banner564

Geçişler rahatlayacak

Metehan kapısını ziyaret eden Özersay, hükümetin almakta olduğu önlemleri açıkladı

Geçişler rahatlayacak
banner598

  Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, Diyalog’un aylardır sürdürdüğü uyarıları dikkate alarak Metehan kapısındaki geçişlerde yaşanan sorunları gidermek için hükümetin almaya başladığı tedbirleri açıkladı, bölgeyi ziyaret edip meseleyi yerinde yetkililerle inceledi.

Diyalog’a konuşan Özersay, hükümetin bir yandan sınırda görev yapan sivil hizmet görevlilerinin çalışma koşullarında yaptığı iyileştirmeleri diğer yandan geçişlerin hızlanması için alınmaya başlanan ilave tedbirleri anlattı. 
Özersay geçişlerin kolaylaştırılması için çaba harcadıklarını vurgulayarak açıklamalarda bulundu. 
Özersay, döviz karşısında Türk Lirasının değer kaybetmesi ve aradaki kur farkı nedeniyle ağırlıklı olarak Rum tarafından Kıbrıs Türk tarafına olan geçişlerin katlanarak arttığını, bunun gerek ekonomik ve ticari olarak ülkeye faydası olduğunu, gerekse iki taraf arasındaki diyaloğun ve ilişkilerin gelişmesi açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Bazı tedbirler alındı
Metehan’la ilgili bazı tedbirler alındığını açıklayan Özersay, şunları söyledi:
“Bu kapılarda çalışan arkadaşlarımızın moral ve motivasyonunun iyileştirilmesi, doğal olarak verimliliklerini de olumlu yönde etkileyecektir. Bu çerçevede bazı tedbirler aldık. 
Sivil hizmet görevlilerine verdiğimiz sözü tutarak asgari ücretin yüzde 15’i oranında bir tahsisat vermeye başlayacağız. Bu konuda ilgili tüzük değişikliğini yaptık.
Sivil hizmet görevlilerinin ek mesailerinin yüzde 20 oranında alabilmelerini mümkün kıldık, bir başka ifadeyle ek mesai katsayısını artırdık.
40 yeni sivil hizmet görevlisi alarak kapılarda saatlerce hiç ara vermeden ve nefes almadan görev yapan bu arkadaşlarımızı bir nebze rahatlattık.
Sivil hizmet görevlilerinin, görev yerlerinin belirlenmesinde ikametlerini dikkate alan bir uygulamaya geçtik. Böylece hem aşırı yol masrafından hem de iş yerine ulaşma sıkıntısından bir nebze bu insanları kurtarmış olduk.
Geçmişte sivil hizmet görevlileri işe girdikten kısa süre sonra kamudaki başka alanlarda iş sınavlarına girerek bu görevlerini terk ediyorlardı ve bu da alımlar yapmamıza rağmen sıkıntıya neden oluyordu. Şimdi bu konuda bir kural getirildi ve üç yıl çalışmadan ayrılmayı zorlaştıran ve tazminata bağlayan düzenlemeler yapıldı.”

Pratik uygulamalar olacak
Bakan Özersay, bölgede görev yapan yetkililerin ortaya koyduğu yeni ve pratik uygulamalar ile önümüzdeki günlerde devreye koymayı düşündükleri uygulamaların geçişlerde bir miktar daha rahatlama getireceğine dikkat çekti. Özersay, pratik tedbirleri şu şekilde sıraladı:
Sigorta işlemi başka yerde yapılacak, Şeritlerdeki tıkanıklık azalacak, ilave bir şerit daha olacak,  ilave bir cep daha yapılarak orta bölümün daha fazla kullanılması sağlanacak, Metehan yoluna kaçış yolu yapılacak. 
Özersay sözlerini şöyle sürdürdü:
“Güneyden kuzeye geçişte ilk kabin sigorta işlemleri için kullanılıyor, oysa yolcular sigorta almak üzere durduklarında işlem uzadığı için arkadan gelen araçların beklediği şerit çoğu zaman tıkanabiliyor. Bunu önlemek için sigorta işlemi yapılan kabinler, geçiş noktasının az gerisine yapılacak olan bir cep içerisine alınacak. Böylece sigorta yapmak isteyenler bulundukları şeridi hiç tıkamayacaklar ve kenarda bu işlemi yapabileceklerdir.
Güneyden kuzeye geçişlerin çok yoğun olduğu saatlerde, özellikle kuzeyden güneye geçiş nispeten daha rahatsa, güneye gidiş için kullanılan kabin ve güzergahlardan birisi geçici olarak iptal edilerek güneyden kuzeye geçiş için kullanılmakta ve böylece geçiş bir şerit daha artırılabilmektedir. Bu adım atıldığında uzun kuyruklar kısa sürede eritilebiliyor. Bu uygulama sıkıntının aşılmasında önemli katkı yapacak.
Şu anda kabinlerin arka tarafında kullanılabilecek ve böylece geçişlerde ilave bir kontrol noktası yaratabilecek bir potansiyel var. Devreye sokulabilmesi için planlama inşaat ve karayolları dairesi ile konuşulacak.
Metehan çemberinden geçiş kapısına gelen yolda herhangi bir sorun olması ya da bir aracın oradan çıkmak istemesi durumunda, trafik olan günlerde oradan kaçış mümkün değil. Bu nedenle yolun iki farklı noktasına kaçış yolu benzeri bir uygulama ile o trafik olan alanı terk etme şansı vermeyi düşünüyoruz.
Hedef Noel döneminde yaşanacak yoğunluk öncesinde bazı ilave tedbirleri daha yürürlüğe koymak ve geçiş yapacak olanları bu sıkıntılardan kurtarmak.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473