Remzi SAMAR
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde hizmet veren Girne Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarına Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Hüseyin Angolemli, Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP) Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Onurer ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Arif Salih Kırdağ tepki gösterdi.
Hüseyin Angolemli, verilerin gerçekle hiç ilgisi olmadığını belirterek, “Sokaktaki insanların nabzını tuttuğunuzda bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Yarın seçim sonuçları ortaya çıktığında bu bilim kurumunun zarar göreceğinden korkuyorum” dedi.
KSP Cumhurbaşkanı Adayı Onurer de gerek bu anketi gerekse daha önce yayımlanan anketi ne demokratik ne de bilimsel bulmadığını ifade etti.
Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Kırdağ ise bu anketin mevcut Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından yaptırıldığını iddia ederek, “Gerçek anketi 19 Nisan akşamı göreceğiz” dedi.
Kim ne dedi?
Angolemli: Halkın söyledikleri ile çelişiyor
“Çok düşündürücü bir anket… Bu üniversitenin seçim sonucunda olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalacağını düşünüyorum. Halkın bugün ağzından çıkanlar neden ankette üniversitenin sonuçları uymuyor. Bence üniversitelerin yapacağı bir iş değildir bu. Çok daha dikkatli olunmalıdır.
Halkın büyük çoğunluğu taraflı bir sonuçtur diyor. Üniversite bunu nasıl izah edecek. Hele hele dediğim gibi yaptığımız nabız yoklamaları ile de çelişmektedir. Eğer seçim sonuçları ile üniversitenin bulduğu sonuçlar arasındaki fark tutarlı olmazsa ne olacak? Halk bunları tartışmaya başladı. Bir üniversite nasıl böyle bir araştırmada bulunur. Her şeyi bir yana bırakalım. Böyle anketler açıklayarak bir takım algılar yaratmaya çalışırken tepki görüyor. Bence üniversiteler bu konuları daha dikkatli olmalıdır. Mesela ben x adayı tutarım. X adayı çok düşük gösterdi. Benim tepkim üniversitelere olur. Böyle işlerle niye uğraşıyorlar. Bilemedim. Başka sektörler var. Onlar uğraşsın. Çok düşündürücüdür. İkide bir de bu işin peşine düşmeleri.”
Onurer: Demokratik ve bilimsel bulmuyorum
“Gerek bunu gerekse bundan önceki şirketin yaptığını ne demokratik ne de bilimsel bulmuyorum. Kamuoyunu yönlendirme amaçlı buluyorum. Özellikle birinci ankette bu çok netti. Yarışta 7 aday olmasına rağmen 4 adayı koyarak yapılmış ve gayri bilimseldi. Anket olayına genel çerçevede baktığımız zaman sorulan sorular; kaç kişiyle yapıldığı bir nabız ve yön verir ama ben de bir zamanlar anket işi ile uğraştım. Çok yakından biliyorum anketler çok yakından yapılmıyor. Sonuçlarının da ille de bire bir tutmasını beklemek zor.
Sorulan sorulara yüzeysel bakmama rağmen gerçek anlamda bu ülkenin sorunlarının sorulduğuna inanmıyorum. Türkiye ile ilgili sorular yüzeysel sorulardı. Dolayısıyla sonuçların da bu anlamda objektif çıktığına inanmıyorum. Hiçbir nabız vermez denilemez. Belirli bir nabzını belirler. Üniversiteler böyle çalışmalar yapmalı ama günün sonunda sadece bir anket olmalı esas misyonunu bilim yuvası olmalı. Bu misyonu taşıdıklarına inanmıyorum. Ülke sıkıntılarını sadece seçim zamanında dile getirmeye çalışmak doğru değil. Sadece seçim döneminde ortaya çıkıp anketler yapmaları kuşkular uyandırıyor. Apar topar seçim dönemlerinde ortaya çımanın doğru olduğunu düşünmüyorum.”
Kırdağ: AB kurumları beni yüzde 35 gösteriyor
“En güzel anket sonucu 19 Nisan akşamı halkın iradesidir. İtibarı kariyeri sıfır noktasında çarpılacak olan Eroğlu para gücünü kullanarak GAÜ gibi bir kuruluşun rektörünü kendi amaçları için kullanma yoluna gitmiştir. Bu tam tersine dönüyor. Halk bunu anlamıştır. Protesto ediyorum. Bir yanlış olarak tarihe geçecektir. Benim oylarımın AB Belçika kaynaklı anketlerde yüzde 35 olduğu gözüküyor. Bunlara vatandaşların itibar etmeyeceğini söylemek istiyorum. Kendisi ile ilgili kamuoyu oluşturması içerisinde olduğu göstermektedir.”
Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2015, 10:20