banner564

Dünya ile uyumlu

KKTC’de özel gereksinimli yaklaşık 190 çocuğa 7 merkezde eğitim veriliyor

Dünya ile uyumlu
banner598
Özlem Güran AKKORLU
KKTC’de “özel gereksinimli” yaklaşık 190 çocuğa 7 merkezde özel eğitim veriliyor. Söz konusu çocuklar yanında ülkede “destek eğitime ihtiyacı olan çocuklar” da var. Normal okula devam edebilir durumda olan, fakat desteğe ihtiyacı olan bu çocukların sayısı yaklaşık 300. Bu çocuklara, 17’si ilkokul, 5’i ana okulda olmak üzere toplam 22 kaynak odayla eğitim veriliyor.
“Özel gereksinimli” çocuklara sağlanan özel eğitim, 18 yaşına kadar olan zorunlu eğitimin tamamlanmasıyla sona ermiyor. Özel eğitim gereksinimi olanlar, 18 yaş sonrasında ya özel eğitim kurumlarına ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon merkezlerine devam edebiliyor.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı İlköğretim Dairesi Özel Eğitim Koordinasyon Birimi Sorumlusu, Özel Eğitim Uzmanı Seda Yazar Kıraç, KKTC’deki özel eğitim sürecinin, kapsayıcı olması ve çocuğun etiketlenmemesi açısından uygun olduğunu söyledi. Kıraç, bu sürecin dünyayla uyumlu gittiğini, yavaş yavaş fakat emin adımlarla düzene giriliyor olduğunu belirtti.
İdeal olanın, özel eğitimin anne karnında tanı konur konmaz sıfır aylıktan başlaması olduğunu vurgulayan Kıraç, 0-3 yaş arası eğitimin özel eğitim açısından çok önemli olduğunu, bunun için bakanlığın projeleri bulunduğunu, “erken çocukluk özel eğitim merkezi” ile ilgili görüş alışverişlerinin devam ettiğini ifade etti.
Kıraç, KKTC’deki özel eğitim öğretmenlerinin iyi yetişmiş öğretmenler olduğunu ve özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların bir takım eksiklikler olsa da gerekli destek eğitimi alabildiklerini de söyledi.

“Ölünceye dek uzanır”
“Ölünceye dek uzanır” dediği özel eğitim süreci kapsamında meslek edindirme ve çocukların toplumsal yaşama hazırlanması süreçlerinde de bir takım eksiklikler olduğunu kaydeden Kıraç, bu hususta neler yapılabileceğini okul müdürleri, Talim Terbiye Dairesi ve diğer ilgililerle görüşmeye bu yıl içerisinde başladıklarını anlattı. Gerekli programlar üzerinde görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Kıraç, çocukları toplumsal hayata en iyi şekilde hazırlamak için uygun programların hazırlanacağını ifade etti. Kıraç, engellilerin bağımsız ve üretken hale gelmelerini sağlamada sıkıntı olduğunu da belirtti.

“Eğitim 4 yaşından itibaren veriliyor”
KKTC’de Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın özel gereksinimli çocuklar için 4 yaşından itibaren eğitim vermeye başladığını anlatan Kıraç, Girne Özel Eğitim Merkezi, Lefkoşa Özel Eğitim-İş Merkezi, Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi, Gazimağusa Özel Eğitim Merkezi, Yeşilyurt Özel Eğitim Merkezi ve Ziyamet Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi ile Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Okulu olmak üzere toplam 7 okulda eğitim verildiğini belirtti.

 “Şu anki en büyük eksiklik liftli araç”
Kıraç, şu anki en büyük eksikliğin, tekerlekli sandalye kullanan çocukların liftli araçlarının olmayışı olduğunu belirtti ve bunların giderilmesi için bakanlığın temaslar içerisinde olduğunu anlattı.

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2017, 10:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474