Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, genel kurulda Vakıflar Bankası’nda yapılan durdurmalarla ilgili yaptığı açıklamada, durdurmaların tamamen Yönetim Kurulu’nun kararı olduğunu, hükümetle ilişkilendirilemeyeceğini, hükümetin sadece yönetim kurulunu atadığını, ama her gün her konuda işine karışmak için atamadığını vurgulayarak, “Bankada benim yetkimle durdurma yapılmadı” dedi.
Hamzaoğulları okulların eksiklerine değindi
Gündem dışı konuşmaların yer aldığı Genel Kurul toplantısında ilk sözü CTP/BG İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları aldı ve Karpaz bölgesindeki okulların sorunlarına dikkat çekti, öğretmen eksikliklerine değindi.
Hamzaoğulları, Karpaz bölgesine öğretmenlerin gitmek istemediğini, bu yüzden bakanlıktan bu konuya daha hassas davranmasını, görevlendirmeler değil kadrolar verilmesini talep ederek, Karpaz’ın eğitim sisteminin çöktüğünü savundu.
Arabacıoğlu: Karpaz sendikalarla görüşülecek
Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu da, özellikle Dipkarpaz’da eğitimle ilgili sorunlar yaşandığını, nakil tüzüğünün sıkıntısını da Karpaz’ın çektiğini çünkü ilk fırsatta öğretmenin oradan ayrılabildiğini kaydetti.
Arabacıoğlu, yeni Nakil Tüzüğü’nü tamamladıklarını, bu çalışmanın, öğretmenin nakil olduğu yerde 1 yıl veya asaleti onaylanana kadar o bölgede kalmasını içerdiğini, bu konuda sendikalar ile görüşüp son kararı vereceklerini kaydetti.
Sucuoğlu: Hükümet gençlere kıyıyor
UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu da “son siyasi gelişmeler ile ilgili” gündem dışı konuşma yapmak için söz aldı.
Sucuoğlu, hükümetin gençlere yönelik “kıyımının” devam ettiğini, devlete ve bankalara alınan son gençlerin durdurulduğunu, insanların “günah keçisi” yapıldığını savunarak, işten durdurmaların süreceğini, hükümetin uyarıları dikkate almadığını, işten durdurmaların “marifet” gibi görüldüğünü ileri sürdü.
Hükümetin işten durdurma değil yeni istihdamlar yaratması gerektiğini ifade eden Sucuoğlu, son olarak Vakıflar Bankası’nda 24 kişinin durdurulduğunu hatırlatarak, bunu eleştirdi ve dönemin Başbakanı’na banka yönetim kurulu tarafından verilen raporu okudu.
Çavuşoğlu, Başbakana yalancı dedi
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da söz alarak, ülkede o kadar sorun varken hükümetin Vakıflar Bankası’na ve kararlarına karışmadığını, karışmak için yönetim kurulu atamadığını söyledi.
Bunun üzerine UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu yerinden, Başbakana “bu konudan haberim yok dersen yalancısın” dedi.
Yorbacıoğlu, bunun üzerine tepki göstererek, bunun siyasi bir olay olmadığını, yönetim kurulunu atadığını ve işine karışmadığını, bunun daha önceleri yapıldığı için ülkenin bu durumda olduğunu ifade etti.
Saner: UBP’lilerin kaderi, CTP’nin elinde olamaz
UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner de, hükümet icraatları ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı. Saner, Vakıflar Bankası’nda durdurmaların Savcılık ve Sayıştaylık’tan alınacak raporla yapılmasının doğru olacağını belirtti.
Saner, işten durdurulan insanların aile hayatı kalmadığını, çok sıkıntı çektiğini ifade ederek, geçmişte yapılan sınavların ve işe almaların olduğunu, ancak bundan sonra UBP’lilerin eve gönderilme kaderinin CTP/BG’lilerin elinde olmayacağını kaydetti.
Erhürman: Durumun çivisi çıktı
CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman ise, Ceza (Değişiklik) Yasası ile ilgili söz aldı.
Erhürman ilk olarak gündemde olan 360 kişinin durdurulması ile ilgili Başsavcılık görüşünü okudu.
Erhürman, Başsavcılığın raporunda verilen görüşün; devlette geçici memur veya geçici işçi olarak istihdam edilecek kişilerin Kamu Görevlileri Yasası ile İş Yasası ve tüzüklere uygun alınması gerektiğini, istihdam edilecek kişilerin Çalışma Dairesi’nde işsiz kaydı olması gerektiğini, ancak raporda, işsizlik kayıtlarının işe alındıktan sonra yapıldığının gösterildiğini ifade etti.
İşsizlik kayıtları işe alındıktan sonra yapılmasına karşın raporda bunun uygunsuz bulunmadığını ifade eden Erhürman, bu durumu “çivisi çıktı” sözleriyle yorumladı.
Gürçağ’ın gündeminde sağlık vardı
UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ ise, sağlık konusunda gündem dışı konuşma yaptı.
Gürçağ, Girne Akçiçek Hastanesi’nde halktan gelen şikayet ve tespitlerini dile getirdiği konuşmasında, hastanede birçok eksiklik bulunduğuna işaret etti, hastanede 11 yıl hizmet verdiğini anımsattı.
Gürçağ, bölgede sürekli artan nüfusun hastanede hizmet sıkıntısı yarattığını, bu yüzden sağlıklı hizmet için personel ve altyapının düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, sağlıkta uzun yıllardır zorunlu hizmet üzerinden sorunların geçici olarak çözüldüğünü, artık kadrolu personel ile sorunları çözeceklerini belirterek, sağlıkta önemli ve ciddi gereksinimler bulunduğunu kaydetti.
Angolemli: Ankara ile masaya oturulmalı
TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli ise, tarım ve hayvancılık üzerine konuşma yapmak üzere söz aldı.
Angolemli, ülkede ekonomik sıkıntılardan dolayı insanların uykusunun kaçmaya başladığını, dövizdeki artışın insanların ödemelerini zorlaştırdığını ifade ederek, hükümeti Anayasanın 46. maddesinin verdiği yetkiyi kullanmaya ve halkın yanında olmaya çağırdı.
Bankacılar ve taşınmaz mal satanların kendini garantiye aldığını, çünkü kredisini dövizden verdiğini ve malını dövizden sattığını ifade eden Angolemli, hükümetin geciktirmeden halktan yana tavır alması gerektiğini kaydetti.
Hayvancılığın ülkede olmazsa olmazları olduğunu belirten Angolemli, kooperatifçiliğe önem verilmesini istedi.
Hükümetin Ankara ile masaya oturması ve ekonomik protokolü gözden geçirmesi gerektiğini de belirten Angolemli, protokolün ilk maddesinde de bunun yeniden gözden geçirilebileceğine işaret edildiğini kaydetti.
AP’deki sandalyelere sahip çıkılmalı
Narenciyeciye de gereken önemin verilmesi gerektiğini vurgulayan Angolemli, suyun Türkiye’den geleceğini ancak satılacak pazarın da önemli olduğunu vurguladı, üreticilere sahip çıkılması, mazot gelir desteğinin zamanında verilmesi gerektiğini, mazot vergilerinin kaldırılması ve renkli mazot uygulamasına geçilmesi gerektiğini ifade etti.
Angolemli, AP seçimlerinde iki sandalyenin Kıbrıs Türk halkının olduğunu, bu iki kontenjana sahip çıkılması gerektiğini, aksi halde haklarını kaybedebileceklerini de ifade etti.
Çavuşoğlu: Başbakanın açıklamalarında acizlik var
UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu ise, hükümet icraatları ile ilgili söz alarak, Başbakan’ın açıklamalarında “acizlik” gördüğünü savunarak, Vakıflar Bankası çalışanları ile ilgili haberi olmadığını söylediğini, zamlarla ilgili “elimizde değil” dediğini anlattı ve eleştirdi.
Ülkenin her yerinde ateş yandığını, Başbakan’ın hiçbir şeye karışmadığını ancak Meclis’te de oturup kendilerini dinlemediğini savunan Çavuşoğlu, ülke sorunları ve gelişmeleri bilmeyen bir Başbakanlık olamayacağını, bunun CTP içinde paralel bir Başbakanlık olduğunu gösterdiğini iddia etti.
Gürpınar: Yerli işgücü artacak…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da, turizm sektöründe yerli iş gücünden tam anlamıyla yararlanılamadığını, ancak bu konuda ciddi bir çalışma yaptıklarını ve bu sektörde yerli işgücünü artıracaklarını söyledi.
Sennaroğlu: Soğuk zincir tamamlanmalı…
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ise, devlet ne kadar destek verirse versin süt ürünü ile ilgili durumun sürdürülebilir olmayacağını, soğuk zincirin tamamlanması, hastalıkların giderilmesi, AB standartlarının getirilmesi gerektiğini ifade ederek, bunların aşılması durumunda tarımdaki çoğu sorunun çözüleceğine inanç belirtti.
Sennaroğlu, narenciye konusunda ise 16 milyon lira doğrudan gelir desteği ödendiğini, bunu 19 milyon TL olarak öngördüklerini, 7 milyon da ek destek öngördüklerini, devletin 26 milyon TL vereceğini ancak kimsenin memnun olmadığını ifade ederek, sistemin doğru olmadığını, artık bu sistemin değiştirilmesi gerektiğini, bu şekilde gitmeyeceğini vurguladı.
Mazot desteği, kuraklık, yem alımı…
Mazot desteği konusunda da, mazotun artık renklendirilmesi gerektiğini, yasal çalışmasının tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Sennaroğlu, bu konuda kararlı olduklarını söyledi.
Sennaroğlu, kuraklık ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü, beklenen yağışın olmadığını, kuraklık sıkıntısının büyük olduğunu, etkilerinin görüldüğünü ifade ederek, yağmur yağmazsa ülke genelinde büyük sıkıntı olacağını, kaba yem sıkıntısının hat safhada olduğunu, ithal yem ihalesi yapılacağını, değerlendirmelerin sürdüğünü, yağmur yağarsa düşünülen miktarın çok geleceğini belirtti.
Tatar: Ülkeyi başkaları yönetiyor
UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da hükümet icraatları ile ilgili konuşma yaptı. Tatar, ülkede büyük sıkıntılar olduğunu ancak kendilerinin işten durdurmalarla yakından ilgilendiklerini, hükümetin bu konuda yaptığı açıklamaların ülkeyi başkalarının yönettiği anlamına geldiğini kaydetti.
Tatar, 2004 ile 2009 yılları arasında devlete 904 kişi alındığını ancak kendi dönemlerinde alınanların işten çıkarıldığını, Vakıflar Bankası’nda yönetim kurulunun kendi başına böyle bir karar alabileceğine inanmadığını ifade ederek, hükümetin bu kararlarını gözden geçirmesini, ülkede karmaşa yaratılmamasını istedi.
Meclis’in gelecek birleşimi pazartesi günü yapılacak.
Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2014, 01:39