banner564

Görüşler farklı

Lefkoşa’daki Dereboyu esnafının bir kısmı Kıbrıs sorununun çözümü konusunda “bu kez olacak” derken, bir kısmı “yine olmaz” diyor

Görüşler farklı
banner598

Çiğdem AYDIN

Diyalog, Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerle ilgili olarak vatandaşların görüşlerini almaya devam ediyor. Lefkoşa’nın Dereboyu bölgesindeki esnafın bir kısmı bu kez kesinlikle çözümün olacağına inanıyor. Ancak bir kısmı umutsuzluğunu sürdürüyor “Rumlar bu işe yanaşmaz” diyor.

İşte görüşler:

Hasan Gazi

“Çözüm olması artık şarttır. Bu kez umudum var. En azından çözüme şiddetle karşı çıkan Kilise de bu kez ılımlı görünüyor. Çözüm olması bizlere Avrupa Birliği’ni kazandırır. Tanınmış bir ülke oluruz. Şu anda tam değil, yarımız. Müzereke masasında aslında hiçbir konunun ciddi sorun olacağını düşünmüyorum. Sonuç olarak Kıbrıs’ta bir çözümün olması şarttır.”

Tatiana Orgacovschi

“Kıbrıs sorunu inşallah çözülür. İnsanlar burada dünyadan yoksun yaşıyor. Serbest dolaşım için bile Rum kimliği alıyorlar. Bunlara hiç gerek yok bence hemen çözülmeli. Berlin duvarı bile yıkıldı. Burası neden birleşemesin ki? Bence birleşmeli. Müzakere masasında çok büyük sorunlar olacağını sanmıyorum. Dünya devletleri artık çözüm istiyor. Ama çözüme giderken de buradaki insanların hakları korunmalıdır.”

Kubilay Demirkıran

“Bence bu defa kesin çözülecek. Kıbrıs sorunu artık çözüme ulaşmalıdır. Bu kez umudum var. Çünkü ABD süreçte etkinliğini artıyor ayrıca İngiltere’de yeni sürece etkin yaklaşır gibi görünüyor. Bu yüzden çok umutluyum. Müzakere masasında bence en büyük sorun garantör devletler olur. Garantiler konusunda bir tıkanlık olmazsa çözülür diye düşünüyorum.”

Lerzan Ocanoğlu  

“Kıbrıs sorunu bu kez çözülür gibi geliyor bana umutluyum. Çözülmesi şart en azından ticaret yolları bizlere açılır diye düşünüyorum.Tanınmak gerçekten çok önemli. Bugün Türkiye’nin bile tanımadığı bir KKTC’de yaşıyoruz. Çözüm olur da bizi sadece Türkiye bile tanısa gençlerimiz spor müsabakalarında yarışacak. Gençliğin sadece sproda değil bir çok alanda önü açılacak. Ticaretle uğraşanların sayısı artacak özel sektör güçlenecek diye düşünüyorum. Müzakere masasında en büyük sorunumuz bana göre bugüne kadar adanın kuzeyinde dağıtılan topraklar ve mülkler. Umarım bunu da adil bier şekilde çözeler.”

 

Mehmet Tekel

“Ben yüzde 40  ihtimal veriyorum çözümün olması adına. Yıllardır süren bir sorun var önümüzde her zaman çözüldü, çözülüyor derken bir anda her şey tepe taklak oluyor. O yüzden yüzde 40 ihtimal veriyorum. Ortada iki zıt din var bu da çözüm ihtimalini zorlaştırıyor bence. Ortodoks Kilisesi Güney’de çok etkin, hala İstanbul’a ‘Konstantinopolis’ diyorlar. Bir hazımsızlık var sanki. Müzakere masasında ise toprak konusunun en büyük sorun olacağını düşünüyorum. Çözüm olursa daha huzurlu bir ortam olur diye düşünüyorum. Ekonominin canlanması açısında bence her iki taraf kazançlı olur bir çözümden. İki tarafın da ekonomisi şu anda çok kötü dolayısıyla ekonomik bir barış da hiç fena olmaz.”

Aycan Helvacıoğlu

“Bu kez çok umutluyum. Bana öyle geliyor ki bu kez çözülecek. Müzakere masanında bana göre toprak konusu en büyük sorun olabilir. Burada Rumun toprakları daha fazla ve biz kuruluşumuzdan bu yana dağıttık bu durumu nasıl toparlayacağımız konusunda hiçbir fikrim yok. Ama kolay da görünmüyor. Ama çözülmelimidir derseniz evet çözüm kesinlikle şarttır. Bizlere ekonomik güç katacağına inanıyorum.”

 

Dilek Öztekin

“Sorun bu sefer çözülecek gibi duruyor ama bu artık bir ezber meselesi oldu. Yani çözülecek gibi duruyor diyorum ama içimden bir ses de çözülmeyecek yine diyor. Çok da umutlu değilim. Kendimi bildim bileli bu sorun var. Doğduğumdan beridir duyarım. İnşallah bundan sonra duymayız. Bana göre müzekere masasında en büyük sorun toprak konusu olacak. Çözüm bizler için iş hacmini genişletir, iş bulabiliriz, gençlerin önü açılır bir de artık üniversitlerde öyle alanlar var ki bizim ülkemizde o alanlarda iş bulma imkanı yok. Çözüm sayesinde bu imkanlar da yaratılacağına inanıyorum.”

 

Özlem Korkusuz

“Benim Kıbrıs sorununun çözümü konusunda umudum yok. Ama umarım çözülür. Çözüm halinde bizlere iş olanağı artacak, yatırımlar çoğalacak ve turizm açısından da gerçekten iyi olacağına inanıyorum. Otellerimiz, eko turizmimiz çok daha fazla gelişecek. İnsan ilişkilerimiz düzelecek diye düşünüyorum. Müzakere masasında en büyük sorun bence toprak ve vatandaşlık konuları olacak gibi geliyor bana.”

Tahir Kıbca

“Bana göre bu sorunun çözülmesi artık şart. Kıbrıs sorununun çözümü konusunda artık bu son şansımız diye düşünüyorum. Ekonomik olarak bizler de onlar da çok kötü durumdayız. Bu yüzden aramızdaki bu sınırların kalkması şart. Ama  gözü kapalı bir çözüme de evet demem. Eşit şartlar halinde bir çözüm olması gerekiyor. Bana göre müzakere sürecinde garantiler sorun olmaz ama mülkler sıkıntı yaratır. Rumların ekonomisi bizlerden daha kötü dolayısıyla bu konu özellikle mülk konusu pahalıya mal olabilir. Tabi bir çözüm olursa uzun vadede bir de normalleşme süreci bizi bekliyor olacak. Yasalarımız, ekonomi derken birçok alanda revize dilmemiz şart. Bence adadın Kuzeyi bu anlamda çözüme çok da hazır değil.”

 

Önder Kozan

“Ben hiç umutlu değilim.Ama net söylüyorum bu defa da çözülmeyecek. Boş yere uğraş veriyorlar. Rum ve Türk anlaşamaz. Rum tarafındaki son iç siyasi gelişmeleri takip edin biraz o zaman anlayacaksınız. Bizimkiler yine bu tarafta kendi kendilerine umut dağıtıyor ama adamlar orada ortak metin yüzünden bile hükümeti bozmayı düşünecek kadar çözümden  uzak. Kimse bunu görmüyor mu? Yine bir yerde bir patlak verecekler ve olmayacak. Çözüm olmalı mı derseniz evet olmalıdır. Ben çözümü isteyenlerdenim çünkü bizlerin önü açılacak ekonomik açıdan çok daha iyi olacağımıza inanıyorum. Dış ticaret imkanları açılacak, memlekete para girecek. Şimdi sadece Rum tarafına akar bu para. Bizimle hiç paylaşır mı?

Müzakere masasında en önemli sorun garantiler ve vatandaşlık olur. Biz önümüze geleni vatandaş yaptık bu tarafta.Nasıl çözecekler bu meseleyi. Sorun değil sorunlar çok”

 

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2014, 12:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474