Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, “Kıbrıs’ta bir tarafın sevindiği bir tarafın üzüldüğü bir çözüm olamaz” dedi.
Türkiye’deki Milliyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Barış Burcu, Kıbrıs sorununun çözümü ile birlikte Ada’nın zenginleşeceğini belirtti.
Rumlar için “tehdit” gözüken garantilerin yeniden ele alınabileceğini ifade eden Burcu, şunları söyledi;
“Kıbrıslı Türkler kendi güvenliği için Türkiye’nin garantisini istiyor. Bir taraf için güvenlik olanın diğer taraf için tehdit olmayacağı yeni bir Garanti sistemini nasıl oluşturabiliriz bunu düşünmeye başlayıp, tartışma günü geldiği zaman üretken ve yapıcı olmalıyız.”
“Taraflar onay verirse neden olmasın…”
“Garantiler uluslararası bir anlaşmadır. Bütün imza atan tarafın bir masa etrafında buluşması ve hep birlikte onay vermesi ile değişebilir” ifadelerini kullanan Burcu, “1960’da olan garanti sistemi, zamanın şartları dikkate alınarak kurgulanmıştı. Aradan 55 yıl geçti. 1960’larda yaşamıyoruz. Varılacak çözümün içeriği de çok farklı olacak. İki bölgelilik olacak şu anda. 1960’da bu yoktu” dedi.
Müzakerelerde 6 başlıktan Yönetim ve Güç Paylaşımı, AB ve Ekonomi başlıklarında büyük oranda sona gelindiğini anlatan Barış Burcu, “Zor konulardan biri olan Mülkiyet şu anda masada” diye konuştu.
“İki bölgelilik bozulmayacak…”
Burcu, “Mülkiyette iki bölgelilik anlayışını bozmayacak bir çözüm olacak. Kıbrıslı Türkler kendi bölgelerinde çoğunluğa sahip olacak” dedi.
Barış Burcu, Mülkiyet’te bir takım iadelerin söz konusu olabileceğini belirterek şunları söyledi:
“Bunun sınırlı olması ve insanlarımızın günlük hayatına fazla etki etmemesi hedeflerimiz arasında. Mülkiyet’te her iki tarafın da kazançlı çıkabileceği arayışlar var. Sınırlı sayıda da mülkünü Rum’a iade etmek durumunda kalan Türk’e alternatif başka mülk ya da tazminat ödenecek. Belirsizlik kalkacak, mülkler değerlenecek. Tazminat ağırlıklı bir Mülkiyet rejimi olacak. Tüm tazminatın dışarıdan karşılanacağı gibi uçuk bir beklentimiz yok. Ama önemli katkılar alacağız. Bu gerçekleşirse, tazminatlar nakit ödenecek. Yaklaşık 25 milyar dolar olarak bir tazminat beklentisi var.”
“Liderlerin birbirine hitapları çok samimi”
“Mülkiyet ağırlıklı bir tartışma ortamı var. Bu doğru değil. Kıbrıs Türk toplumun dünyadaki varlığı çok önemli hususlardır” diyen Burcu, “KKTC’yi kurmuş olsak dahi tanınmış bir devlet olamadık.Çözümü başarırsak, Kıbrıs Türk toplumunun eşit ortak olduğu bir devlet yapısı ile dünya arenasıyla yer alacağız” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Lider Anastasiadis’in çok samimi bir diyalogları olduğunu da belirten Burcu, iki liderin bir birlerine genellikle, “Mustafa ve Nikos” diye hitap ettiğini sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2016, 10:03