banner564

En tehlikeli sorun

Kuzey Kıbrıs’ta henüz düzenli bir veri kaydı bile bulunmayan uyuşturucu kullanımı her geçen gün daha da artıyor

En tehlikeli sorun
banner598
Kuzey Kıbrıs’ta Uyuşturucu Madde Çalışmaları Raporu’na göre KKTC’de polis tarafından uyuşturucu nedeniyle yargıya gönderilen sanık sayısında yıllar içinde artış yaşandı.
Rapora göre madde tasarruf ve ithali suçundan 2006–2014 tarihleri arasında merkezi cezaevinde bulunan kişilerin tasarruf ve ithal durumu kıyaslandığında, tüm yaş gruplarında tasarrufun daha fazla olduğu görüldü.
Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) işbirliği ile hazırlanan “Kuzey Kıbrıs’ta Uyuşturucu Madde Çalışmaları Raporu” dün Golden Tulip Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Toplantının açılış konuşmalarını Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ile DAÜ Rektör Vekili Profesör Doktor Necdet Osam yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından Başbakanlık çatısı altında kurulan Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, DAÜ Psikolojik Danışmanlık Rehberlik ve Araştırma Merkezi (PDRAM) Başkanı Profesör Doktor Biran Mertan ve DAÜ PDRAM Uzman Psikologu Hatice Tüfekçioğlu raporla ilgili detayları paylaştı.

Yorgancıoğlu: Tüm veriler toplanmalı
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu etkinlikte yaptığı konuşmada uyuşturucuyla ilgili dünyayı ve ülkeyi etkisi altına alan bir süreç yaşandığını ifade ederek gençlerin bundan olumsuz etkilendiğini kaydetti.
“Onları bu illetten kurtarmak adına bir kavga verilmesi gerekiyor” diyen Yorgancıoğlu, bu bağlamda Başbakanlık bünyesinde kurulan Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’na ortaya koyduğu çaba için teşekkür etti.
Uyuşturucu ile veriler ve bilimsel yöntemlerle mücadele edilmesi gerektiğini belirten Yorgancıoğlu en kısa sürede tüm verilerin toplanması gerektiğini kaydetti.


Gülle: Çok boyutlu mücadele şart
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle etkinlikte yaptığı konuşmada uyuşturucunun çağın en önemli ve en tehlikeli sorunu olduğunu kaydetti.
Gülle, uyuşturucunun özellikle gençlik arasında çok daha kolay yayılabildiği ve gençlerin toplumun geleceği olması nedeniyle toplumların geleceğini tehlike altına sokan bir sorun olduğunu dile getirdi.
Bu nedenle uyuşturucuyla mücadeleye büyük önem verilmesi gerektiğini anlatan Gülle, bu sorunla ilgili mücadelenin çok boyutlu olması gerektiğini ifade etti ve bu anlamda Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonunun çok önemli olduğunu kaydetti.


Osam: Veriler düzenli şekilde kaydedilmiyor
DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam etkinlikte yaptığı konuşmada uyuşturucunun zararlarına değindi. 
Osam, KKTC’de uyuşturucu bağımlılığının sonuçlarını araştırmacıların yaptığı çalışmalarla ortaya koyduklarını kaydetti.
Raporun hazırlanma sürecine değinen Osam, raporun bilimsel makaleler, eğiti kılavuzları yanında Polis Genel Müdürlüğü verileri, Barış Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Mahkemeler, Sosyal Hizmetler Dairesi, Devlet Laboratuarı ve Merkezi Cezaevi verilerinden derlendiğini belirtti.
Osam, raporun hazırlanma sürecinde, ülkede ilgili verilerin düzenli şekilde kaydedilmediğini gördüklerini anlattı.


Karaokçu: İşbirliğine önem veriyoruz
Açılış konuşmalarının ardından söz alan Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokuçu, göreve başladıkları günden beri kurumlar arası işbirliğine önem verdiklerini kaydetti.


Mertan: Ciddi bir sağlık sorunu
DAÜ PDRAM Başkanı Profesör Doktor Biran Mertan da raporla ilgili bilgi verdi. Bugün piyasada bulunan uyuşturucuların geçmişteki uyuşturuculardan farklı olduğunu dile getiren Mertan, “Bu konu ciddi bir sağlık sorunudur” diye konuştu.
Polis tarafından uyuşturucu suçları nedeniyle yargıya gönderilen sanık sayısında yıllar içinde artış yaşandığını anlatan Mertan, “Merkezi Cezaevi verilerine göre son 9 yılda genel olarak 26 yaş ve üzerindeki kişilerin uyuşturucu suçundan ceza aldığı görülmektedir” dedi.


Tüfekçioğlu: Kurumlaşmaya gidilmeli
DAÜ PDRAM Uzman Psikologu Hatice Tüfekçioğlu kısa ve uzun vadede yapılması gerekenleri anlattı.
Kısa sürede yapılması gerekenler arasında yapısal olarak sürekliliği olacak bir kurumlaşmaya gidilmesi bulunduğunu dile getiren Tüfekçioğlu ayrıca bir örgüt şeması altında çalışabilecek uzman ekipler ve STÖ’ler tarafından yıllık faaliyet raporları oluşturulması ve bunun tek bir merkezde toplanmasının da önemli olduğunu dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2015, 09:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473