banner564

Gizli mektup Rum basınında

AP Başkanı Schulz, Doğrudan Ticaret Tüzüğü ile Kuzey Kıbrıs’a hayat verilmesini istiyor

Gizli mektup Rum basınında
banner598
    Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un, AB Dönem Başkanı İtalya Başbakanı Matteo Renzi’ye ilettiği gizli mektup dünkü Rum basınında yayımlandı.
   Fileleftheros “Tayvanlaşmayı Canlandırıyorlar... Martin Schulz İşgal Bölgeleriyle Doğrudan Ticaret Tüzüğüne Hayat Öpücüğü Veriyor... Flaş... AP Başkanı’ndan AB Dönem Başkanı’na Mektup” başlıklı haberinde,  Schulz’un, Renzi’ye gönderdiği mektubunun fotokopisini de yayınladı. 
   Gazete Brüksel çıkışlı haberinde Schulz’un mektubundaki dikkat çeken unsurun, AP’nin Komisyon’dan geri çekilmesini istediği, yasa önerlerinin (Ek III-Annex III) listesini (19 tüzük önerisi) Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nü bu listeye değil, hakkındaki çalışmaların devam etmesi gerekenler (Annex I) listesine eklemesi olduğunu yazdı, özetle şunları ekledi:
“Martin Schulz’un ve AP’deki bütün siyasi grupların, dolaylı olarak Kıbrıs siyasi partilerinin çoğunluğunun katıldığı) Başkanlar Konferansı’nın bu tavrı şu iki nedenle haklı soru işaretleri yaratıyor:
1- Gerek AP Hukuk Dairesi gerek Parlamento Hukuk Komitesi 4 yıldan beridir (18 Ekim 2010) Kıbrıs’ın Kuzey kesimini, üçüncü ülke olarak gördüğünden Tayvanlaşmaya götüreceği için Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün hukuki temelinin uygunsuz olduğuna hükmetmişti. AP Başkanı Schulz’un ve Başkanlar Konferansı’nın bu karara saygı gösterip uyması ve diğer 19 tüzükle birlikte bunun da geri çekilmesini istemesi beklenirdi. Ancak Schulz ve Başkanlar Konferansı AP Hukuk Dairesi’nin uzman görüşünü ve Hukuk Komitesi’nin kararını görmezden gelerek Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nü, malum nedenlerle, hayatta tutmaya karar verdi. 

2- Komisyon’un onaylanmayan tüzük önerilerinin 2-3 yıl sonra geri çekilir. Doğrudan Ticaret Tüzüğü ise tam 10 yıldır beklemede bulunuyor. Dolayısıyla bu tüzüğün geri çekilmesinin önerilmesi beklenirdi. Çünkü iki Hukuk Dairesi, Konsey (üye ülkeler) ve Avrupa Parlamentosu hukuki temelini kabul edilemez görmüş ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Katılım Sözleşmesi’nin 10’uncu protokolüne havale etmişti.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2014, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474