banner564

‘Evet, amaaa’

Erken seçim konusu da ‘çalışma saatlerine’ benzetildi

 ‘Evet, amaaa’
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü Genel Kurulunda, genel seçimlerin erkene alınması konusunda partiler arasında herhangi bir uzlaşıya varılamadı. Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) sonra Cumhuriyetçi Türk Partisi de (CTP) seçimlerin 2 Temmuz 2017’de yapılmasını önerirken, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Nisan 2018’i işaret etti.
   Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Hüseyin Özgürgün ise, erken seçim önerisinin ilgili komiteye havale edilmesini ve ona göre karar verilmesini önerdi. Özgürgün, CTP tarafından verilen Güvensizlik Önergesinin sonucuna göre adım atılacağını belirtti ve erken seçimden kaçmadıklarını söyledi.
Öte yandan dün siyasi kulislerde, erken seçim kararının da mesai saatleri gibi olacağını, herkesin istemesine rağmen uygulamaya geçilemeyeceği savunuldu.

Nisap sağlandı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında dün saat 11.15’te toplandı. Genel Kurul, geçtiğimiz hafta 24 saat arayla 4 kez toplanmayı denemiş ama her birleşiminde nisap sorunu yaşanmıştı. 3 Mart Cuma günkü birleşimde de nisap sağlanamayınca birleşim düne ertelenmişti. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün muhalefetin erken seçim ve güvensizlik önergeleri konuşuldu. TDP’nin Cumhuriyet Meclisi Seçimlerinin Yenilenmesine İlişkin Karar Önerisi'nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oy birliğiyle kabul edildi. CTP ve TDP’nin 2 Temmuz 2017, DP’nin ise 15 Nisan 2018 tarihleri önerdiği erken seçim kararı, komitede ivedilikle görüşülmesi tamamlandıktan sonra Genel Kurul’a gelecek ve burada görüşülecek. 

Azınlık hükümeti ifadesi de tartışma konusu oldu
Bu arada erken seçimve güvensizlik önergeleri konuşulurken muhalefetin hükümet için “azınlık hükümeti” ifadesi kullanması tartışmaya neden oldu.
Kürsüye çıkan Başbakan Hüseyin Özgürgün ile Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, muhalefetin eleştirilerini yanıtladı. Başbakan Hüseyin Özgürgün, “azınlık hükümeti” ifadesinin yanlış olduğunu belirtti. Denktaş, DP olarak seçimin 15 Nisan 2018’de yapılmasını önerdiklerini belirterek, önergelerini kürsüden okudu. Başbakan Özgürgün ise “Zeki Çeler’in de Serdar Denktaş’ın da önerilerine evet diyeceğiz. Hangi tarih olursa seçime gideriz. UBP seçimden korkmaz” dedi.

Şahali: Koordinasyon şart
Erkut Şahali, bu tasarı ile çağdaş bir uygulamadan söz edildiğini ancak denetimin mutlak olması gerektiğine işaret ederek, ülkede denetim eksikliği olduğunu belirtti ve koordinasyonun sağlanmasının şart olduğunu söyledi.

Angolemli: Halk seyrüsefer çıkarmıyor
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli de, halkın aylardır bu uygulamanın ne olacağını beklediğini ve seyrüsefer çıkarmaktan uzak durduğunu belirterek, bir an önce yasanın çıkarılması gerektiğini söyledi.

Denktaş: İade söz konusu
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da konu üzerine söz aldı. Denktaş, denetlemenin büyük sıkıntı olduğunu ancak denetlemenin yakıtın adaya girdiği andan itibaren bir düzenleme olacağını belirtti. Denktaş, yasanın bir an önce genel kurula gelmesini temenni ederek, son 3 yıl içinde seyrüseferini düzenli ödemiş olanlar için iadenin söz konusu olduğunu da vurguladı. Serdar Denktaş, affın da bu nedenle çıkarıldığını ve bununla da kayıt dışında kalanların da kayıt altına alınmasının amaçlandığını hatırlattı. 

Erken seçimin görüşülmesi kabul edildi
Daha sonra, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler ile Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin, Cumhuriyet Meclisi Seçimlerinin yenilenmesine ilişkin karar önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okundu. Oy birliğiyle kabul edilen tezkere üzerine konuşmalar yapıldı.

Çeler: Toplum mutsuz ve ümitsiz
İlk konuşmayı yapan TDP Milletvekili Zeki Çeler, “Toplum hükümetten ve Meclis’ten mutsuz ve ümitsiz” dedi. UBP kanadının önergeye “evet” demesini beklediğini ifade eden Çeler, “UBP MYK kararı ile hareket edecekse Başbakan televizyonlarda ‘hodri meydan’ demeyecekti. Laf ağızdan bir defa çıkar. DP kanadının tavrı ilk günden beri bellidir. Bizim sözümüz UBP’ye” şeklinde konuştu.

Erhürman: Hukuka aykırı iş yapma rekoru
CTP Milletvekili Tufan Erhürman da konuşmasında, 10 aydır UBP-DP’nin iktidarda olduğunu ifade ederek, “Hükümet hukuka aykırı iş yapma rekorunu elinde tutuyor. Birçok noktada kararlarının hukuka aykırı olduğunu resmi gazetede ilan ettiler, geri aldılar. Hükümetin bir diğer özelliği ciddiyetsizliğidir” dedi. “Ciddiyetsizliklerinin kıyamet kadar örnekleri var” diyen Erhürman, Meclis’te geçtiğimiz hafta nisap sağlanamadığını anımsatarak, “Meclis çalışmaları açıkça sabote edildi” ifadesine yer verdi. Hükümetin Sayıştay üyeliği konusunda hata üzerine hata yaptığını söyleyen Tufan Erhürman, Bedi’s Piknik Alanı ve yangın sonrasında Devlet Laboratuvarı’ndaki uygulamalarla ilgili hükümeti eleştirildi. 

Özgürgün: Azınlık ifadesi doğru değil
Başbakan Hüseyin Özgürgün, “azınlık hükümeti” ifadesinin doğru olmadığını söyledi.Özgürgün, “2013’te sandıktan 26 milletvekili çıktı. Koalisyon denendi. Bu üçüncü hükümet. Bu azınlık hükümeti değil, çoğunluk hükümeti. Sayın Cumhurbaşkanı da azınlık hükümeti diyor. Hayretler içindeyim” dedi. Hüseyin Özgürgün, Zeki Çeler’in de Serdar Denktaş’ın da önerilerine “evet” diyeceklerini kaydederek, “Hangi tarih olursa seçime gideriz. 18 milletvekili olarak önergelere evet diyeceğiz” dedi. 
Ardından bazı yasa tasarılarının üçüncü görüşmelerine ilişkin tezkereler okundu ve oy çokluğuyla kabul edildi. Genel kurulun üçüncü görüşmeleriyle ilgili tezkereleri kabul ettiği yasa tasarıları şunlar:
"Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) 2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, Harita Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı, KKTC Yükseköğretim Değişiklik Yasa Tasarısı."
Genel kurulda daha sonra, Yayın Yüksek Kurulu’nun UBP temsilcisi olarak atanan Alihan Pehlivan’ın istifası ve boşalan üyeliğe Yasemin Tanpınar’ı aday olarak önerilmesine ilişkin tezkere bilgiye getirildi.

Güvensizlik önergesi görüşülecek
Ana muhalefet CTP’nin hükümet aleyhine geçen perşembe sunduğu güvensizlik önergesi bugün milletvekillerinin bilgisine sunuldu. Önergenin dikkate alınıp alınmaması yarın toplanacak Genel Kurul’da oylanacak. 
Dikkate alınması reddedilirse süreç bitecek. Kabul edilirse, Danışma Kurulu önerge için görüşme günü belirleyecek. Genel Kurul’da görüşüldükten bir tam gün sonra da oylanacak. Oylamada Güvensizlik Önergesi’nin kabulü için 26 oy gerekiyor.

Yükseköğretim (Değişiklik) Yasa Tasarısı kabul edildi
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile “Yükseköğretim (Değişiklik) Yasa Tasarısı” görüşülerek, oy çokluğuyla kabul edildi.

Arabacıoğlu: Denetim yapılmıyor
DP milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, meclis tartışmalarında yasanın içeriğinden uzaklaşıldığını ve YÖDAK konusunda odaklanıldığını belirtti. Arabacıoğlu, İTÜ VE ODTÜ ile ilgili YÖK’ten gelen uzmanların denetim yaparak, bakanlığa rapor verdiğini söyleyerek, ülkedeki diğer üniversitelerle ilgili böyle bir denetim raporu sunulmadığını, denetim yapılmadığını ifade etti. Arabacıoğlu, YÖDAK’ın Anayasal bir kurum olması gerektiğini söyledi. 

Sayıştay üyeliği seçimi 13 Mart’a ertelendi
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün 7 saati aşkın süren toplantısının son bölümünde, geçen haftadan beri gündeminde bulunan Sayıştay Üyeliği seçiminin; Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın önerisiyle Başsavcılık’tan görüş gelmesi amacıyla 13 Mart’a kadar ertelenmesini oy çokluğuyla kabul etti.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2017, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474