banner564

Gidişat kötü

KKTC siyasetinin önemli isimleri son yıllarda ülkenin iyi yönetilmediğini söylüyor

Gidişat kötü
banner598

  Çiğdem AYDIN 

   KKTC siyasetinin önemli isimleri, sorunların her geçen gün daha da arttığını ve ülkenin iyi yönetilmediğini söylüyor. Diyalog’a konuşan eski Başbakanlardan Hakkı Atun özellikle kamu yönetiminin iyi çalışmadığını belirterek “Bu ülke bu şekilde gidemez” dedi. Çalışma eski bakanlarından Özel Tahsin “Yıllar geçmesine rağmen belirli bir sistemi oturtamadık” diyerek, popülizmden yakındı.
   Eski tarım bakanlarından Kenan Akın üretimin yok denecek kadar azaldığını, işsizliğin arttığını belirterek, en önemli sorunun sağlık ve ekonomi olduğunu söyledi. Ülkenin amatörce yönetildiğini belirten eski milletvekillerinden Ergün Vehbi “en önemlisi eğitim günden güne kötüye gidiyor” dedi.
   İşte görüşler:
Hakkı Atun 
“Bir kere her şeyden evvel kamu yönetimi iyi çalışmıyor. Gelmiş geçmiş bütün yönetimleri açıkça eleştiriyoruz. Ama ciddiye almıyorlar. Bir kere memur çalışırken mutlu değil, veremli değil, işler tamamıyla durmuş durumda. Mekanizma çalışmazsa hükumet çalışamaz ki, üçlü kararname motivasyonu kaldırmış, partiye hizmet edenler görev almış, devlete hizmet edenler yerine… Bu çok ciddi sorunlara neden oldu ne yazık ki. Bu durum bu şekilde devam edemez. İkincisi yollarda seyahat ederken bir saygısızlık, kuralsızlık söz konusudur.  Ne arızalanan bir şey tamir ediliyor ne de ışıklar yanıyor. Bu yolları kullanan Bakanlar fark etmiyor mu bunları. Üçlü kararnameler bir an önce kaldırılmalı ve liyakâta dayalı bir şekilde personel alınmalı. Bütçeye ek külfet getirecek tüm uygulamaları sonlandırmaları gerekiyor. Etrafın çöpünü bile gönüllüler topluyor. Kendi kendimize çalıp oynayacaksak ne anlamı vardır. Biz bu devleti bunun için kurmadık.” 

 Ergün Vehbi 
“Bence ülke çok kötü ve amatörce yönetiliyor. Profesyonelce yönetim için hükumetlerin çok çalışması gerekiyor. Ben mutlu değilim. Bilirkişilerden hiç fikir alma yok. En önemli sorun eğitim, günden güne kötüye gidiyor. Atatürkçü eğitim anlayışından uzaklaşıyorlar, şimdiden önünü almak lazımdır. Sağlık tamamen bir felaket haline döndü. Doktor yok, ilaç yok, hastane yok peki neyi yönetiyor bu insanlar.  
Bana göre tüm Bakanlıklar, Başbakanın koordinesinde belirli hedefler seçmelidirler. Örneğin Maliye Bakanı Türkiye’yi beklememeli, yerel kaynakları artırmak için önce tasarruf tedbirlerini hayata geçirmeli.
Öte yandan bir nüfus politikası kesin bir şekilde açıklanmalı ve geri dönüşü olmamalı. 
Eğitim ve sağlık sistemi ile ilgili de mazeretler üretmemeli.” 

Kenan Akın 
“Maalesef ülkemiz iyi yönetilmiyor. Üretim yok, işsizlik sorununu dahi af yasası ile çözmeye çalışan bir yönetim anlaşılışı var. Temiz toplum, temiz siyaset diyenler sessiz kalıyor. Bizim en önemli sorunumuz sağlık ve ekonomidir. Otorite boşluğu vardır, hükumet otoritesini gösteremiyor. Koalisyon var ama herkes kendi bireysel siyasetini yürütüyor. Bana göre oturup ciddi anlamda planlama yapmaları lazımdır. Örneğin kaçak işçi, vergi kaybı, insanların sömürülmesi konusunda ciddi politikalar üretmelidirler. Popülizmden uzak bir şekilde hareket edilmelidir. Eğer kaçak işçi sorununu çözerlerse diğer sağlık sistemindeki sorunları da otomatik bir şekilde çözeceklerine inanıyorum. Trafik sorunu almış başını gidiyor bunun için yasal ciddi tedbirler gerekiyor. Kazaların birçoğu aşırı süratten oluyor o zaman denetimleri artıracaksınız, güvenli yol meselesini çözeceksiniz.” 

Özel Tahsin 
“Devletin iyi yönetildiğini düşünmek için çok iyimser olmak gerekir ben de iyimser değilim. Yıllar geçmesine rağmen belirli bir sistemi oturtamadık. Ekonomik tedbirler yetersiz, istihdam alanları açılamıyor, turizm alanında beklentileri karşılamıyoruz.
Direkt seferlerin olmaması turizmi başka yöne çevirdi, uçak biletleri pahalı olduğu için rakamlar düştü. Yıllar önce tedbirler alınabilirdi, bürokrasimiz hala hantal. Yüksek eğitimde de düşüşler yaşanıyor. Bunun da gerçekten sorunlardan dolayı olduğuna inanıyorum. Ben hemen hemen her gün Lefkoşa’ya gidiyorum Güzelyurt’tan çıkarken birçok öğrenci görüyorum onları da alıp Lefkoşa getiriyorum. Yolda konuşma fırsatım oluyor ne yazık ki biz öğrencileri dahi taşıyacak toplu taşıma sistemini oturtamadık. Ülke içerisinde bile ulaşımı sağlayamıyoruz. Öğrenciler ev kiralarından yakınıyor. Bunlar popülist politikalardan uzak korkmadan bir takım kararlar alınarak çözülür. Maalesef iktidara gelen siyasilerimiz bunu unutuyor. ‘Şeriatın kestiği parmak acımaz’ misali iktidarların hareket etmesi gerekir. Siyasiler halk için acıtsa da belirli kararları almak orundadırlar ancak bu şekilde düzeleceğine inanıyorum.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473