Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) ülkenin ekonomik, sosyal, siyasal durumu ile ilgili değerlendirmede bulunarak Oda’nın geleceğe yönelik toplumsal hedeflerini açıkladı. Oda Başkanı Mahmut Kanber ve Genel Koordinatör Hürrem Tulga KTEZO merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.
Kanber yaptığı konuşmada, Odanın yeni görev bölümüyle işbaşı yaptığını ve yeni dönemde mücadele bayrağını daha yukarılara taşıyacağını söyledi.
Esnaf ve zanaatkarların toplam işletme sayısında yüzde 94.6 oranla toplumun temel direği niteliğinde olduğunu kaydeden Kanber, toplumun sorunlarının esnafın sorunlarıyla bütünleştiğinin altını çizdi.
Kanber, Odanın üyelerine daha iyi hizmet verebilmek amacıyla kurumsal yapısını güçlendirdiğini, esnaf kooperatifi ile krediye ulaşımı kolaylaştırdığını, kayıt dışılık ve haksız rekabetle mücadele adına 597 işyerine denetim gerçekleştirdiğini, ayrıca Çıraklık ve Yetişkin Eğitimi Projesi ile işsizlik sorunun kısmen giderildiğini açıkladı. Ülkede esnaf ve zanaatkârların mevcut yasalardaki tanımlarının günün ekonomik koşullarına uygun olmadığını, AB’nin KOBİ tanımında işletmelerin çalışan sayısı, sermayesi ve cirosuna göre kategorize edildiğini belirten Kanber, KKTC’de böyle bir tanımlama olmamasından dolayı bu düzenlemelerin acilen yapılması ve tanımların netlik kazanması gerektiğini söyledi. KTEZO Yasası’nın 1994’te yürürlülüğe girdiğini ve günün koşullarına yetersiz kaldığını belirten Kanber, bu konuda bir çalışma yapan KTEZO’nun yeni yasa tasarısını Çalışma Bakanlığı’na gönderdiğini, yasa ile Oda’nın federatif bir örgütlenme yapısına kavuşması, esnaf ve zanaatkârlık tanımları ile meslek kollarının çağdaş bir yaklaşımla yeniden belirlenmesinin öngörüldüğünü açıkladı.
Tulga: Bencilllik en büyük hatamız
KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga da, yeni dönemde sorunların çözümü için gerekli mücadele gücü ve deneyime sahip olduklarını kaydederek, bencilliğin, üretimden ve hizmet etmekten kopmanın Kıbrıs Türkünün en büyük hastalığı olduğunu savundu. Ülkede narenciyenin dalında kaldığını, patatesin satılmadığını, et, süt ürünlerinin tüketimdeki payının azaldığını, verginin ödenemez olduğunu kaydeden Tulga, göçün arttığını, eğitim, ulaşım ve sağlığın normal hane bütçesine sığamadığını söyledi.
Tulga basın toplantısında aylık 30 bin TL ciro yapan bir işletmenin gider tablosunu da açıklayarak, örnek işletmenin 2 işçi çalıştırarak 30 bin TL ile giderlerini dahi karşılayamadığını bildirdi.
Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2014, 09:38