banner564

Dönüm noktası

“Kıbrıslılar yollarını seçmelidir” diyen ABD Büyükelçisi Koening “ya statüko, ya ilişkileri artırma, ya da yabancılaşarak çözümden uzaklaşma” seçeneklerini ortaya koydu

Dönüm noktası
banner598
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig, Kıbrıs’ın bir yol ayrımında olduğunu söyledi. Koenig, “Kıbrıslılar yollarını seçmek zorundadır. Ya statükoyu seçecek, ya ilişkilerini artıracak, ya da daha da yabancılaşarak, çözümden uzaklaşacakları yolu seçecek” dedi. 
Koenig, Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi’nin (SeeD) düzenlediği “Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar Birbirlerinden Uzaklaşıyor: Yeni Bir Adım Atmanın Zamanı Geldi Mi?” başlıklı açık oturumun açılışında konuşma yaptı. 
ABD Elçiliği’nden verilen bilgiye göre, John Koenig konuşmasında, SeeD’in gerçekleştirdiği “Toplumsal Yakınlaşma ve Uzlaşma (SCORE) Endeksi” araştırma sonuçlarının açık bir şekilde Kıbrıs’ın bir dönüm noktasında olduğunu ve adada cesaret gösterilmesine ihtiyaç olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Göreve başladığı 2012 sonbaharında adada umudun hakim olduğunu söyleyen Koenig, süreçte yaşanan iniş-çıkışların müzakere sürecini günümüzdeki noktaya getireceğini kimsenin öngöremediğini belirtti. Kıbrıs çözüm müzakerelerinde uzlaşı beklentisini etkileyen kayda değer çok sayıda olay meydana geldiğini kaydeden Koenig, “Bunlar arasında, ekonomik kriz, Ortak Açıklama ve müzakerelerin son aylarda geçtiği kayalıklı yol da bulunuyor” dedi.
Koenig, Ortak Açıklama’nın imzalandığı Şubat 2014’deki gayretin, 1yıl içinde yok olmasına izin verildiğini söyledi.
Koenig, Kıbrıs’ta çözümü destekleyen ABD’nin, iki bölgeli ve iki toplumlu federasyonla birleşecek adada istikrar ve refahın hakim olmasını arzu ettiğini belirtti.


Toplumlar birbirlerinden uzaklaşıyor mu?
Bu arada SeeD’in “Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar Birbirlerinden Uzaklaşıyor: Yeni Bir Adım Atmanın Zamanı Geldi Mi?” başlıklı açık oturumunda, Emine Çolak ile Erato Kozakou-Markoullis araştırma ışığında kendi tecrübelerini de paylaştı.
Etkinlikte, Toplumsal Yakınlaşma ve Uzlaşma” (SCORE) Endeksi’nden elde edilen araştırma sonuçları da kamuoyuyla paylaşıldı.
SeeD’den yapılan yazılı açıklamaya göre araştırma sonuçlarında, “Kıbrıs konusundaki aktörlerin, karar vericilerin, müzakere heyeti üyelerinin, özellikle ara bölgeye yakın olan yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının her iki toplumu yakınlaştıracak, olumlu algıyı sağlayacak çalışmalar yapılması gerektiği” vurgulandı.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2015, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474