banner564

Fırıncılardan Kıb-Tek'e tepki

Kıb-Tek’in tüketim miktarının iki katı kadar depozit ücreti istemesine fırıncılardan da tepki var

Fırıncılardan Kıb-Tek'e tepki
banner598
Melin DOBRAN
Kıb-Tek’in tüketim miktarının iki katı kadar depozit ücreti istemesine fırıncılardan da tepki var. Göçmenköy Şah Fırını Direktörü Olgun Şah, kendisine Kıb-Tek’ten gönderilen belge karşısında şaşkına döndüğünü söyledi. Kıb-Tek bölge amirliğinden iş yerine gönderilen belgede, kuruma ödenen depozit miktarının, elektrik tüketim miktarı ile kıyaslandığında, kuruma ödenen depozit miktarının yetersiz olduğu yazıyor. Ayrıca geçmiş bir yıl içerisinde kullanılan enerji bedeli ortalamasının iki katı tutarındaki miktarın, KKTC Merkez Bankası Yasası altında denetlenen bir bankanın garanti mektubunun Kıb-Tek’e sunulması gerektiği yazıyor.

“Niyetleri ne, anlamadım”
Olgun Şah bu konudaki tepkisini şu sözlerle aktardı, “Bunun altından biz kalkamayız. Aksi halde elektriği keserlerse, jeneratörün yanına bir jeneratör daha koyacağız ve öyle işleyeceğiz. Elektrik kurumuna ve vergi dairesine 1 kuruş borcumuz yok. Zaten ülkede yerli üretici olarak 3-5 kişi kaldık. Hepimizin de dükkânını kapattırmak mı istiyorlar? Biz 3 şubemizde de bütün gün elektrik kullanıyoruz. Kullandığım elektriği ne ise ödüyorum. Niyetleri nedir, anlamadım. Amaçları ayakta kalan yerli üreticiyi yok etmek mi? Zaten döviz aldı başını gidiyor. Ham madde, maya, ekmek poşeti gibi masraflarımız da var. Bu yapılan dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Talep ettikleri miktardaki teminatı bankaya yatırırsam, ben batar gider mahvolurum. O kadar parayı ben nerede bulacağım. O para bloke edilecek kalacak, kullanamayacağım.”


“Bu teminatı yatıramam”
Kıbrıs’ta 1967yılından beri fırıncılık yaptığını belirten Şah, 1967’den beri bu işi yapıyorum. 1988’de Göçmenköy’de küçük bir fırını iki elimle yaptım. Ne devletten yardım istedim ne de bir başkasından. Devleti ayakta tutalım diye bankalardan borçlanarak bugüne geldik. Biz 1957’lerde, 1963’lerde mücahitlik yapmış insanlarız. Devleti kurtarıp KKTC’yi kurmak için çalıştık. Bunu yok etmesinler. Halkı öyle bir ediyorlar ki bir çözüm olsun da nasıl isterse olsun durumuna geliyoruz. Eğer ben elektriğimi ödemezsem gelsin kessin. Ben bu teminatı yatıramam, yatırırsam biterim. Elimde yok ki yatırayım. Elektriği kesecekse kessin. Ben borçlanıp bir jeneratör daha alacağım, gece birini gündüz de diğerini işleteceğim. Kendileri de gelip bunu görsünler. Bu ülkede fırıncı olarak bittik. Benim 75 tane personelim var. 75’ini de yasal olarak çalıştırıyorum. Hepsinin yatırımları yatıyor. Ben bu parayı nereden bulup da teminat yatıracağım, bu nereden çıktı? Bizi batırırsa, hükümet nereden vergi alacak? Üreticisi olmayan bir devlet, devlet değildir.”

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2015, 09:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474