Melin DOBRAN
Güzelyurt’a bağlı Aydınköy Muhtarı Tamer Tayanç, köyde birçok sorun olduğunu ve yetkililerin hiçbir sorunla ilgilenmediğini savundu.
Tayanç, köyün en büyük problemleri arasında kırsal kesim arsası, mandıralar ve Türkiye’den gelen suyun dağıtımı için yapılan çalışmalar sonrası ortaya alt yapı sorunu olduğunu söyledi.
Güzelyurt milletvekillerine tepkili olan muhtar, “Bu işler mecliste oturmakla olmaz. Köydeki gençliği bitirdiler. Su konusunda bağıracaklarına, ‘köyde kazı çalışması yapılacak’ diye bilgi versinler. Aradığımızda ilgili bir merci bulamıyoruz. Eğer görevlerini icra edemiyorlarsa, bir daha day olmasınlar” dedi.
“Gençler köyden göç ediyor”
Köyde 1985 yılından beridir kırsal kesim arsası dağıtılmadığını ifade eden Muhtar Tayanç, 1985 yılında dağıtılan arsaların ise geri alındığını söyledi. Geri alınan arsaların başkalarına koçan edildiğini dile getiren Tayanç, bu yüzden gençlerin köyden göç ettiğini belirtti. Tayanç, “Gençler köyde kalmak istiyor. Onlara arsa verilmediği için doğal olarak köyden Lefkoşa’ya gidiyorlar. Bu gençler evlenip, çoluk çocuğa karışınca, aileler de çocuklara bakmak için şehre taşınıyor. Bu yüzden köyde nüfus da azalıyor. Köyde işsizlik hat safhada” diye konuştu.
“Mandıralarda su ve elektrik yok”
Tayanç, “Köydeki mandıralarda elektrik, su ve alt yapı yok. Bu hayvancılar için çok büyük bir sıkıntı. 2000 yılında mandıralar bölgesine elektrik çekilmesi için gereken parayı ödedik. Yıllardır elektrik bağlamadılar. Elektrik kurumu ile de görüştük. ‘Kaymakam söylesin hemen bağlarız’ dediler. O dönem Güzelyurt Kaymakamı Menteş Gündüz’dü. Şimdiki kaymakama da gittim. ‘Araştıracağız, bakacağız’ dedi. Köylü, taşıma su ile hayvanlara su götürüyor. Elektrik olmadığı için çobanlar mandıraya jeneratör alıyor. Onlar da sağım makinelerinin yükünü fazla çekemediği için sürekli olarak yanıyor ve patlıyor. Çoban kazandığını jeneratöre mi verecek? İnsanların süt parası bile ödenmedi. Elektrik ve su olmadığı için kimisi hayvanları evinin yanında besliyor. Bu konuyla ilgili çalmadık kapı bırakmadım. Her hafta kaymakamlığa ve bakanlığa gidiyorum. Hiçbir sonuç alamıyorum. Bazı hayvancı, hayvanları satmak zorunda kaldı. Sırf bu sorun yüzünden. Bir arkadaşımız, 1 yılda 4 jeneratör aldı. Bir jeneratör 5 bin TL civarı bir paradır. En sonunda ondan da vazgeçtiler. Mandıra yolu toprak yok. Orasının asfaltlanması gerekiyor. Kaymakamın acilen emir vermesini istiyoruz. Birçok hayvancı hayvancılık yapmaktan vazgeçti” şeklinde konuştu.
“Köyün merkez yolunu kapattılar”
Tayanç konuşmasının devamında şunları aktardı, “Türkiye’den gelen suyun borusu, köyün ortasından geçiyor. Yolları resmen işgal ettiler. Köy ikiye ayrıldı. 8 aydan beridir yola asfalt dökmelerini bekledik, sadece yama yaptılar. Yaklaşık 10 gün önce havalandırma yapacaklar diye yolları tekrardan kazdılar. Birkaç gün kalıp çaktılar ve beton döktüler. Köyün merkez yolunu kapattılar. Bu konuyla ilgili kaymakama bilgi verdim. Kazı yapılmadan önce kimse bana kazı yapılacağını söylemedi. Ben muhtarım ve haberim olmalıydı. Dozerler geldi işe başladılar ve kazı yapılacağını o şekilde öğrendim. Bahçelere giden yolları da kazdılar. Çakıl olsun dökmediler. Yağmur yağdığı zaman kamyonlar batıyor ve çıkamıyor.”
Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2016, 10:07