banner564

Geçersiz

Avrupa Parlamentosu’nun onayladığı raporda, Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesi, Maraş’ın BM’ye iadesi ve Ermeni tezlerinin kabul edilmesi çağrısı yapılıyor

Geçersiz
banner598
   Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye raportörü Hollandalı Sosyalist Kati Piri tarafından  kaleme alınan ve Rum-Yunan tezlerine destek veren raporu ezici bir çoğunlukla onayladı.
   Türkiye’ye, Kıbrıs’taki askerlerini çekme ve Maraş’ı, Birleşmiş Milletlere devretme çağrısı yapılan rapora 94 "hayır", 127 çekimser, 432 de “evet” oyu verildi. Avrupa Parlamentosu’nbun tek yanlı kararında, Ermeni iddialarının Türkiye tarafından kabul edilmesi de isteniyor.
   Raporun, sonradan eklenen seçimlerle ilgili paragrafında şöyle deniliyor:
    "Türk modern tarihinin en kapsayıcı ve temsil kabiliyeti en yüksek meclisinin seçilmesini memnuniyetle karşılıyoruz, Türk demokrasinin direncini ve sağlanan çok yüksek katılım oranı ve seçim gününde sivil toplum gönüllülerinin etkileyici katılımıyla ispatlanan vatandaşların demokratik ruhunu övüyoruz. Tüm partilere Türkiye'nin demokratikleşme sürecini ve AB ile reform diyaloğunu yeniden canlandırma hedefiyle istikrarlı ve kapsayıcı bir hükümet kurma yolunda çalışma çağrısı yapıyoruz."
   Avrupa Parlamentosu'nun 15 Nisan'da aldığı, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren ve Türkiye'ye Ermeni tezlerini kabul etme çağrısı yapan karara, kabul edilen değişiklik önergeleriyle Türkiye raporunda da atıf yapıldı. 
    Raporda Türkiye'de temel haklar ve yargıyla ilgili reformlara acil ihtiyaç duyulduğu belirtilerek bu konuyla ilgili fasılların müzakerelere açılabilmesi için AB Komisyonu ve üye ülkelerden çabalarını hızlandırmaları talep edildi.
    AB'nin enerji güvenliğinde Türkiye'nin taşıdığı stratejik öneme vurgu yapılan raporda Ankara'yla Moskova arasındaki yakın enerji işbirliğinden endişe duyulduğu ve bu nedenle AB'nin Türkiye ile enerji müzakerelerini hızlandırması gerektiği ifade edildi.

Basın ver yargı

   Raporda ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, temel haklar, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve yolsuzlukla mücadeleyle ilgili yoğun eleştirilere yer verilirken, son dönemde kabul edilen iç güvenlik paketi, MİT yasası, HSYK yasası gibi düzenlemelerden ve Emniyet'teki atamalar ve ihraçlardan, hakim ve savcı ihraçları ve tutuklamalarından endişe duyulduğu belirtildi.
AP Türkiye raporunda toplumun tüm kesimlerinin siyasi katılımı açısından yüzde 10 seçim barajının indirilmesinin önem arz ettiği vurgulandı.

Askerlerini çek

   Kıbrıs sorunuyla ilgili tek taraflı çağrılara yer verilen raporda Türkiye’den KKTC'deki askerlerini çekmeye başlaması ve kapalı bölge Maraş’ı BM'ye iade etmesi istendi.
   Öte yandan AP genel kurulundaki oylamada, PKK'nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep eden değişiklik önergesi ise reddedildi.
    Raporda ayrıca çözüm sürecine ilişkin teşvik edici ifadelere yer verilerek bu konuda tüm siyasi partilerden destek istendi. 

Bozkır’ın değerlendirmesi

   Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır,  raporla ilgili değerlendirmesinde "Kıbrıs hakkında teşvik edici ifadeler doğru olurdu" dedi.
   Kıbrıs’la ilgili müzakerelere başlanmasının olumlu karşılandığı raporda tek taraflı bir bakış açısının muhafaza edildiğini söyleyen Bozkır, şunları kaydetti:
"Büyük ihtimalle Kıbrıs sorununda çözüme yaklaştığı bir ortamdayız. Kıbrıs sorununun çözüme yaklaştığı bir ortamda bu raporda müzakereleri teşvik edici, müzakerelere engel teşkil etmeyecek ifadelerin yer alması daha doğru olurdu. Maalesef Kıbrıs ile ilgili de bu ilişkilere zarar vermeyi misyon edinmiş kişilerin önergelerinden kaynaklanan zarar verecek boyutta ifadeler bu raporda yer almaktadır."




Türkiye Dışişleri Bakanlığı, AP’nin raporuna sert tepki gösterdi

‘Kabul edilemez’


   Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun oy çokluğu ile almış olduğu kararlara sert tepki gösterdi.
   Alınan kararın kabul edilmeyerek iade edildiği belirtilen açıklamada, "Ülkemize birçok alanda yöneltilen mesnetsiz iddialar içermesi nedeniyle söz konusu karar tarafımızdan kabul edilmemekte ve iade edilmektedir. Bu Kararın AP ile işbirliğimize katkıda bulunmayacağı açıktır" denildi.
   Açıklamada, şöyle denildi:
   "Avrupa Parlamentosu'nun (AP), AB Komisyonu'nun 2014 Türkiye İlerleme Raporu'na ilişkin kararı, 10 Haziran 2015 tarihinde AP Genel Kurulu'nda kabul edilmiştir. Bu yıl Hollandalı Sosyal Demokrat Parti üyesi Kati Piri tarafından hazırlanan AP Kararı'nda, AB Komisyonu'nun 2014 Genişleme Stratejisinde belirtildiği gibi, ekonomi, enerji güvenliği ve dış politika konularında işbirliğindeki rolüyle ülkemizin, AB'nin stratejik bir ortağı olduğu teyid edilmiştir. Ülkemizin AB'ye üyeliğini stratejik tercih olarak gördüğü ve katılım hedefi doğrultusunda kararlılıkla çalışmalarına devam ettiği AB makamlarına her vesileyle iletilmektedir. Bu kararlılığımızın desteklenmesi ve teşvik edilmesi için, AP tarafından ülkemiz hakkında alınan kararlarda, adil ve objektif olunmasını, eleştiri ve beklentilerin dengeli ifadelerle dile getirilmesini beklemekteyiz." 


Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2015, 06:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474