Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz “Elektrik maliyetlerini karşılayamıyoruz. İnsanlarımız bu elektrik maliyetiyle yaşayamaz. İş yerleri bu elektrik maliyetiyle iş yapamaz” dedi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda dün düzenlenen basın toplantısında tarım ürünleri ithalatındaki yeni vergi ve elektrik maliyetleri değerlendirildi.
Oda yönetimi ve iş insanlarının katıldığı basın toplantısında Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz konuştu.
Deniz, “Hükümet sadece bizleri değil, kendini de zora sürüklüyor, bindiği dalı kesiyor” diyerek, “Odamızın pahalılık konusunda tavrı nettir. Kuzeyin pahalı olmasına karşısıyız. Hayatımızı ucuzlatmak için her türlü kesin ve sonuç alıcı eylemi yapma kararlılığındayız. Bu basın toplantısı Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın önümüzdeki günlerdeki eylem planının ilk adımıdır” dedi.
Vergi dilimleri
İlk olarak Genel Tarım Sigortası Fonu Tüzüğü’nde yapılan düzenlemeye işaret eden, fonun desteklenmesi için tarım ürünleri ithalatına yüzde 2’lik yeni vergi konduğunu belirten Deniz, küçük görünen bu tip vergilerin, ürünlerin adaya girişteki maliyetini artırdığını, bunun da tüketiciye yansıdığını söyledi.
“Pahalılığın temelinde önemsiz olarak algıladığımız bu küçük vergi dilimleri var” değerlendirmesinde bulunan Turgay Deniz , “Bir adımda yüzde 1, diğer bir adımda yüzde 2 gibi önemsiz görünen rakamlar birleşiyor, karşımıza pahalılık canavarı olarak dikiliyor. İlk adımda iş insanlarının ödediği bu vergiler sonuç olarak halkın cebinden çıkıyor” şeklinde konuştu.
“Bu maliyetiyle iş yapılamaz”
Elektrik maliyetleriyle ilgili de konuşan Deniz, “Elektrik maliyetlerini karşılayamıyoruz. İnsanlarımız bu elektrik maliyetiyle yaşayamaz. İş yerleri bu elektrik maliyetiyle iş yapamaz” dedi.
Deniz, zamanında yapılmayan yatırımların, atılmayan adımların halkın karşısına elektrik sorunu olarak çıktığını söyledi.
“Yeni Fon endişesi var…”
Kamu maliyetleriyle ilgili de konuşan de Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, kamunun halk üzerindeki yükünün her geçen gün arttığını söyledi.
Ciddi ekonomik sorunlara, piyasadaki daralmaya rağmen 852 milyon TL’lik açığı olan bir kamu bütçesi hazırlandığını belirten Deniz, “Türkiye yardımlarının zamanında gerçekleşmesi için hiçbir önlem alınmadı” eleştirisinde bulundu.
Deniz, hükümetin, kamudaki harcamaları karşılayabilmek için yeni vergi düzenlemesi yapma eğilimi gösterdiğini belirterek, “Bu eğilimi frenleyebilmek, ticaret kesimi olarak tepkimizi göstermek için buradayız” dedi.
En önemli sorun pahalılık
Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısındaki değer kaybının, döviz kurlarındaki dalgalanmaların ekonomik durgunluğa ve sabit gelirli vatandaşların alım gücünde ciddi kayıplara neden olduğunu anımsatan Deniz, “Ülkemizdeki en önemli sorun pahalılıktır” dedi.
Turgay Deniz, pahalılığın sadece halkın hayatını zorlaştırmadığını, ekonominin rekabet gücünü de düşürdüğünü, mal ve hizmet üretimini adeta imkansız hale getirdiğini kaydetti.
Deniz, “Pahalılıkla mücadele, küçük gibi görünen pahalılık unsurlarının fiyat üzerindeki etkilerini kararlılıkla temizlemeyi gerektirir. Oysa bunun tam tersi yapılıyor. Var olan vergileri her gün biraz daha artırarak bu pahalılığa katkıda bulunuluyor” dedi.