banner564

Eziyet bitecek

Kıbrıs’ta 6 yıl çalışanlara daimi ikamet izni verilecek

Eziyet bitecek
banner598
Daimi İkamet İzni Yasa Tasarısı, 5 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak halkın bilgisine sunuldu.
Gerçek ve tüzel kişiler doğrudan doğruya Yasa Tasarısı’nın içeriği ile ilgili olmak koşuluyla görüş ve önerilerini tasarının Resmi Gazete’de yayınlanmasını izleyen 20 gün içinde Meclis Başkanlığı’na yazılı olarak sunabilecek.
Daimi İkamet İzni Yasa Tasarısı, ülkede çalışma izni ve/veya iş kurma izniyle bulunan yabancıların 6 yıl çalışma izinli ve/veya iş kurma izinli olarak çalıştıktan sonra, Daimi İkamet İzni alarak, her yıl izin alma külfetinden kurtulmalarını amaçlıyor.
Tasarının genel gerekçesine göre, tasarıyla ülkede 6 yılını dolduran yabancılara hayatlarını kolaylaştıracak bazı haklar verilmesi amaçlanıyor.
Genel gerekçede şöyle deniliyor:
“Konut satın alma ve garantilenmiş geliri olan yabacılardan 6 yıl izin alanlara Daimi İkamet İzni verilmek suretiyle her yıl izin alma külfetine katlanmalarını engellenmesi, ayrıca ülkemizde konut satın alarak yatırım yapan, çoğunlukla yaşlı ve garantilenmiş gelir sahibi bu kişilerin hayatlarının kolaylaştırılması amaçlanmaktadır.
KKTC’de 7 yaşını doldurmadan önce aileleri ile KKTC’ye gelerek ülkemizde büyüyen çocuklara reşit olduktan sonra Daimi İkamet İzni verilmek suretiyle hayatlarının kolaylaştırılması amaçlanmaktadır.
Ayrıca KKTC yurttaşı ile evli olan ancak çeşitli nedenlerle KKTC yurttaşı olmak istemeyen yabancılara Daimi İkamet İzni verilerek hayatlarının kolaylaştırılması amaçlanmaktadır.”

Meclis, yurttaşlığı tartıştı 
Öte yandan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında dün saat 11.00’de toplandı. 
Meclis’te ilk olarak Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı Avrupa Parlamentosu’nda görevlendirilecek sürekli heyet üyelerinde yapılan değişiklik görüşüldü. Buna göre sürekli heyet üyesi DP-UG milletvekili Menteş Gündüz yerine, DP-UG Gazimağusa milletvekili Fikri Ataoğlu atandı. 
Daha sonra Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere görüşüldü. 
Bu sırada UBP milletvekili Nazım Çavuşoğlu söz aldı. Çavuşoğlu, yasanın güncellenmesinin bir ihtiyaç olduğu, asgari müşterekte buluşmanın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, tüm toplumu ilgilendiren yasanın beklentileri karşılamadığını iddia etti. 
Çavuşoğlu, yasanın getirilme gerekçesinin popülizm yaratma olduğunu savundu. 
Çavuloğlu, UBP’nin yasa tasarısının ivediliğine ret vereceğini söyledi.

Çakıcı: Yasaya ivedilik verilsin
TDP milletvekili Mehmet Çakıcı da şu anki yurttaşlık yasasının sürdürülebilir olmadığını, kötü bir sistem olduğunu söyleyerek, yeni yurttaşlık yasa tasarısına ivedilik vermemenin bu kötü durumu sürdürmeye yol açacağını belirtti. 

Denktaş: Bazı kesimler istismar etmek istiyor
DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, ivediliği istenen yasanın çok önemli bir yasa olduğunu söyleyerek, bazı kesimlerin yasa tasarısının içeriğini köken üzerinden istismar etmeye çalıştığını belirtti. 
Denktaş, yasanın birçok maddesi ile ilgili parti görüşlerini komitede sunacaklarını söyledi. 
Yasanın bütünüyle ele alınmasının şart olduğunu söyleyen Denktaş, yapılması gerekenin her maddesini tartışarak ve mutabakat sağlayarak geçirmek olduğunu belirtti. 
Denktaş, yasa tasarısının tüm siyasi partilerin içinde olacağı bir ad-hoc komite oluşturularak görüşülmesi önerisini yaptı. Denktaş, buna ilişkin önerisini okudu. 
Denktaş’ın önerisini Danışma Kurulu’nda görüşülecek. 

Uluçay: Yanlış anlamalar var
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, konunun Meclis katında ele alınması gereken, ülke açısından çok önemli bir konu oluğunu, dikkatle ele alınması gerektiğini söyledi. 
Uluçay, Denktaş’ın önerisinin yerinde olduğunu, “15 yıl uygulaması” şeklinde bir uygulama olmadığını söyleyerek, bir takım yanlış anlamalar bulunduğunu belirtti. 
Uluçay, mutabakat sağlanmasının kendileri için önemli olduğunu vurguladı. 
Tezkere, oyçokluğuyla kabul edildi. 

Meclis mutabakatla kapatıldı
Cumhuriyet Meclisi’nde Yurttaşlık Yasa Tasarısı’yla ilgili konuşmaların ardından iki tasarının ivediliği onaylandı; ardından toplantı mutabakatla kapatıldı.
Toplantıda “Daimi İkamet İzni Yasa Tasarısı”nın ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı.
Konuşmaların ardından tezkere oy çokluğuyla kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra “1974 Motorlu Araçlar Yol Trafik (Değişiklik )Yasa Tasarısı”yla ilgili ivedilik tezkeresi görüşüldü.
Yapılan oylama sonucu tezkere, oy çokluğuyla kabul edildi.
Varılan mutabakat sonucu Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantı sona erdi. Bir sonraki toplantı 11 Haziran Perşembe günü saat 10.00’da yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2015, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473