Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün Sibel Siber başkanlığında saat 10.05’te toplandı.
6 milletvekilinin söz aldığı genel kurulda güncel konuşmalar öncesinde onaya sunuşlar yapıldı.
Öneri sahipleri adına CTP Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman’ın; “Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin” gündeminde bulunan “Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin” komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okundu.
İvedilik önerisi oy birliğiyle kabul edildi.
Daha sonra güncel konuşmalara geçildi.
Başbakan Ömer Kalyoncu, Ombudsmanın çalışmalarına itirazı olmadığını, ancak her şeyin bir usulü olduğunu belirterek, Ercan Havalimanı ile ilgili yaşanan denetim şirketi konusundaki gelişme üzerine “Başbakanlığa bir yazı yazılarak görüş alınabilirdi” dedi.
Kalyoncu, “Ombudsman ile alıp veremediğimiz yok ama herkes görevini ahenk içinde yapsın, problemler ortaya çıkmasın. Bu noktadan sonra usulüne uygun bir şekilde davranmak ve hatalar varsa orta çıkarılması gerekir, büyütmek gerekmez” diye konuştu.
Cumhuriyet Meclisinde güncel konuşmalar kısmında Ercan Havalimanında denetim yapması için anlaşılan şirket konusu milletvekilleri arasında gerginliğe sebep oldu, sert tartışmalar yaşandı.
Alanlı: Başınızı İskele’ye de çevirin
Güncel konuşmalar kısmında ilk sözü Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı DP UG İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı aldı, hükümete; “Başınızı İskele İlçesine de çevirin” çağrısında bulundu.
Alanlı, Cumhuriyet Meclisinde yaptığı “İskele’deki Sorunlar” ile ilgili güncel konuşmasında, bölgeye yönelik icraat ve yatırım görmediği için bugün bu konuşmayı yaptığını ifade ederek, İskele’nin ilçe sınırlarına bakıldığında ülkenin ikinci büyük bölgesi olduğunu, yatırımda ve kalkınmada öncelikli bölge ilan edildiğini, en uzun sahil şeridine sahip olduğunu, ancak hükümetlerin bu bölgeye gerekli önemi vermediğini savundu.
Hamzaoğulları’nın gündeminde öğrenciler vardı
CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, “Yasal olmayan öğrenci statüsü ve öğrenci izniyle ülkemize gelen yabancılar” ile ilgili konuşma yaptı. Hamzaoğulları, KKTC’ye öğrenci olarak gelen kişilerin ortadan kaybolduğunu, bu yüzden gerçekten öğrenci mi oldukları, yoksa başka işlerde mi çalıştırıldıklarını merak ettiğini ifade ederek, hükümetten bu konuya el atmasını ve bu soruları çözmesini talep etti.
Tatar: Gelişmeler endişe verici
UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, “Kıbrıs Görüşmelerinin Ekonomiye Etkisi” konulu konuşmasında, Rum tarafında Kıbrıs sorunu ve doğalgazla ilgili açıklamaları değerlendirerek, bu konuda yaşanan gelişmelerden endişe duyduğunu ifade etti.
Tatar, bu açıklamalar, izlenimler ve yorumlardan endişe duyduğunu, rahatsızlık hissettiğini, doğalgaz ve Kıbrıs müzakere sürecinin Kıbrıs Türk tarafının istemeyeceği, kabul edemeyeceği yönde ilerlediğini savunarak, esas olanın; anlaşmadan sonra burada Kıbrıs Türk halkının var oluşu ve ekonomik varlığı olduğunu söyledi.
Su konusunda CTP’nin “esneme” yapması gerektiğini ifade eden ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ı eleştiren Tatar’ı CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe protesto etti ve salondan çıktı.
Töre: 2016’ya mutsuz girdik
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, “2016 yılına başlarken umutlarımız ve sıkıntılarımız” konulu konuşmasında, yeni yıla geçmiş yıldan kalan mutsuzluklarla girdiklerini ve halkın yeni yıldan da umutsuz olduğunu savundu.
Tüm sektörlerin ödemelerinde sıkıntılar yaşandığını, Kıbrıs müzakere sürecinde çözüm referandum dendiğini ancak bu yönde gelişme olmadığını, şimdi umutların 2016’ Mart veya Mayıs’ına taşındığını anlatan Töre, Kıbrıs Türk halkının ekonomik sıkıntılarının büyüdüğünü, Türkiye ile su konusundaki sıkıntıların sürdüğünü, ancak hükümetin Türkiye ile ilişkilerde hassasiyet göstermediğini savundu, bu sıkıntıların çözülmesini istedi.
Gündüz, hükümet icraatlarını eleştirdi
DP UG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz de, “Hükümetin Genel İcraatları” konulu konuşmasında, reform niteliğindeki yasalardan sürekli bahsettiklerini ancak hükümetin bu reformların neresinde olduğunu merak ettiğini söyledi.
RHA’lar ile ilgili denetimlerin de yapılmasını isteyen Gündüz, bütçe açısından ivedilikle bu konuya önem verilmesini istedi.
Gündüz, su konusunda halkın fiyat ve bu suyun ne zaman kullanılacağını duymak istediğini vurguladı.
Konuşmaların ardından genel kurulun dünkü çalışmaları tamamlandı.
Meclis bir sonraki toplantısını 11 Ocak Perşembe günü yapacak.
Öte yandan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu salı günü Kıbrıs konusunda özel birleşim yapacak.
Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2016, 17:50