projelerin de tamamlanması için desteğe hazır olduklarını ve bunun için takipçi olacaklarını söyledi.
Ataoğlu, hükümet programının görüşüldüğü Cumhuriyet Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, aylardır üzerinde çalıştıkları ve sonuca ulaştırdıkları uluslararası klasik araba yarışının dün itibariyle Almanya’da 11 Mayıs’ta başlayıp KKTC’de sonuçlandığını kaydetti.
Fikri Ataoğlu, hükümet programında “turist sayısında azalmadan” bahsedildiğini ancak hiçbir öneride bulunulmadığını, eleştiri aldığını ancak kendisinin elini taşın altına koymaya ve desteğe hazır olduğunu ifade etti.