Halkın Partisi (HP), Tarım Master Planı’nda belirlenen stratejik hedeflere katılmalarına rağmen, hedefe ulaşmada önemli olan “planı uygulayacak üreticiler” ve “planı uygulatacak danışmanların” planda tanımlanmadığı eleştirisinde bulundu.
Halkın Partisi (HP) Tarım ve Hayvancılık Çalışma Grubu, Tarım Bakanlığı’nın hazırladığı Tarım Master Planı’yla ilgili görüş ve önerilerini hazırlayıp, bakanlığa geniş kapsamlı bir yazıyla bildirdiğini açıkladı.
Yapılan açıklamaya göre, HP Tarım ve Hayvancılık Çalışma Grubu Üyeleri Güneş Sarıkamış, Serhat Usanmaz ve İbrahim Kahramanoğlu tarafından hazırlanan değerlendirmede, Tarım Master Planı dokümanının son kısmında yer alan stratejilerin, sorumlular, maliyetler, riskler, alternatifler, hedefler, kılavuz doküman veya belgeleri içerecek şekilde olmasının, uygulanabilirlik açısında büyük önem arz ettiği kaydedildi.
Tarım Master Planı’nın sonunda belirlenen stratejik hedeflere katılmakla birlikte, bu hedeflere ulaşmak için önemli olan iki konunun atlandığı kaydedilen açıklamada, planı uygulayacak olan “üreticiler” ve planı uygulatacak olan “danışmanların” planda tanımlanmadığı belirtildi.
“Plan kâğıt üzerinde kalabilir”
Açıklamada, “Korkumuz odur ki, bu durumda plan bir öncekiler gibi kâğıt üzerinde kalacaktır. Bize göre öncelikle adadaki ‘üretici’ tanımı yapılmalı ve Tarım Bakanlığının da stratejik hedeflerde belirttiği gibi ‘çiftçi kayıt sisteminden’ de faydalanarak tüm üreticilerin kayıt altına alınması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
Avrupa Birliği projesi kapsamında geliştirilmekte olan “Tarım Danışmanlık Hizmetleri”nin yaygınlaştırılması için gerekli adımların atılması gerektiği kaydedilen açıklamada, üreticiler ile devlet arasındaki irtibatı sağlayıp, Master Planı’ndaki hedefleri uygulatacak olan danışmanlara gerekli önemin verilmesi gerektiği de belirtildi.
Türkiye’deki İyi Tarım Uygulamaları ve/veya GLOBAL G.A.P. standartlarından faydalanılarak yerel standartların bir an önce hazırlanması ve danışmanlar aracılığı ile üreticilere aktarılması gerektiği belirtilen açıklamada, özellikle ülkedeki sürdürülebilirliğin sağlanması için çevre sağlığını gözeten uygulamalarla toprak verimliliğini korumak için münavebe gibi uygulamaların bu listelerde mutlaka olması gerektiği, aksini yapan üreticilerin desteklememesi ve yaptırımlar uygulanması gerektiği kaydedildi.
Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2017, 11:22