Kıbrıs Rum kesiminde yoğun tartışmalara neden olan 11 MI-35 Rus saldırı helikopterlerinin bakım-tamirinin yapılmasına karar verilirken , DİSİ’nin ekenomik krizi gerekçe göstererek karşı çıktığı, İsrail’den iki adet açık deniz devriye (karakol) gemisinin alımı ise durduruldu.
DİSİ’nin Rusya ile ilişkilerin olumsuz etkilenmemesi için helikopter tamirine onay verdiği belirtildi.
Politis Gazetesi’ne göre, yoğun tartışmaların ardından, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) teçhizatlarıyla ilgili yapılan tartışmalara formül bulundu; helikopterler tamir edilecek, gemilerin alımı ise “buzdolabına” kaldırılıyor.
Rum Meclisi ve Rum Meclisi Savunma Komitesi, ilk başta konuyla ilgili yoğun itirazlar ve tepkiler ortaya koyan DİSİ’nin de onayıyla helikopterlerin tamiri için gerekli olan 28 milyon Euro’luk ödeneği serbest bırakıyor. Aynı döneme denk gelen, İsrail’den açık deniz devriye gemisi alımının ise “donduruluyor. Rum tarafının, gemilerden doğacak boşluğu kapatmak için, Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı FRONTEX’e kendilerine gerekli altyapıyı sağlaması için başvuruda bulunacağı belirtildi.
Anastasiadis anlayışla karşıladı
Tüm bu gelişmelerin son zamanlarda gerçekleştirilen yoğun kulis faaliyetlerinin sonucu olduğunu aktaran gazete, kulis faaliyetlerinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, DİSİ’nin iki teçhizat programı için gereken ağır miktara (gemiler için 140 milyon Euro, helikopterlerin tamiri için 28 milyon Euro) yönelik endişelerini anlayışla karşıladığını kaydetti.
Wonodds style="font-size:12.0pt;font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-font-family:"Times New Roman""> Anastasiadis’in, yapılan görüşmede, DİSİ’nin gemiler konusundaki, ekonomik kriz döneminde gemlilerin alımı için bu kadar çok para harcanmamasının gerektiğine dair tezine karşı çıkmadığı, böylece konunun kapanmış göründüğü belirtiliyor.
Bilgilere göre siyasi ve diplomatik nedenler dolayı helikopterlerin tamirinin gerekli görüldüğünü belirten gazete, birkaç hafta önce helikopterlerin tamirine yazılı yaptığı açıklamayla karşı çıkan DİSİ’nin bugün yeni bir mektup göndermesinin ve böylece Rum Meclisi Savunma Komitesi Başkanı Yorgos Varnavas’ın, önkoşul olarak konulan oybirliğin sağlanmasıyla ödeneğin serbest bırakılmasını imzalamasının beklediğini aktardı.
Tamirat bir yıl sürecek
Gazete helikopterlerin mekanik tamirinin 2014 yılında başlaması ve 2015 yılına kadar sürmesinin beklendiğini, helikopterlerin bu amaçla Rusya’ya götürüleceğini belirtti.
Gemiler konusunda ise alımlarının “buzdolabına” konduğunu kaydeden gazete, Rum yönetiminin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesinin” (MEB) gözetimi için alternatif çözümleri incelediğini; FRONTEX’e, karadan 100 kilometre mesafede devriye gezecek ve aynı zamanda arama kurtarma operasyonları da yapabilecek gemiler verilmesi için başvuruda bulunulmasının bir çözüm olduğunu yazdı.
Ayrıca, sözde Rum “MEB”inin gözetimine yardımcı olması için İsrail ile temaslarda bulunulmasının da ihtimal dahilinde olduğu kaydedilid.
Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2013, 22:47