banner564

Gerçeklerle bağdaşmıyor

Yeniden başlayan müzakereler hakkında halkı aydınlatan Eroğlu, “Anstasiades’in, ortak açıklama konusundaki yorumlarının temeli doğru değildir” dedi

Gerçeklerle bağdaşmıyor
banner598

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün, yeniden başlayan müzakere süreci konusunda, BRT’den halka sesleniş konuşması yaptı ve ortak açıklamayla ilgili halkı aydınlattı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anstasiades’in, ortak açıklama konusundaki yorumlarının temelinin doğru olmadığına ve çoğu gerçeklerle bağdaşmadığına işaret ederek “Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak, tarafların üzerinde uzlaşmaya vardığı ortak açıklama metninin her ne nedenle olursa olsun tek yanlı olarak yorumlanmasını bu sürece zarar verebilecek riskli bir davranış olarak görüyoruz” dedi.

Bölgede ve dünyada önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Eroğlu, “Kıbrıs konusunu değerlendirirken resmin bütününü de görmeye çalışmanın kaçınılmaz olduğu nettir.

Kendimizi gelişmelerden soyutlamamız mümkün değildir” diye konuştu.

 

Anavatanla el ele

“Anavatan Türkiye ile birlikte el-ele gönül gönüle Milli Davamız Kıbrıs konusunu ele almak elzemdir” diyen Eroğlu, halkla, meclisle, hükümetle, siyasi partilerle, Türkiye’yle, kurum, kuruluş, sendikalar ve ilgili kesimlerle temasta olmaya devam edeceklerini belirtti.

Ortak açıklama metninin çözümün kendisi olmadığının, müzakerelerin başlatılması için yapılan bir çalışma olduğunun altını çizen Eroğlu, “Bu “Ortak Açıklamayı” ortak hedef olan adil ve kalıcı bir uzlaşıya varmak için bir enstrüman olarak olumlu bir anlayışla kullanmalıyız” dedi.

 

Acı tecrübeler bir daha yaşanmasın

“Sevgili vatandaşlarım, üzerinde uzlaşmaya vardığımız ortak açıklama metni taraflardan sadece birinin hassasiyetlerini gözeten bir belge değildir ve olamaz” diyen Eroğlu, Geçmişin acı tecrübelerinin bir kez daha yaşanmaması gerektiğini ifade ederek “İşte bu nedenle gerek mülkiyet hakkının gerek yerleşim özgürlüğünün ve siyasi haklarla benzeri bazı başka hakların kullanılmasının, ortaya çıkacak yeni ortaklığın iki kesimli ve iki toplumlu karakterine halel getirmeyecek şekilde düzenleneceğini herkes bilmelidir” diye konuştu.

 

Tüm vatandaşlarımızın oy hakkı olacak

Yeni ortaklıkta iki kurucu devletin olacağını ve bunların eşit statüye sahip olacağını söyleyen Eroğlu, “Bunun kayda geçirilmiş olması da büyük önem taşımaktadır. Kurucu Devletlerin yetki alanlarına giren konulara federal devletin müdahale edemeyeceğinin kabul edilmiş olması da ortak açıklama metnine olumlu yaklaşmamızı sağlayan önemli bir etken olmuştur” dedi.

Eroğlu konuşmasında “Kıbrıs Rum tarafı ne talep ederse etsin, ayrı ayrı ve eş zamanlı referandumlardan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılacak olan referandumda oy kullanma hakkı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti seçmen listesine göre oy kullanma hakkına sahip olan tüm vatandaşlarımıza ait olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Halka seslenerek, “Sizden güç alarak, sizin iradenizle, sizin güveninizle masadayım” diyen Eroğlu, “Sizden beklentim bölünmeden, spekülasyonlara kulak asmadan, farklılıklarımızı zenginlik sayarak, mümkün olduğunca ortak noktalarda buluşup ileriye bakmanızdır” diye konuştu.

 

Tüm başlıklar müzakere edilecek

Ortak açıklama metninin çözümün kendisi olmadığının, müzakerelerin başlatılması için yapılan bir çalışma olduğunun altını çizen Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu “Ortak Açıklamayı” ortak hedef olan adil ve kalıcı bir uzlaşıya varmak için bir enstrüman olarak olumlu bir anlayışla kullanmalıyız.

Sevgili vatandaşlarım, bu noktadan sonra yapılması gereken şey, ileriye doğru bakarak Kıbrıs sorununun tüm başlıklarında müzakere edip somut sonuçlar elde etmektir. Sizin adınıza benim iradem bu yöndedir”

 

 

Eroğlu KTMMOB’u kabul etti

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Genel Başkanı Zihni Turkan ve beraberindeki heyeti kabul etti.

KTMMOB Genel Başkanı Zihni Turkan kabulde yaptığı konuşmada, yoğun programı içerisinde kendilerine zaman ayırdığı için Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na teşekkür ederek, ziyaret amaçlarının su, çevre ve tarım olarak sıraladığı ülkenin üç önemli konularında 20-21 Şubat tarihlerinde düzenleyecekleri kongreye Eroğlu’nu davet etmek olduğun söyledi.

Turkan, Ziraat, Çevre ve Maden Mühendisleri Odası’nın yoğun uğraşları sonucu gerçekleştirilecek kongrede, ülkenin en büyük sorunlarından olan su, çevre ve tarım konularının irdeleneceğini kaydetti.

Kıbrıs konusunda yaşanan gelişmelere de değinen Turkan, birliklerinin tek vizyonu olan Kıbrıs’ta kalıcı, federal bir çözüm için Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na destek belirtti.

Turkan, çözüm sürecinde teknik konularda üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

 

 Kahramanmaraşlılardan tam destek

 

 Kahramanmaraş Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hayri Orçan ve bazı yönetim kurulu üyeleri dün Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu ziyaret ederek, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yeniden başlayan müzakereler konusunda kendisine tam destek belirtti.

Kahramanmaraş Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hayri Orçan Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun müzakere sürecinde ortaya koyduğu sonuç alıcı tavırdan derneğin memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı!nın müzakere masasında Kıbrıs Türk halkının haklarını geri götürmeyecek bir duruş sergilediğini belirten Orçun, “Bu konuda size güven ve desteğimiz tamdır” dedi.

Derneğin amacının Maraş kültürünü tanıtmak, zengin Kıbrıs Türk kültür mozaiğine entegre etmek, Kıbrıs Türk kültürünü ve KKTC’yi tanıtmak olduğunu kaydeden Orçun, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu Maraş’ın kurtuluşunun 94’üncü yıldönümü nedeniyle yarın gece düzenleyecekleri yemeğe davet etti.

 

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2014, 02:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner474